Vier voetbal coryfeeën uit de regio Utrecht kijken naar de toekomst van ...

Is er een toekomst voor  het regionale amateurvoetbal?  Elinkwijk, UVV, De Meern en Fc Breukelen, vier authentieke voetbalverenigingen  uit de stad of regio Utrecht. Hoe staan ze er voor, wat zijn de verwachtingen voor de komende  jaren?

Fred de Kleijn, 50 jaar lid van UVV, heeft alle vertrouwen in een gezonde, sportieve toekomst van zijn UVV. Fred: ,,We zijn 10 jaar geleden in Leidsche Rijn helemaal opnieuw begonnen. We zijn enorm aan het groeien, hebben intussen 2300 omni-leden waarvan 1000 voetballende leden. Bij ons kan je ook nog honkballen, tennissen, softballen, volleyballen, basketballen en biljarten. Op zondag speelt bij ons het Nederlands Amputeam zijn wedstrijden. We hebben 43 jeugdteams en 2 meisjesteams maar helaas ook een vrij grote wachtlijst van 200! Dat doet mij als pure sportman enorm zeer, juist nu als iedereen het erover heeft hoe goed sporten is voor de jeugd. Als we op korte termijn een kunstgrasveld met nieuwe kleedaccommodatie erbij krijgen kunnen we direct de wachtlijst aanpakken.

Op zondag is er nog wel ruimte voor nieuwe seniorleden en vriendenteams. Helaas, de jeugd van tegenwoordig heeft andere prioriteiten. Wij oudjes hadden geen mobieltjes en internet, we hadden de club met bingo’s, feestavonden en het jaarlijkse carnaval, verder niets. Ik ben blij dat een derde van de selectie wat doet voor de club, bijvoorbeeld jeugdteams trainen en coachen of wedstrijden fluiten. Ik hoop dat we over vijf jaar in de tweede klasse op zondag, wat dat blijft de speeldag, spelen. We zijn nu bezig te onderzoeken om het onderhoud van de velden en accommodatie met vrijwilligers te doen. De gemeente Utrecht denkt met ons mee, overweegt als het project slaagt een fikse korting op de huursom aan te bieden. Ik heb veel vertrouwen in de toekomst temeer omdat we ook een grote schare trouwe vrijwilligers hebben.

Rob Zomer was als speler actief bij het roemruchte Zwaluwen Vooruit. Rob: ,,dankzij die club heb ik een geweldige jeugd gehad’’. Als hoofdtrainer promoveerde hij vorig seizoen met De Meern naar de Hoofdklasse. Rob: ,, Als hoofdtrainer van de zondag afdeling van De Meern wordt er in eerste instantie om prestaties gevraagd. Het is lastig om te eisen dat mijn selectie zich meer moet bekommeren om het wel en wee van de club. Ik denk dat 7 van de 10 spelers zich niet druk maken om de vereniging, ik probeer dat meestal te veranderen om te voorkomen dat leden van de club de eerste elftalspelers zien als huursoldaten. Dus doe ik mijn best om bijvoorbeeld op een karaoke avond iedereen te mobiliseren om aanwezig te zijn. We moeten oppassen dat de selectie niet een club in een club wordt. Natuurlijk, de resultaten zijn belangrijk voor de sfeer en die lijkt nu wat minder omdat je niet bovenin mee doet maar dat zou eigenlijk niet uit mogen maken.

De Meern is stappen aan het maken om een echte voetbalclub te worden, dit heeft tijd nodig. Een goed functionerend scoutingsapparaat heeft de aandacht nodig om in combinatie met eigen opgeleide spelers in de Hoofdklasse te blijven of eventueel nog de stap te maken naar de Topklasse. Ik denk dat het 50% van de leden niet uitmaakt op welk niveau we spelen omdat een echte binding met het eerste elftal ontbreekt. Bij clubs in kleinere plaatsen is die binding vaak veel hoger. Ik durf daarom de toekomst van VV De Meern niet te voorspellen, deze hangt vooral af van de visie van het bestuur en of de hoofdsponsor blijft”.

Leen van de Merkt, technisch manager en lid van verdienste van Elinkwijk, heeft erg moeten wennen aan de huidige situatie. Leen: ,, Elinkwijk was zo langzamerhand van de hemel in de hel terecht gekomen. Vroeger kon alles, het liep als een trein. Veel (jeugd)spelers komen uit de stad, regio en zelfs uit Amsterdam hier graag naar toe omdat onze standaardteams op divisieniveau spelen. Onze jeugdtrainingen worden uitstekend verzorgd door 16 gediplomeerde trainers. Elinkwijk is nog steeds overal bekend als een goed geleide club. We staan hoog in het KNVB-sterren klassement voor de jeugdopleiding en dat willen we graag zo houden. Er spelen nu heel wat door Elinkwijk opgeleide spelers in BVO’s. Het grote probleem is dat we er niet in slagen voldoende spelers na hun jeugdopleiding hier te houden. Heeft onder andere met het huidige niveau van ons eerste elftal en onze financiële situatie te maken. Sommigen vertrekken naar clubs in de regio Amsterdam of naar financieel daadkrachtiger verenigingen zoals De Meern, Magreb ‘90 of FC Breukelen.

