El Clásico

Het nieuwe jaar is nog maar drie weken oud en we hebben de eerste klassieker er al op zitten. Maar daarover straks meer. In stormachtige en herfstige omstandigheden zijn de trainingen voor de meiden inmiddels weer opgestart. Wie wel eens op sportpark Broekdijk Oost aanwezig is, ziet daar inmiddels zo’n dikke dertig meiden zich twee maal per week in het zweet werken. Te veel meiden inmiddels voor twee teams en ook te veel leeftijds- en ervaringsverschil.

En dan wordt het lastig, een indeling maken waar alle meiden, maar vaak ook hun ouders zich in kunnen vinden. Een onmogelijke opgave. Toch ben ik er van overtuigd dat de gemaakte keuze om met een MC1, MC2 en een ME1 het nieuwe jaar in te gaan, de juiste is. Allereerst voor de meiden zelf, maar ook voor de toekomst van het meidenvoetbal bij FC Breukelen in het algemeen. Echter voor 100% naar ieders zin lukt nooit.

Om het nieuwe jaar gezellig te beginnen had de leiding tijdens de winterstop een gourmetavond voor de meiden voorbereid, met als onderbreking een voetbalkwis om het geheugen op het gebied van de spelregels wat op te frissen. Al vanaf 17.00 uur werd er door de leiders hard gewerkt om in de kantine de tafels gezellig te dekken, groente en brood te snijden en de satésaus op te warmen. Rond 18.15 uur druppelen de eerste dames binnen en starten we een zevental bakplaten op.

Ondanks een tactische verdeling over een verschillend aantal elektragroepen gebeurt dan toch het onvermijdelijke. Zo’n piek kan de installatie niet aan en we zitten gedeeltelijk zonder licht. Gelukkig weten we de groepenkast te vinden en konden de bakplaten weer aan. Wat geswitch met stekkers heeft echter niet het verwachte resultaat. Nu zitten we geheel in het donker, tot hilariteit van de meiden. In de keuken niks te zien bij de groepenkast, wat nu? Gelukkig in de hal nog een meterkast gevonden, probleem opgelost en er kan gegeten worden.

2015-01-18_MC1-2-01

De meiden hebben het zichtbaar naar hun zin en de kantine vult zich met een “heerlijke” baklucht en gekakel van de meiden. Na zo’n driekwartier zijn de dames uitgegeten. Enkele leiders en de aangeschoven Esther nog lang niet, maar toch is het tijd voor de kwis. Als een soort combinatie van Martin Brozius en Peter Jan Rens (voor de ouderen onder ons) presenteert Martien, compleet met belachelijk hoedje, de op het scherm geprojecteerde vragen.

2015-01-18_MC1-2-02

De vier leiders staan symbool voor de antwoorden op de meerkeuzevragen en de dames kunnen zich bij de leider Albert-Bas-Chris-Debby voegen en een fiche pakken bij het juiste antwoord. Halverwege een pauze voor de tussenstand en een stukje (of meerdere) ijsboomstam. Ik heb wel eens geroepen dat de meiden van de MC1 slimmer moesten worden. Een aantal heeft dit volgens mij wel begrepen en na wat gesjoemel onderling met de fiches gaat Ashley uiteindelijk met de eerste prijs aan de haal. Inmiddels is het bijna 21.30 uur, tijd om naar huis te gaan. De muziek gaat nog even op standje oorverdovend en de leiding gaat opruimen en afwassen. Ik begin inmiddels wat spanning tussen de leiding van de MC1 en die van de MC2 te voelen. Chris en Debby nemen duidelijk afstand van Bas en mij. In minder dan twaalf uur tijd staat namelijk de eerst klassieker van 2015 op het programma: MC1 tegen MC2 …

Zaterdagmorgen, eindelijk prachtig zonnig winterweer. Het kunstgras ligt er prachtig, zij het nog iets wit gevroren bij en de kou tussen de leiders is ook nog niet uit de lucht. Natuurlijk maken wij van MC1 ons geen zorgen over de wedstrijd, maar toch. Bij de MC2 zijn Tessa en Laura weer gesignaleerd en daarbij lijkt de gehele MC1 afgeleid door de komst van het vriendje van een van de meiden.

2015-01-18_MC1-2-03

Wij dringen bij de scheidsrechter aan op een pasjescontrole in verband met een vermeende fraude bij MC2. Scheidsrechter Nico de Langen honoreert het verzoek niet. Inmiddels loopt de MC2 al warm en lijkt de MC1 nog onder de indruk van het inmiddels uitgebreid gekeurde vriendje. Uiteindelijk beginnen ook onze meiden aan de warming-up en kan de wedstrijd starten.

2015-01-18_MC1-2-04

Het spelbeeld is zoals je mag verwachten. De MC1 die aandringt en een stug en sterk verdedigende MC2. Er volgt een leuke wedstrijd, waarin de MC2 heel lang knap standhoudt tegen de toch veelal fysiek sterkere meiden van de MC1. Uiteindelijk wint de MC1 afgetekend. De grootste winst zit hem dit weekend echter in de ervaring die de meiden opdoen in dit soort wedstrijden en de gezelligheid tijdens de gourmetavond, waarvoor nog onze dank voor de medewerking vanuit de club voor het gebruik van de kantine en slagerij Dalhuisen voor de heerlijke gourmetschotels en het deel sponsoring hiervan. Volgende week weer competitie voor beide MC-elftallen, maar ook het debuut voor de ME1. Veel succes en vooral plezier gewenst.

Tot zover, tot volgende week, Albert den Ouden