Teamindeling – hoe werkt dat?

Op deze plek willen we graag uitleggen hoe we bij FC Breukelen jeugdteams indelen en hoe we omgaan met de communicatie hierover.

fcbreukelen(schild)

Uitdaging

Het is een hele uitdaging om de teams in te delen. Uitgangspunt is dat we zo veel mogelijk teams proberen te maken (en dus niet zo groot mogelijke teams), zodat alle spelers aan voetballen toekomen. Vanaf de D-junioren met minimaal 13-14 spelers per team, de E en de F met minimaal 10 spelers. Het zal duidelijk zijn dat teams met 18 of zelfs 19 spelers niet ideaal zijn (de spelers voetballen dan te weinig), evenals teams met precies 11 man (dat betekent geen reserves, lastig bij afwezigheid of blessures van medespelers of wanneer andere teams niet kunnen ‘uitlenen’). De ideale wereld is een wereld met alleen maar gelijkwaardige teams met 13-14 spelers, spelers die bovendien nooit ziek, geblesseerd of afwezig zijn en ook nog eens tegen gelijkwaardige tegenstanders voetballen. Helaas is dit niet de werkelijkheid.

fcbreukelen(schild)

Ledenlijst niet heilig

Dan de praktijk. In het voorjaar wordt er op basis van de ledenlijst alvast gekeken naar het aantal teams. Omdat er trainers nodig zijn voor alle teams, is het noodzakelijk dat we weten hoeveel teams er zijn. Dit beeld is handig, maar op dat moment natuurlijk nog niet compleet: er gaan nog spelers weg, er komen nog spelers bij, maar na 30 juni (= de datum van het over- of uitschrijven bij de KNVB) kunnen de teams worden ingedeeld.

fcbreukelen(schild)

Selectie en breedtesport

Ieder jaar komt het voor dat er te weinig spelers in de ene letter zitten en te veel in de ander. In overleg met de spelers en de ouders wordt er gekozen voor het doorschuiven van spelers. De KNVB stelt dat er wel ‘omhoog’ mag worden geschoven (bijv. van C naar B), maar andersom niet. Het bovenstaande geldt voor alle teams en in iedere letter. Iedere letter bestaat uit selectieteams en breedtesportteams. Idealiter heb je per letter maar 13-14 kinderen en speelt iedereen in het eerste team van zijn letter. Maar er zijn per letter gelukkig méér dan 13-14 spelers die graag willen voetballen op het voor hun hoogste niveau. Dat betekent dat er keuzes gemaakt worden wie er in het selectieteam speelt en wie in het breedtesportteam. Altijd een heel lastige periode in het seizoen.

fcbreukelen(schild)

Onafhankelijk

Om dit zo eerlijk, transparant en onafhankelijk mogelijk te laten verlopen is er een rol voor de Technisch Jeugdcoördinator. Vorig seizoen is Jeffrey Pfoster aangesteld als TJC. Jeffrey kwam van buitenaf (Elinkwijk) en is volledig onafhankelijk. Hij loopt dagelijks rond op de club, kijkt, bedenkt, kijkt nog eens en stelt dan, in overleg met de trainers, de selectieteams samen. De enige leidraad die hij gebruikt, zijn de voetbalkwaliteiten van het kind en het verenigingsbelang. De breedteteams worden samengesteld door de coördinator per letter en de trainers van de teams. Ook hier wordt gekeken naar de voetbalkwaliteiten en - waar mogelijk - persoonlijke voorkeuren. Maar hier geldt ook altijd dat een persoonlijk belang nooit vóór gaat op het verenigingsbelang, hoe zuur dit ook soms kan zijn voor een speler.

fcbreukelen(schild)

Jeugdcommissie

De Jeugdcommissie, waartoe Jeffrey ook behoort, is altijd aanspreekbaar om het toegepaste beleid en de procesgang toe te lichten. Overal waar mogelijk zijn alle leden van de Jeugdcommissie bereid spelers en/of ouders te woord te staan of toelichting te geven in een uitgebreidere groepssessie. Ons beleid en de toepassing zijn transparant; dat betekent dat er geen verborgen agenda’s zijn en het toegepaste beleid voor iedereen hetzelfde is. Helaas is het dit jaar voorgekomen dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor de indeling, via de mail, via telefoon en op het park zijn aangesproken op een manier die voor de Jeugdcommissie totaal onacceptabel is.

