D4 komt niet verder dan gelijkspel tegen Altius

altius
d4
Half acht verzamelen bij de club op zaterdagochtend valt sommige mensen zwaar. Sommige spelers valt het zelfs zo zwaar dat ze ‘er de kracht niet voor hebben’, om met Gerard Joling te spreken. Met een iets uitgedunde selectie ging D4 dus op pad naar Hilversum. In de auto werd er optimistisch en met bravoure gesproken over de wedstrijd tegen Altius, het team dat ze bij een eerdere ontmoeting met 7-0 hadden verslagen. Maar de les van vandaag was dat je je tegenstander nooit moet onderschatten, zeker als je geen Yassin en Klaas als versterking bij je hebt.

Het terrein van Altius ligt wat verstopt tussen Loosdrecht en Hilversum en sommige auto’s uit Breukelen deden er dan ook iets langer over om het sportterrein te bereiken. De jongens die er eerder waren vergaapten zich collectief aan de snoepautomaat die in de hal van de kantine stond. Hoewel Altius een club is met een lange clubhistorie (sinds 1931) en de kantine er gezellig uitzag met de loungebanken, was het veld waar D4 op moest spelen toch wel bijzonder in minstens twee opzichten. Ingeklemd tussen een rugbyveld en het sportveld van een andere vereniging, was het speelveld een stuk smaller dan meestal het geval is. De goaltjes waarmee de E speelt stonden nog strak óp de zijlijn, toen de wedstrijd ging beginnen. Te riskant voor de spelers dus die werden door een paar ouders nog even snel een halve meter naar achter geschoven (veel meer ruimte was er niet). Verder was het gras op veel plekken zo weggesleten dat het op sommige plekken meer een aardappelveld leek. Maar toegegeven, het heeft ook wel een bepaalde charme. En voetballen kun je uiteindelijk praktisch overal.

De scheidsrechter van dienst nam zijn werk in elk geval serieus. Strak in het tenue en resoluut fluitend leidde hij de wedstrijd. De eerste minuten verliep het spel rommelig. In de 4e minuut was de eerste flinke botsing tussen twee spelers. In de 6e minuut was het Aron die het eerste schot op het doel van Altius waagde. En in de 11e minuut belandde een schot van Aron in het zijnet. Toch bleek al snel dat het niet zo’n walk over zou worden als sommige D4 spelers van te voren hadden gedacht. Dat had ook te maken met het spel van D4. Opvallend vaak werd er in de beginfase over de bal heen gemaaid en ook later in de wedstrijd werd de bal erg vaak niet goed geraakt. Benen vlogen horizontaal en diagonaal in de meest extreme hoeken door de lucht om de bal weg te schieten, maar dat leverde niet altijd gunstige situaties op.

In de 12e minuut moest keeper Jeroen twee keer in actie komen omdat spelers van Altius op het doel konden schieten. In de 13e minuut was het weer D4 die gevaarlijk dicht bij een doelpunt kwam, maar de laatste vrouw van Altius werkte de bal nog net langs de doelpaal over de achterlijn. De hardekernsupporters dachten net dat FC Breukelen de weg naar het doel van Altius D4 had gevonden, maar toen scoorde Altius verrassend het eerste doelpunt. Na een Messi-achtige actie van een speler van Altius, die drie spelers van FC Breukelen uitspeelde, wist hij ook de keeper te passeren: 1-0.

