ASC Nieuwland 1 onmachtig tegen FC Breukelen 1

Na een weekje geen competitie voetbal - er werd thuis geoefend tegen WV-HEDW 1 (4-3 winst) - mocht FC Breukelen 1 dit weekend op bezoek bij ASC Nieuwland in Amersfoort. Het eerste kwartier van de wedstrijd bestond uit het gebruikelijke aftasten van elkaar en naarmate de wedstrijd vorderde, werd duidelijk dat FC Breukelen vandaag een haalbare missie had: winnen. Belangrijk genoeg om daardoor aansluiting te houden met de twee koplopers VVZ'49 en LRC.

Nadat de eerst paar kansen nog geen doelpunten opleverden, was het na twintig minuten maar liefst drie keer raak. Daniël Kops scoorde uit een tweetal goede aanvallen op assists van Jack Castelijns (0-1 in de 14e minuut) en Deen van Embricqs (0-2 in de 17e minuut) en Roy Schaap wist listig de bal uit een spelhervatting van Lucien Dors achter de Nieuwlandse goalie te krijgen (0-3 in de 19e minuut).

Zo leek de wedstrijd dus in vijf minuten tijd beslist, mede omdat de thuisploeg er, op een enkele scrimmage na, nog geen noemenswaardige doelpogingen tegenover had weten te zetten. Echter, twee weken geleden had FC Breukelen eveneens een 3-0 voorsprong in het eerste bedrijf tegen ARC en we weten allemaal hoe dat is afgelopen. Kortom, zaak om nog niet achterover te gaan leunen en gewoon door voetballen op deze wijze. Dat deden de mannen van Cor ten Bosch dan ook en men bleef kansen creëren. De thuisploeg was nog niet gevaarlijk geweest, behalve uit de zogenaamde standaardsituaties. Met een halfuur op de klok kreeg de thuisploeg een vrije bal even buiten het zestienmetergebied, iets waar de nummer 11 van ASC Nieuwland, Yucel Yagli, wel raad mee wist. Hij krulde de bal fraai over de Breukelse muur buiten bereik van FC Breukelen-keeper Sieuwerd Teerink: 1-3.

Ondanks dat FC Breukelen bleef doorvoetballen, kreeg ASC Nieuwland na de goal wat meer ruimte en zo creëerde het voor rust voetballend de eerste kansen. Door de 1-3, die uit de lucht kwam vallen, en de kansen erna begon bij de meegereisde Breukelse supporters weer het vervelende gevoel terug te komen: Het zal toch niet weer fout gaan? Vanaf de zijkant werd erop gehamerd om rustig door te voetballen en de wedstrijd te controleren tot aan de rust om zo niet weer tegen het einde van een bedrijf tegen een tegentreffer aan te lopen. Gelukkig voor de fans uit Breukelen werd hier goed gehoor aan gegeven en zo gingen de ploegen met een 1-3 ruststand naar de thee.

Na de pauze werd een fel ASC Nieuwland verwacht dat na de 1-3 wilde proberen de wedstrijd te keren. FC Breukelen bleek echter vandaag een te zware tegenstander voor Tricolores uit Amersfoort. Rob van der Sluijs werd uit voorzorg gewisseld voor de na een periode van blessureleed teruggekomen Edwin Soenarto en kort na deze wissel leek de wedstrijd definitief beslist te worden. Deen van Embricqs, vanmiddag wederom grotendeels ongrijpbaar voor zijn directe tegenstanders, tekende op aangeven van de hardwerkende Jack Castelijns in de 58e minuut van de wedstrijd voor 1-4 en de wedstrijd leek gespeeld. Toch deed ASC Nieuwland in de 64e minuut weer iets terug. Wederom uit een dood spelmoment kon doelman Sieuwerd Teerink, die inmiddels al een paar keer fraai de bal uit zijn doel had gehouden en daarmee zijn ploeg de gewenste marge in de score liet behouden, worden gepasseerd door ASC Nieuwlander Berat Avci. 2-4.

FC Breukelen liet zich echter niet van de wijs brengen en bleef lekker voetballen en gecontroleerd aanvallen. Dit leidde in de 68e minuut tot het hoogtepunt van de middag. Een aanval over zeer veel schijven. Na 6, 7, 8 combinaties van één keer raken was het de zojuist voor Mitchell de Zwart ingevallen Tom Kalkhuis die Deen van Embricqs zijn tweede treffer van de middag op een presenteerblaadje bood. Deen bekroonde de aanval in stijl door de bal eveneens met één contactmoment tegen het net te plaatsen: 2-5. Een doelpunt waar zelfs de supporters van de thuisploeg voor klapten.

Djuric Winklaar werd ingebracht voor David van der Veld en FC Breukelen controleerde verder de wedstrijd. Zo’n negen minuten voor tijd besloot Deen zijn turbo nog eens aan te zetten en op het moment dat hij de bal wilde voorzetten, werd hij onreglementair tegen het (kunst)gras gewerkt. De goed leidende scheidsrechter Van Etten kon niets anders doen dan de bal op de stip leggen. De topscorer van de 1e klasse A Daniël Kops ging achter de bal staan en noteerde enkele seconden hierna probleemloos zijn alweer zeventiende competitietreffer: 2-6.

In de laatste minuten van de wedstrijd gebeurde weinig noemenswaardigs meer en arbiter Van Etten floot dan ook zonder extra tijd bij te tellen voor het einde van de wedstrijd. Een ruime en soevereine overwinning die de ploeg van Cor ten Bosch echter geen millimeter dichter bij VVZ'49 en LRC bracht, want beide kemphanen wonnen ieder hun partijtje (VVZ'49 met 5-3 van Almkerk en LRC met 0-2 van Roda'46).

Volgende week speelt FC Breukelen 1 thuis tegen Roda’46 1 uit Leusden en zal het wederom op nul moeten beginnen, want in de eerste klasse A kan iedereen van elkaar winnen. De wedstrijd begint om 14.30 uur op Sportpark Broekdijk Oost. Het tweede elftal, dat knap met 0-3 won uit bij GVVV 2, speelt eveneens thuis om 12.30 uur tegen RKAV Volendam 2.

30 november 2013, ASC Nieuwland 1 - FC Breukelen 1, 2-6 (1-3)

0-1 Daniël Kops

0-2 Daniël Kops

0-3 Roy Schaap

1-3 Yucel Yagli (ASC Nieuwland)

1-4 Deen van Embricqs

2-4 Berat Avci (ASC Nieuwland)

2-5 Deen van Embricqs