F4 draagt rode lantaarn over aan 's-Graveland

f4
sgraveland
Wat in de beker en in een oefenwedstrijd al lukte, kregen we afgelopen zaterdag dan ook in de competitie voor elkaar. Onze 17de wedstrijd in de competitie werd omgezet in een klinkende overwinning. En wat was het lekker om naar te kijken. Als bevoorrechte leider mocht ik het van heel dichtbij meemaken, namelijk in het veld als scheidsrechter. Heerlijke combinaties zagen we, afstandsschoten uit de tweede lijn, fraaie corners, fantastische verdedigende acties. Kortom, heerlijk om te zien en vooral ook om te zien hoe de F4 genoot van het voetbalspelletje.

We wisten dat het vandaag moest gebeuren. Tegenstander ’s-Graveland had in de eerste wedstrijd na de winterstop van ons gewonnen, maar daarna geen punten meer gepakt. Het was dus echt een zespuntenwedstrijd. We konden bij winst de laatste plek overdoen aan de bezoekers. Met Melle op de goal begonnen we aan de wedstrijd. En al snel bleek dat we de bovenliggende partij waren. Er werd gestreden om de bal en in de vierde minuut werd er voor het eerst feest gevierd. We waren met een mannetje of vier in de aanval en de bal plofte voor de voeten van Hidde die op zijn nieuwe voetbalschoenen geen moment twijfelde. Uit de tweede lijn schoot hij hoog en hard in de linkerhoek. Wat een goal!

Een minuut later was het weer raak. Koen zette door, liep een beetje ver naar buiten, maar mikte keurig in de verre hoek. Via de binnenkant van de paal belandde de bal in het net. We zetten al druk bij de aftrap van de bezoekers en de heren kwamen eigenlijk niet in het spel voor. Hidde had gezien waar een afstandsschot toe kan leiden en dus drukte hij in de achtste minuut nog een keer af. En weer was het raak. Wat een weelde om nog voor de tiende minuut drie doelpunten los te zijn. Sacha vond dat hij ook op scoreformulier thuishoorde en daarin had hij natuurlijk groot gelijk. De vierde goal was voor hem. Ik kreeg even medelijden met de mannen uit ’s-Graveland. We weten natuurlijk uit ervaring hoe het is om in korte tijd een flink aantal goals tegen te krijgen. Gelukkig lieten ze zich niet ontmoedigen en kwamen ze af en toe in de buurt van het doel van FC Breukelen. Daar stond Melle dan echter zeer attent te keepen, waardoor de rust werd gehaald zonder tegendoelpunten.

En Melle hoefde het niet alleen te doen. Roy wist op het middenveld heel wat ballen af te pakken, misschien wel omdat broer Martijn aan het kijken was? Raf en Sytse wisten met hard werken ook de nodige ballen weg te werken en belangrijker, goeie passes te geven op de voorhoede. Vijf minuten voor de rust tekende Floris voor de 5-0. Hij zette door na een klassieke scrimmage voor de goal en wist met zijn kleine teen de bal over de doellijn te werken. En nog was de koek niet op. Sytse passte de bal op diepe spits Milan die de bal  aannam, zich omdraaide en hard op doel schoot. Ruststand 6-0.

In de tweede helft ging Sacha op doel staan. Was nog even lastig omdat de coaches hadden verzuimd om vooraf een keeper aan te wijzen. En met zo’n leuke pot wilde iedereen voetballen en een doelpunt maken. Dat laatste zag je ook terug in het veld, want waar in de eerste helft goed werd overgespeeld, ging men nu voor eigen succes. En dan gaat het fout. Balverlies voorin, niet meeverdedigen en de spits van ’s-Graveland kon ongehinderd op Sacha af rennen. In de vijfde en zevende minuut twee bijna identieke situaties, waaruit twee treffers vielen. Zo was het dus opeens 6-2.

In de achtste minuut lieten we weer zien hoe het moest. Floris ontving de bal op het middenveld en gaf een dieptepass naar de rechterkant van het veld. Sytse rende achter de bal aan, was niet zelfzuchtig, keek en speelde naar de volledig vrijstaande Milan die de bal vakkundig achter de keeper legde. De keeper redde overigens in de tweede helft nog een aantal keren heel fraai en we kregen nog nooit zoveel corners in een helft. Daaruit wisten we alleen niet te scoren. Maar nog wel uit een zeer drukke situatie voor het doel. Milan ging goed door en maakte zijn derde van de wedstrijd. Een hattrick. Maar het mooiste is natuurlijk een echte hattrick. Hoe zit het ook alweer?

Hattrick (betekenis) Wat wordt in het voetbal nu precies verstaan onder een hattrick? Als een voetballer in één wedstrijd drie doelpunten maakt, heet dat een hattrick. Let wel: het gaat hier om de breedste betekenis van hattrick, want niet iedereen hanteert dezelfde criteria. Drie goals van dezelfde speler in hetzelfde duel is de eerste voorwaarde. Maar volgens sommige definities moet het een serie zijn (niet onderbroken door doelpunten van anderen), bovendien gescoord in één helft van de wedstrijd. De meeste woordenboeken nemen die extra criteria op in hun omschrijving van hattrick, maar dat wil niet zeggen dat de ruime interpretatie onjuist is. Voor de duidelijkheid heeft men het dan ook vaak overeen echte, onvervalste of zuivere hattrick als aan alle mogelijke voorwaarden is voldaan. Het woord hattrick komt overigens niet uit het voetbal, maar uit het cricket. Als een bowler drie wickets met drie opeenvolgende ballen nam, werd dat als zo’n bijzondere prestatie beschouwd dat hij als beloning een nieuwe hoed kreeg. Een hoed (hat) voor een truc (trick) dus. Rond 1940 is de term overgewaaid naar het Nederlands. (bron: website Onze Taal)

En het lukte Milan. Want in de 18de minuut werd uit een ingooi de bal door Sytse bij Milan bezorgd en was het voor de derde keer raak. En dan is hij pas net acht jaar oud, dames en heren. Dat belooft nog wat voor de toekomst. Het slotakkoord was voor de bezoekers, die voor de derde keer alleen op Sacha af konden rennen en voor de eindstand van 9-3 tekenden. Aanstaande zaterdag de wedstrijd tegen de F3. Wij hebben er heel veel zin in.