Koploper toont twee gezichten tegen Roda'46 1

Soeverein de touwtjes in handen in de eerste helft, na de thee collectief billen knijpen en alle hens aan dek: zie daar de ervaringen van koploper FC Breukelen vanmiddag op het mooie kunstgrasveld van Roda'46 in Leusden. De toeschouwers hebben een wonderlijke partij gezien. Want FC Breukelen - deze dag zonder de geschorste Rick de Lange en Tom Kalkhuis (vervangers: Lars van der Post en Dion Kooij) - had in het eerste bedrijf de wedstrijd al lang en breed op slot kunnen gooien als Daniël Kops (paal), Deen van Embricqs (hoog over) en David van der Veld hun inzetten iets koelbloediger hadden afgevuurd.

De thuisploeg zette daar slechts één kopballetje van de kleine, razendsnelle linkerspits tegenover dat rakelings langs de paal scheerde. Nu was het slechts Lars van der Post die met een hoge, indraaiende vrijetrap de uitstekend keepende Roda-doelman Arne Heneweer wist te foppen. Twee minuten vóór rust plofte de bal over Heneweer heen tegen de touwen: 0-1. Gezien de vele kansen een terechte ruststand.

Waar FC Breukelen in het eerste bedrijf elke verloren bal binnen een paar seconden had terugveroverd, leek het na de thee de controle over de wedstrijd grotendeels kwijt te zijn. Roda'46 gooide alle schroom van zich af en overtrof zichzelf met vlot combinatiespel en fanatiek druk zetten. Regelmatig moest de witte defensie de bal richting snelweg knallen om voor rust in het team te zorgen. Toch waren het vreemd genoeg de bezoekers die wederom doel troffen. Met een gruwelijk mooie achterwaartse panna door de benen van de laatste Roda-verdediger zette spits Daniël Kops zichzelf vrij voor de keeper en scoorde vervolgens met links zijn zeventiende competitietreffer van dit seizoen.

Lag Roda'46 nu op de knieën? In het geheel niet. Slechts enkele minuten later sprintte de grote rechtsbuiten Marko Heneweer FC Breukelen-verdediger Mark den Hartogh eruit en schoof de bal diagonaal in de verste hoek: 1-2. Een enorme kans op de gelijkmaker daarna werd door te lang treuzelen aan Roda-zijde verprutst, maar de dreiging van de Leusdenaren bleef aanhouden. Een vrije trap van middenvelder Mehmet Kaya werd door Pascal van Drie formidabel achter keeper Sieuwerd Teerink gekopt, maar grensrechter Gertjan Loenen had de doelpuntenmaker direct buitenspel zien staan. Arbiter Leijdekker nam het vlagsignaal over en FC Breukelen bleef opgelucht aan de leiding.

De aanvalsdrift van Roda'46 betekende wel dat er veel ruimte kwam voor de FC Breukelen-voorwaartsen. Met de vers ingebrachte Danijel Mahmutovic, Matthew Renfurm en verdediger Bob van Tricht voor Daniël Kops, Jacky Castelijns en David van der Veld werd nogmaals gepoogd de score uit te bouwen. Op onverklaarbare wijze werd echter telkens gekozen voor een moeilijke aanvallende oplossing, zodat de Roda-defensie nauwelijks echt getest werd, afgezien van een verprutste kans voor Matthew (daar had de bal overigens op de stip gekund) en een wilde vrije trap van uitblinker Jacky Castelijns die hoog over ging. Als klap op de vuurpijl ging het tien minuten voor het eindsignaal ook nog vervelend regenen, waardoor de wedstrijd met twee gezichten uiteindelijk (met in het slotsignaal nog een neusblessure voor aanvoerder Roy Schaap in de middencirkel) als een doorweekte nachtkaars uitging.

Volgende week kruipt FC Breukelen 1 voor de derde achtereenvolgende week in de touringcar. Dit keer gaat de reis naar naar Eemdijk 1 dat vandaag met 3-0 op de broek kreeg van naaste belager SDVB 1. De wedstrijd op Sportpark De Vinken begint om 14.30 uur en staat onder leiding van de heer Van Dokkum.

16 februari 2013, l.v. Roda'46 1 - FC Breukelen 1 1-2 (0-1)

De Valleivogels - VVZ'49 3-3

Klik hier voor een kort verslag van deze wedstrijd op de website van Roda'46 en klik hier voor 25 prachtige foto’s uit het duel.