Het Oliebollenbakken

Misschien zijn ze al op, misschien heeft u er nog een paar in de vriezer. Feit is dat de oliebollen van FC Breukelen als vanouds weer prima in de smaak vielen. Sinds jaar en dag staat de oliebollenbakploeg onder leiding van Wim van Weerdenburg. Wim doet op verzoek een klein boekje open over wat er allemaal moet gebeuren voordat de bollen bij u op tafel staan.

“Je zou bijna zeggen dat het een evenement op zich is en als je dan ook het resultaat nog ziet, zeg je gewoon dat dit elk jaar weer moet worden gedaan. Benodigdheden hiervoor zijn, buiten de materiële zaken zoals bloem, gist etc., een bakploeg en een ploeg die zorgt voor de verkoop van de overheerlijke oliebollen. Tevens zou het plezierig zijn als er ook nog een schoonmaakploeg is die na het bakken de bakploeg ontlast van het schoonmaken van de keuken en kantine.

Allereerst wordt bepaald, aan het begin van het nieuwe seizoen, of we dit evenement weer moeten laten plaatsvinden en vervolgens wordt een datum geprikt wanneer dit te doen, meestal in één van de laatste weken van november. Ongeveer een maand voor aanvang van het bakken wordt de bakploeg weer gemobiliseerd en moet de verkoopploeg op poten worden gezet. Het echte bakken begint op de donderdag rond 13.00 uur. In de dagen daarvóór moeten de ovens gesteld en de vloer en wanden van de keuken worden afgeplakt. Tevens moeten de benodigdheden besteld zijn en aangeleverd. Deze voorbereiding duurt twee tot drie dagdelen.

_

Oliebollen02
_Het oliebollenbeslag wordt handmatig gemaakt. Continu is er iemand bezig met het verzamelen van de ingrediënten. Er wordt de hele nacht doorgebakken tot het meel en de overige ingrediënten zijn verbruikt. Rond 12.00 - 13.00 uur is de bakploeg klaar en wordt er nog opgeruimd en schoongemaakt. Vrijdagmorgen wordt een deel van de te verkopen oliebollen naar de stands bij de Jumbo, op de markt/Kerkbrink en in het Atrium gebracht. Wat overblijft nadat de drie bovengenoemde kramen zijn gesloten, zal voor het restant Breukelen worden ingedeeld in wijken die van tevoren bekend zijn. Dan worden dus de distributieteams (jeugdleden, ouders en elftalleiders met auto’s en dat in samenwerking met het jeugdbestuur) ingeschakeld.

Als dit goed georganiseerd wordt, weten de teams welke wijk(en) zij zouden moeten lopen. De verkoop van het restant geschiedt vanuit de kantine. Als alle teams ingedeeld zijn en zij de dozen met bollen hebben  opgehaald, zou het zo moeten zijn dat alle bollen verkocht zijn. Echter, we betreuren het zeer dat de laatste twee jaren niet alle teams zijn komen opdagen en derhalve ook alle bollen niet zijn verkocht. Het is heel zuur als de bakkers, van wie enkelen de hele nacht hebben doorgebakken, moeten constateren dat niet alles is verkocht.

Bij terugkomst van het verkopen staat er voor de kinderen wat snoep en warme chocolademelk te wachten. Afgelopen jaar is mij ook weer opgevallen dat er best veel kinderen zijn die na verkoop van de bollen heel enthousiast terugkwamen met hun opbrengst. De opbrengst van de oliebollenbakkerij en -verkoop is bestemd voor de jeugdafdeling en levert toch netto tussen de vier- en vijfduizend euro op. Bij deze spreken wij dan ook de hoop uit dat in 2015 wel alles verkocht zal worden en wij niet minder oliebollen hoeven te bakken. Ik ben trots op het resultaat (het kan nog beter) en heel blij met de ploegen die het toch elk jaar weer realiseren. Hartelijk dank voor allen die hieraan hebben meegewerkt.”