We doen veel aan sociale begeleiding, bieden hulp bij het vinden van werk vinden of het zoeken van een stageplek. Vroeger kon dat wel makkelijker met hulp van onze toenmalige hoofdsponsor. Als spelers nu vetrekken  omdat ze elders wat vergoeding kunnen krijgen snap ik dat wel, de tijden zijn veranderd. We doen er bestuurlijk alles aan om het huidige eerste elftal terug te laten keren in de eerste klasse en op termijn weer een stabiele plek in de Hoofdklasse te bereiken. Elinkwijk hoort daar gewoon te spelen. We hebben enige tijd geleden bewust besloten om de zaterdagtak op te heffen. We zijn op de goede weg, onze Stichting Topvoetbal is opgeheven, alles valt nu onder het bestuur van de vereniging. Onze werkploeg is elke dag actief, zijn echte Elinkwijkers. Ik neem mijn petje af voor hen maar hou mijn hart vast als er enkelen straks gaan stoppen, op basis van hun leeftijd. Er komt waarschijnlijk onvoldoende vervanging.

Ook Joop Leliveld, Gerard van Wijngaarden en Peter Vogelzang zijn nog elke bezig, stille werkers die gelukkig ook nog veel doen op de achtergrond. Ze hebben nog een echt clubgevoel, eens “een Elinkwijker altijd een Elinkwijker”, zeggen ze vaak. Er is nu wel een gebrek aan goed kader. Wij willen wel graag meer hulp van de gemeente, zoals kunstgras op ons hoofdveld. Ons clubhuis is nog een echt voetbalclubhuis, qua inrichting en ruimte misschien wel het mooiste en gezelligste uit de regio. We hebben bij Elinkwijk het gevoel dat als je als club in een nieuwbouwwijk zit je voorrang krijgt bij de gemeente. We vangen veel jeugd op uit de wijken Ondiep, Overvecht, Kanaleneiland en Zuilen. Hoogste tijd dat de gemeente dat ook eens gaat waarderen’’.

Ab Kabalt, als voetballer succesvol bij onder andere vv Uithoorn, heeft 14 jaar Fc Utrecht gediend en is al enige tijd lid van de technische commissie van Fc Breukelen. Ab: ,, Ik kwam enige jaren geleden, op verzoek van mijn zoon Jan, bij Fc Breukelen. Ze wilden naar de Hoofdklasse en konden mijn technische know how goed gebruiken. Ik werd scout en lid van de technische commissie. Het is een leuke job, sta op zaterdag en zondag, voornamelijk in de regio, langs de lijn. We kijken bij Fc Breukelen natuurlijk in eerste instantie naar onze eigen talenten. Er is periodiek overleg met de hoofdtrainer, trainers van Jong Fc Breukelen en Fc Breukelen 2 en de technisch jeugdcoördinator. Fc Breukelen heeft een goede naam in de regio, spelers willen graag naar Fc Breukelen komen. We zijn erg blij met onder andere Mitchel de Zwart die uit Wilnis kwam en Marc van Rees en Jori van de Merkt die van het Utrechtse Elinkwijk kwamen. Ze bellen naar Fc Breukelen omdat ze het als een uitdaging zien met Fc Breukelen naar de Hoofdklasse te promoveren maar ook omdat we dankzij de hulp van een aantal sponsoren ook begeleiding bieden bij het vinden van werk of een stage. Zo werkt onze topscorer Daniel Kops bij advocatenkantoor Guarda.

De spelers voelen zich snel thuis, een aantal blijft ook al wat langer hangen in het clubhuis, of doen iets voor de jeugdafdeling zoals trainingen verzorgen. In mijn tijd voetbalde je gewoon je hele carrière bij een en dezelfde club maar die tijden zijn veranderd. Het grote doel is uiteindelijk om op korte termijn terug te keren in de Hoofdklasse, waar we overigens dankzij het ” geval Huizen” zeer ten onrechte uit zijn gedegradeerd. We gaan voor een elftal voornamelijk met eigen opgeleide spelers en regionale (Vechtstreek) talenten. De huidige situatie belooft echt veel voor de komende jaren. Het tweede elftal speelt met veel jonge spelers. De A junioren en Jong Fc Breukelen, waar ik zelf teammanager van ben, zijn in goede handen. We investeren ook in extra trainingen, onder leiding van Jeffrey Pfoster. De jonge talenten krijgen echt alle kansen om zich in het eerste elftal te spelen. Ik heb er veel vertrouwen in dat dat gaat lukken. Fc Breukelen wacht een mooie toekomst.

Ab Kabalt Leen van de Merkt Rob Zomer en Fred de Kleijn

Op de foto:  van links naar rechts Ab Kabalt, Leen van de Merkt, Rob Zomer en Fred de Kleijn

Gert van Es, Piet Rison en Harrie Achterberg

gertvanes@planet.nl