fcbreukelen(schild)

‘Winkelgedrag’

Binnen onze club is niemand alleen verantwoordelijk voor het indelingsbeleid. Het beleid is van onze leden, daar zijn we allemaal verantwoordelijk voor. De vrijwilligers - die grote betrokkenheid hebben bij onze vereniging - moeten we juist respecteren; ze voeren immers het beleid uit. Door het uitvoeren van ons jeugdbeleid steunen ze ons juist als vereniging, dat mogen we nooit vergeten. We vinden het als Jeugdcommissie dan ook belangrijk om te benadrukken dat we een verenging zijn vóór onze leden en dóór onze leden. Helaas merken wij echter al te vaak op dat er sprake is van een ‘winkelgedrag’. Hiermee bedoelen dat we als consument onze winkelwagen kunnen vullen en aan het eind van de rit afrekenen voor wat we gebruiken. Hier betekent dit in het kort: je betaalt contributie en de club regelt de rest wel.

fcbreukelen(schild)

Vrijwilligers zijn en blijven noodzakelijk

We kunnen hierover heel helder zijn: ons beleid is totaal niet afgestemd op een dergelijk winkelgedrag. De contributie is nodig voor betaling van de vaste kosten, zoals ons clubhuis, de velden en afdrachten naar bijvoorbeeld de KNVB. Nee, ons beleid draait om enthousiaste vrijwilligers die betrokken zijn bij de vereniging, bij het team van de kinderen of in welke vorm dan ook. Dankzij de vrijwilligers is het mogelijk om wedstrijden te spelen en om te trainen. We willen ook zorgen dat het werk goed verdeeld is over de vrijwilligers en juist daarom zijn er veel vrijwilligers nodig. Als jeugdcommissie willen we graag zaken nog beter organiseren, nog meer activiteiten ontplooien voor de kinderen, kortom: meer doen. Maar meer gaat niet zonder méér vrijwilligers. We willen ons verenigen; daarvan is immers het woord ‘vereniging’ afgeleid. We willen met elkaar zorgen dat de verenging kan functioneren. We nodigen je dan ook uit om dit filmpje van de KNVB hierover te bekijken.

fcbreukelen(schild)

Enthousiasme

De basis is dat onze vrijwilligers het beleid van onze vereniging uitvoeren. We moeten erop vertrouwen dat ze dit met veel enthousiasme doen. En dat doen ze! Ons beleid is transparant, we staan altijd open voor dialoog en verbeteringen moeten samen gerealiseerd worden. Voetbal is emotie, maar we behandelen elkaar altijd met respect. Ben je van mening dat een vereniging hetzelfde is als een ‘winkel’, of ben je het niet eens met ons indelingsbeleid, dan is FC Breukelen misschien niet de juiste vereniging om lid van te zijn.

fcbreukelen(schild)

Nog even terug naar de indeling

Natuurlijk heeft iedereen een mening over de voetbaltechnische kwaliteiten van Jantje of Pietje en denkt er het zijne/hare van. En iedereen heeft de juiste oplossingen en denkt vanuit verenigingsbelang. Alleen over de indeling voeren we geen discussie: uiteindelijk is het, wat het is! En de ervaring leert dat als een kind denkt dat het geen leuk voetbalseizoen wordt omdat het niet bij het vriendje in het team zit, het uiteindelijk enorm meevalt. Heus, we zien dit nu al jaren achtereen gebeuren: het blijken stormen in glaasjes water.

Word ook vrijwilliger?

Is je interesse gewekt om als vrijwilliger mee te helpen, laat het de jeugdcommissie weten via e-mail. Wil je meer weten of ons indelingsbeleid of algemeen beleid, lees dan hier verder. Met dank - namens de leden - aan alle vrijwilligers en andere mensen die hebben meegeholpen om ook dit jaar weer de teams in te delen.

Marit van den Born,

namens Jeugdcommissie FC Breukelen