Spanning met D4 op hoofdveld van FC Breukelen

d4
desto
In een zeer spannende wedstrijd voor de beker kwam D4 helaas niet verder dan een 1-1 tegen DESTO D4. Het enige doelpunt voor D4 werd gescoord door Roan Middelkoop die voor vandaag geleend was van de E-selectie. Door Edel Spel Tot Ontwikkeling (DESTO) is een mooie slogan die voor beide teams opging. Ondanks dat de wedstrijd een aantal keren moest worden stilgelegd door de scheidsrechter omdat er een speler bleef liggen op het veld, was er over het algemeen sprake van fair play.

De wedstijd werd gespeeld op het hoofdveld van FC Breukelen en dat gaf natuurlijk extra sjeu aan het duel. Stapten de spelers van D4 vorige week nog bijna koud vanuit de auto’s op het veld, vandaag was er tijd voor een serieuze warming-up. De ceremonie aan het begin van de wedstrijd (met het handen schudden door alle spelers) werd helaas overgeslagen, waarschijnlijk doordat de arbiter wat aan de late kant opdook. Verder overigens niets dan lof voor het arbitrale trio met ook een glansrol voor de Breukelse grensrechter die met een scherp oog voor buitenspel voortreffelijk en met elegantie vlagde.

Trainer/coach Patrick Carbo moest deze week weer een oplossing bedenken voor de vervanging van keeper Jeroen. De meest gebruikelijke vervanger Jonas wilde liever voetballen en dus ging Delano keepen. Dat hij heel verdienstelijk, want in de eerste helft veegde hij het doel goed leeg. Direct na de aftrap begon de spanning al: in plaats van de bal na de aftrap naar voren te spelen, werd bedacht om de bal naar achteren te spelen, waardoor DESTO massaal op de helft van FC Breukelen kwam en gelijk de eerste kans voor het doel van Delano ontstond. In die eerste minuten werd duidelijk dat de bezoekers een paar razendsnelle spitsen hadden, maar gelukkig kwamen die zo snel uit dat ook onvoldoende medespelers meekwamen om tot scoren te komen.

Na ongeveer een kwartier spelen kwam D4 op voorsprong. Een snelle uitbraak met een aantal spelers en een goed uitgespeelde kans. Maar DESTO gaf zich niet gewonnen. En zo werd de wedstrijd een tactisch spel, waarbij de coach telkens goed moest kijken welke speler hij wilde wisselen en welke verschuivingen in posities noodzakelijk waren. Dat bleek geen eenvoudige klus, ook al omdat eigenlijk alle spelers van D4 vrijwel continu wilde spelen.

Na de rust bleef het spannend. Bij D4 ging David op doel staan. Een tweede doelpunt voor D4 zou de voorsprong comfortabeler kunnen maken en er werd dan ook fanatiek op de bal gejaagd. Misschien dat daardoor DESTO toch de kans kreeg om D4 te verassen met een snelle uitbraak. De keeper schatte het schot verkeerd in en de stand werd 1-1.

Het tactisch wisselen van spelers bleef een opgave voor de coach: hoe hou je na de wissels op elke linie voldoende snelheid? Hoe zorg je ervoor dat alle spelers voldoende speeltijd krijgen? Niets anders dan lof voor de coach die deze ingewikkelde puzzel (zonder notitieblok!) kon oplossen.

De spanning duurde tot eind van de wedstrijd. Eén ouder op de tribune riep zijn longen uit het lijf en roeptoeterde vrijwel continu aanwijzingen naar D4. Goede bedoelingen, maar achteraf dacht ik dat ik wel iets onthechter had kunnen reageren. De D4 blijft na twee wedstrijden aan de leiding in de poule voor de beker. En gelukkig trakteerde Tom na de wedstrijd op chips wat de frustratie over het laten lopen van de winst enigszins verzachtte.