Eerste uitoverwinning van koploper B1

Na een lange winterstop mochten we vandaag dan eindelijk weer voor het ’echie’ de wei in en stond de lastige uitwedstrijd voor de competitie tegen Hercules Zaandam B1 op het programma. Hercules stond tot vandaag op een keurige zesde plaats en we wisten van het thuisduel nog dat er genoeg voetbalkwaliteit en een gezonde dosis strijdlust bij dit team aanwezig was. Het vorige (doelpuntrijke) duel was geëindigd in een 6-4 overwinning voor FC Breukelen, maar Hercules had zich toen ook niet zomaar gewonnen gegeven.

Vanwege diverse blessures en ziektes begonnen we vandaag met de volgende opstelling: Stan, Mels, Milan, Rutger, Nik, Niels, Roy, Michael, Max, Martijn en Olivier. Slechts één wissel: Zwier. Junior en Emin waren ziek, de knieblessure bleek nog niet voldoende hersteld. Het herstel van Tim heeft helaas ook enige terugslag ondervonden en is dus ook nog niet inzetbaar.

Aan de trainingen en de oefenwedstrijden van de afgelopen weken was nogal het een en ander aan te merken. De leiding vond het derhalve nodig om de heren in de kleedkamer even goed toe te spreken en op scherp te zetten. Het was echter Hercules dat furieus startte en het was dat onze doelman Stan paraat was, want anders hadden we al binnen de eerste minuut al tegen een 1-0 achterstand aangekeken. Het eerste kwartier leek verder in evenwicht maar bleek slechts aftasten. Na vijftien minuten nam FC Breukelen het initiatief in handen en speelde de wedstrijd - behoudens de snelle counters van Hercules (de nummers 7, 9 en 11 stelden onze verdediging regelmatig op de proef) - zich voornamelijk af op de helft van Hercules Zaandam. Na diverse keren gevaarlijk voor het doel te zijn geweest was het Roy die met een vrije trap Olivier wist te bereiken. Olivier behield het overzicht en zag Martijn inlopen. Hij gaf de bal op maat en Martijn wist de bal à la Sigthorson (1-0 tegen PSV) achter de kansloze doelman te werken: 0-1! FC Breukelen probeerde direct door te drukken, maar ook Hercules kreeg een kans op de gelijkmaker die hoog over het doel ging. Met een 0-1 voorsprong werd de kleedkamer opgezocht.

De tweede helft werd met een ongewijzigd team aangevangen, ditmaal hadden we de wind echter tegen. Hercules kon echter geen vuist maken en FC Breukelen bleef de bovenliggende partij. Het was Olivier die zichzelf vrijspeelde en de bal met een simpel tikje langs de doelman in het net werkte: 0-2. Gezien het spelbeeld leek hiermee de wedstrijd beslist. Het wachten was nog slechts op meer doelpunten, de kansen op de 0-3 waren echter voor Max, Olivier en Zwier (binnen de lijnen gekomen voor Martijn) niet weggelegd … En tja, daar komt-ie weer, het bekende cliché: “Als je hem zelf niet maakt, dan …" Juist! In een van de wanhoopspogingen van Hercules wist de nummer 9 tienminuten vóór tijd oog in oog met Stan de aansluitingstreffer te maken: 1-2. Direct daarna kreeg Olivier de kans om de wedstrijd alsnog in het slot te gooien, maar helaas faalde hij deze keer. Zo kregen we nog een onnodig spannend slot van deze wedstrijd, maar wisten we deze keer wel de eindstreep te halen door de ballen vakkundig weg te rossen.

Hiermee was de eerste uitoverwinning een feit, wat vreemd is voor een koploper maar toch waar. Tot afgelopen zaterdag waren alle uitwedstrijden in een gelijkspel geëindigd, je zou dus ook kunnen zeggen dat we nog ongeslagen waren in uitwedstrijden. Komende zaterdag volgt de kraker tegen mede-titelkandidaat Stormvogels B1. Hopelijk is de ziekenboeg dan weer een beetje leeggelopen. Op speciaal verzoek is de wedstrijd verplaatst naar 14.30 uur, zodat Olivier deze keer een beetje kan uitslapen en de ouders en supporter ’s morgens al de boodschappen kunnen doen. We rekenen op jullie support!

1 februari 2014, Hercules Zaandam B1 - FC Breukelen B1: 1-2 (0-1)

0-1 Martijn

0-2 Olivier

1-2 Hercules Zaandam

Overige uitslagen

Stormvogels B1 - Velsen B1: afgelast (inhaal 15 februari); VVC B1 - Hellas Sport B1: 4-3; Hoofddorp B2 - DEM B2: 1-1; FC Amsterdam B1 - CSW B1: 2-2.