FC Breukelen 1 speelt CSW 1 tureluurs

Afgelopen zaterdag speelde FC Breukelen 1 de belangrijke derby tegen CSW 1 uit Wilnis. Deze wedstrijd is altijd beladen en eindigde de laatste twee ontmoetingen in een 0-0 gelijkspel. Wedstrijden waarin van alles geburde, zonder dat er werd gescoord. Dit seizoen is de behendige flankspeler Mitchell de Zwart overgekomen van CSW naar de Broekdijk Oost en dat gaf de derby, zeker voor Mitchell, een speciaal tintje.

FC Breukelen startte weliswaar als favoriet, maar dat is voor de ploeg van Cor ten Bosch niet altijd een voordeel. Hoewel het zelfvertrouwen in de ploeg met de week toeneemt, moet je ook mentaal het nodige meebrengen om de favorietenrol waar te maken. De hele week is er op gras getraind omdat ons hoofdveld ook een gewoon grasveld is. Door de regen en slechte voorspellingen werd het hoofdveld al om 8.00 uur ’s morgens afgekeurd, waardoor moest worden uitgeweken naar het kunstgrasveld. Wat zou het toch mooi zijn als we op ons hoofdveld ook een goed kunstgrasveld zouden hebben, want voetbal wordt vooral gespeeld in de relatief slechte maanden van het jaar, zodat we nog vaker zullen moeten uitwijken naar kunstgras.

Logistiek gezien is dat jammer, want de tribune en de kantine zijn natuurlijk gericht en gebouwd naast het hoofdveld. Maar voor de huidige generatie spelers is spelen op kunstgras juist een voordeel en ze zijn er ook aan gewend, dus wat dat betreft hadden de meeste spelers juist een goed gevoel over de beslissing om uit te wijken naar kunstgras. De weervoorspellers zaten er gelukkig naast, want om 15.00 uur kwam de zon tevoorschijn en voor FC Breukelen bleef de hele wedstrijd het zonnetje letterlijk en figuurlijk schijnen.

FC Breukelen begon de wedstrijd supergeconcentreerd en de snelle spitsen Deen van Embricqs, Jack Castelijns en Mitchell de Zwart werden constant gezocht. CSW werd helemaal ondersteboven gespeeld. Al na acht minuten was het Deen vanEmbricqs die na een foute inspeelpass van een middenvelder van CSW vanaf veertig meter van de goal met de bal aan de voet kon sprinten naar het doel van CSW. Keeper Raymond Dirven probeerde de inzet van Deen nog te keren, maar was kansloos omdat Deen de bal feilloos inschoot (1-0). In de 13e minuut was het Daniël Kops die de bal kon binnenschieten na een schot op de keeper van Jack Castelijns (2-0). FC Breukelen bleef het initiatief houden en had overwegend balbezit met snelle uitvallen en vele kansen. Keeper Dirven van CSW kwam zelfs nog goed weg; na een charge op Jack Castelijns had hij eigenlijk een rode kaart moeten ontvangen. Het bleef bij geel, waardoor CSW op dat moment nog steeds in de wedstrijd kon terugkomen.

De 30ste minuut was het Deen van Embricqs die een corner nam vanaf links en bij de tweede paal tikte Mitchell Zwart de bal binnen (3-0). FC Breukelen had de zaak volledig onder controle en niemand had het gevoel dat CSW hier nog iets aan zou kunnen veranderen. Totdat de scheidsrechter een makkelijke vrije trap gaf op achttien meter midden voor het doel van FC Breukelen. Sven van Vuuren (bekend om zijn goede vrije trappen met links) ging achter de bal staan en schoot de bal keihard en gericht achter keeper Sieuwerd Teerink (3-1). Nog vóór rust was het echter Jack Castelijns die op goed aangeven van de uitstekend spelende Rob van der Sluis de rust bewaarde, de keeper magistraal uitspeelde en de bal onberispelijk intikte (4-1). David van der Veld kreeg net vóór rust nog een gele kaart van de goed leidende, jonge en talentvolle scheidsrechter.

Oefenmeester Cor ten Bosch waarschuwde de ploeg in de rust voor onderschatting en eiste dat er ook de tweede helft scherp en zakelijk werd gehandeld. Vandaag was de kans om een grote uitslag neer te zetten en dat moest het uitgangspunt zijn om aan alle kanten een goed gevoel over te houden aan deze middag. De thuisploeg startte niet goed na de thee, maar na een paar minuten kwam het besef in de ploeg weer terug dat er historie geschreven kon worden. In de 55e minuut ging Deen van Embricqs diep op links en bediende Daniël Kops precies op maat die feilloos inkopte (5-1). Roy Schaap kwam in het veld voor David van der Veld en Tom Kalkhuis viel in voor de uitblinkende Deen van Embricqs. CSW zat er helemaal doorheen en FC Breukelen liep nog uit naar een monsterscore via de tweede treffer van Mitchell de Zwart na slim doortikken door Daniël Kops (6-1) en de derde goal van superspits en aanvoerder (droge schuiver) Kops op aangeven van Edwin Soenarto (7-1). Jack Castelijns scoorde zijn tweede door de penalty te verzilveren die werd gegeven omdat Daniël Kops op onreglementaire wijze werd afgehouden in het strafschopgebied van CSW (8-1). Dubbele cijfers hadden vandaag ook nog tot de mogelijkheden behoord als Daniël, Jack, Deen en Mitchell koelbloediger waren geweest in het Wilnisse zestienmetergebied.

Al met al bleek het een mooie middag op de Broekdijk Oost in Breukelen. Het ruim aanwezige publiek heeft genoten en FC Breukelen kruipt langzaam omhoog naar de inmiddels de vijfde plaats op de ranglijst. Volgende week is de ploeg vrij en de week daarop spelen we uit tegen Eemdijk 1, de volgende lastige (uit)wedstrijd. Als FC Breukelen de huidige vorm kan vasthouden en dit koppelt aan inzet en strijd (zoals ze dit de afgelopen weken hebben getoond), kunnen we nog veel mooie dingen verwachten. Overigens was een smet op de mooie voetbalmiddag het gebrek aan zelfbeheersing van een CSW-speler die het nodig vond om direct na de wedstrijd de kleedkamerdeur te lijf te gaan.

12 oktober 2013, FC Breukelen 1 - CSW 1, 8-1 (4-1)

Foto’s: Nico van Stroe.

Vreugde na de 4-1 van Jack Castelijns (nr. 11).

Drukte voor het CSW-doel na een corner van Deen van Embricqs.

____

Jack Castelijns heeft gescoord.

Edwin Soenarto (links) speelde weer ijzersterk.

Jack Castelijns sticht gevaar door de lucht.

Met een slim passje opzij legt Daniël Kops de bal panklaar voor Mitchel de Zwart om 6-1 te scoren.

Er werden nog ouderwets ballen uit de hoek geranseld.

__CSW-keeper Raymond Dirven is ook hier de baas in zijn doelgebied. __

Jack Castelijns werd vlak vóór tijd onreglementair gestuit binnen de beruchte lijnen: penalty.

De strafschop gaat recht door het midden: 8-1.