Overtuigende 4-2 zege eerste elftal tegen De Valleivogels 1

Na vorige week zelf verzuimd te hebben om de directe concurrentie voor de titel in de eerste klasse A uit Barneveld op grote afstand te zetten (er werd verloren terwijl na 87 minuten de ploeg van de vorige week vader geworden Willem Leushuis immers nog leidde met 1-2 in Barneveld), moesten de Breukelaars zich nu revancheren tegen s.v. De Valleivogels uit Scherpenzeel. De heenwedstrijd was geëindigd in een 2-2 gelijkspel en mede door het aantal afwezigen bij FC Breukelen (Roy Schaap, Gregory Thijm en Stefan Postma waren geschorst en Sieuwerd Teerink en Djuric Winklaar zijn langdurig geblesseerd) zou het dus geen makkelijke partij worden.

Vanaf de aftrap was het meteen FC Breukelen dat haar intenties liet zien en de tegenstander duidelijk maakte dat er niets te halen viel in Breukelen deze zaterdag. De Valleivogels werd direct onder druk gezet en FC Breukelen creëerde kansen. Binnen het kwartier was het dan ook raak. Uit een fraaie vrije trap van Tom Kalkhuis knikte Jack Castelijns de bal in de verre bovenhoek: 1-0. De druk op het doel van de tegenstander bleef na deze goal onveranderd hoog. Waar een inzet van Tom Kalkhuis in eerste instantie nog gekeerd kon worden door de defensie van Valleivogels, kwam de bal in de rebound voor de voeten van Lars (muntje) van der Post die verwoestend de bal tegen de touwen joeg: 2-0.

De Valleivogels probeerde met lange ballen de verdediging van FC Breukelen onder druk te zetten, maar deze hield eenvoudig stand tegen het luchtverkeer. De Valleivogels gaf hierbij achterin de nodige ruimte weg en dat kan tegen FC Breukelen dodelijk zijn. Zo bleek ook nu weer. Daniël Kops verlengde op mooie wijze de bal richting de niet geheel fitte Deen van Embriqcs die vrij voor de keeper kwam te staan en de aanval fraai afrondde. Waar iedereen dacht aan de 3-0, bleek dat de goed leidende scheidsrechter het vlagsignaal van zijn assistent-scheidsrechter had overgenomen en zodoende de goal van Deen wegens buitenspel afkeurde. Jacky Castelijns werd vervolgens door de keeper van De Valleivogels binnen het strafschopgebied onderuit gehaald en dit zou volgens de spelregels met een strafschop en een rode kaart bestraft moeten worden. Achteraf gaf de scheidsrechter zijn fout toe door voordeel te geven, maar daar was geen sprake van.

Een paar minuten later leek de wedstrijd alsnog vroegtijdig beslist. Tom Kalkhuis dribbelde door de linies van De Valleivogels en werd binnen het zestienmetergebied onrechtmatig ten val gebracht. Voor Daniël Kops was dit de ideale mogelijkheid om zijn doelpuntentotaal op te schroeven, hetgeen hij dan ook niet naliet. Zo stond de verdiende 3-0 alsnog binnen 22 minuten op het bord en leek de wedstrijd inderdaad gespeeld. Vijf minuten voor de rust echter wist De Valleivogels iets terug te doen. Erik van Eem plaatste de bal listig in het uiterste hoekje van de goal van de Breukelaars en zodoende was de marge teruggebracht naar twee: 3-1. FC Breukelen pakte vervolgens vanaf de aftrap de draad weer goed op en via een schitterende aanvallende actie van Deen van Embricqs kon Jack Castelijns, die lang in de lucht bleef hangen, de bal met het hoofd wederom tegen de touwen werken: 4-1. Hiermee onderstreepte FC Breukelen haar wil om deze middag als winnaar van het veld te stappen. 4-1 was ook de ruststand.

De tweede helft, met Matthew Renfurm in de ploeg voor Deen van Embricqs, nam FC Breukelen (onbewust) iets gas terug en kwam De Valleivogels meer in het spel voor. Toch was het wederom de thuisploeg die leek te scoren. Uit een voorzet van David van der Veld leek Matthew Renfurm de 5-1 aan te tekenen, maar de gretigheid om te scoren won het ditmaal van het verstand van Jack Castelijns die de bal in buitenspelpositie nog toucheerde en zodoende werd de 5-1 terecht afgekeurd. Een paar minuten later liet FC Breukelen keeper Nick Turksma zien een waardige stand-in te zijn voor zijn collega-keepers Postma en Teerink door tot tweemaal toe zijn doel op fraaie wijze schoon te houden en zo zijn team te behoeden voor een kleinere marge op het scorebord. Na diverse wissels aan beide kanten leek de wedstrijd in 4-1 te eindigen, maar vlak voor tijd deed De Vallevogels nog iets terug. Via een schot uit de tweede lijn liet Erik van Eem zijn tweede treffer van de middag aantekenen en bracht zo de 4-2 eindstand op het bord.

Na afloop bleek dat van alle concurrenten alleen SVL had weten te winnen. Swift speelde knap met 1-1 gelijk tegen SDV Barneveld en Zwaluwen'30 verloor met 3-2 bij VVZ'49. Zodoende is de puntenmarge van de Breukelaars wederom iets groter geworden, wat zeer welkom was na het onnodige verlies van vorige week. Volgende week mag FC Breukelen aantreden op sportpark Nooitgedacht in Marken, de wedstrijd tegen s.v. Marken 1 begint om 14.30 uur. Hier zullen wederom drie belangrijke punten gehaald moeten worden in de strijd om het kampioenschap, wat echter niet eenvoudig zal zijn omdat Marken de punten hard nodig heeft om nacompetitie te ontlopen en het in Breukelen slechts 5-4 werd. De ploeg van Willem Leushuis is dus gewaarschuwd.

16 maart 2013, FC Breukelen 1 - s.v. De Valleivogels 4-2 (4-1)

Opmerkelijk hoog Stichtse Vecht-gehalte

Zaterdag maakte doelman en A-junior Nick Turksma zijn debuut in de basis van FC Breukelen 1. In de tweede helft stonden er naast Turksma met David van der Veld, Lars van der Post, Jacky Castelijns, Rick de Lange, Danijel Mahmutovic en A-junior Bob van Tricht maar liefst zeven jongens uit de gemeente Stichtse Vecht in het veld. Dat mag opmerkelijk genoemd worden op eersteklasseniveau.

Klik hier voor een verslag van deze wedstrijd op de website van s.v. De Valleivogels.

Foto’s: Nico van Stroe.