FC Breukelen leek maar niet in het spel te komen. Gelukkig gold dat ook voor Altius en bleef de stand nog lang ongewijzigd. In de 21e minuut wist Fedde groter leed te voorkomen door de bal nog net van de doellijn weg te werken. In de 24e minuut kon Aron gevaarlijk counteren maar de bal werd door een speler van Altius naast het doel geschoten. De hoekschop daarna leverde geen kans op. FC Breukelen bleef aandringen. Elke minuut was er een doelpoging. De mooiste kans was voor Aron met een fraaie kopbal die op de lijn werd gekeerd door de keep. Maar Altius bleef loeren op de counter die er uiteindelijk ook kwam. In de 29e minuut kwam Altius gevaarlijk uit maar ze wisten een 100 procent kans voor open doel niet te verzilveren. “Dát komen ze niet te boven”, werd er gezegd bij de hardekernsupporters van FC Breukelen. En het leek wel profetisch want in de daarop volgende aanval van FC Breukelen wist Max met een uitgekiend stiftballetje de keeper van Altius te verrassen. En dat in volle sprint, belaagd door twee spelers van Altius! Een prachtig doelpunt dus, op slag van rust: 1-1. Vlak daarna zag Aron, ingesloten door drie spelers, kans om het doel te schieten maar dat schot werd gehouden door de keeper.

In de rust was er door proactief optreden van hardekernsupporters limonade voor de spelers van FC Breukelen. Trainer/coach Patrick Carbo gaf nogmaals instructies hóe te spelen en waar op te letten. In de eerste helft had hij al wat geschoven met spelers om de linies in balans te krijgen, maar het leek alsof vandaag het inzicht en de energie ontbrak bij de spelers.

De tweede helft was net zo rommelig als de eerste helft. De scheidsrechter floot consequent voor onjuist ingooien, maar dat ingooien bleek toch wel lastig te zijn om correct uit te voeren. In de 35e minuut gaf Aron een goede pass op Max die gedecideerd schoot en scoorde: 1-2! Het bracht helaas geen rust in het spel. Altius bleef gevaarlijk en rommelig, FC Breukelen bleef aanvallend maar zonder overzicht. In de 37e minuut werd de bal door Altius diep gespeeld en was er een sprintduel tussen Valentijn en een Altius-speler. De voet van de Altius-aanvaller kwam tegen het been van Valentijn aan, waardoor de eerste in volle vaart ten val kwam. De Hilversumse grensrechter ging zo te keer, dat de scheidsrechter hem toeriep dat hij had gefloten en dat de grens zich gedeisd moest houden omdat hij anders naar de kantine kon gaan. In de 42e minuut werd er door Altius van afstand geschoten en die bal werd verkeerd ingeschat door de verdediging en de keeper: 2-2. De rest van de wedstrijd bleef het spannend. Niet zozeer door de vele kansen als wel door de vele riskante situaties. Trainer/coach ging verstandig genoeg niet voor de optie van ‘de dood of de gladiolen’ en mikte op consolidatie van het gelijkspel. En dat lukte.

Veel goeds gezien vandaag. Tom die in de achterhoede goed de boel op rechts in de gaten hield en vele malen aanvallen van die kant kon afstoppen. Mohammed die van mid-achter de bal goed in de diepte speelde. Valentijn die in een sprint Altius spelers te snel af was. Jeroen die balvast reddingen verrichtte. Mexim die onvermoeibaar langs de lijn jakkerde. Fedde die op de doellijn een doelpunt voorkwam. Jonas die op het doel kon schieten. Daan die ontembaar de duels aanging en de bal veroverde. Abdulmajed die de bal goed overspeelde naar een medespeler. Nick die sterk aan de bal was en van wie veel dreiging uitging. En over Aron en Max heb ik het al gehad.

In de nabespreking met de analisten werden als belangrijkste aandachtspunten genoemd: positiespel (vooral op rechts ligt het veld vaak open) en het aannemen van de bal en dan schieten. Punten die ook door de coach werden onderstreept tijdens de wedstrijd. Videoanalyses waren daarvoor niet nodig. FC Breukelen mocht blij zijn met het punt uit het gelijkspel, al vertelden vele spelers me wel dat het tóch voelde als verlies. De Breukelense grensrechters deden hun werk zoals altijd met zorgvuldigheid, zachtmoedigheid en zen. En gracieus, op zomerse schoenen.