Eerste elftal heeft handen vol aan negental van Swift

Na de mooie doordeweekse bekeroverwinning op topklasser s.v. Spakenburg mocht FC Breukelen zaterdag thuis op het kunstgras aantreden tegen het Amsterdamse a.v.v. Swift. Swift kan gezien worden als een van de concurrenten voor de titel in de eerste klasse A. Binnen vijf minuten was duidelijk dat er voor de Amsterdammers wellicht wat te halen viel in Breukelen. De ploeg legde een goede wedstrijdinstelling aan de dag, dit in tegenstelling tot FC Breukelen dat leek te denken het klusje ook wel op 80% te kunnen klaren. Het eerste kwartier kwamen beide ploegen goed door. Gedurende de wedstrijd kreeg Swift echter meer en meer de overhand in het spel op het middenveld, maar de ploeg wist geen grote kansen te creëren.

Na twintig minuten werd Tom Kalkhuis licht onreglementair lastiggevallen wat een vrije trap opleverde op een mooie positie links voor de goal. Tom zelf ging achter de bal staan en liet het publiek zijn fraaie traptechniek zien. De bal vloog met een mooie krul in de bovenhoek van het Swiftse doel. FC Breukelen stond tegen de verhouding in 1-0 voor. Even later herhaalde de situatie zich en mocht Tom voor een tweede maal aanleggen. Ditmaal vond hij echter Swift-doelman Bogdan Constantin op zijn weg die de bal ternauwernood tot hoekschop kon verwerken. Kort daarna kreeg ook Swift een vrije trap te nemen op een mooie positie en keeper Sieuwerd Teerink moest daarbij handelend optreden door de bal acrobatisch uit de rechterbovenhoek te boksen. Een monsterlijke hagelstorm vlak voor rust maakte het spel er ook al niet beter op en het bleef derhalve 1-0 tot aan de rust, ondanks nog een zeer grote kans voor FC Breukelen vlak voor rust door Deen van Embricqs.

Ondanks de waarschuwende woorden in de rust van trainer Willem Leushuis kwam FC Breukelen onveranderd uit de kleedkamer. Swift probeerde vanaf de aftrap op jacht te gaan naar de gelijkmaker door overduidelijk een tandje bij te zetten. In deze felheid ging Swift-speler Fabian Munsterman wat hard door op een van de Breukelse verdedigers, wat hem op zijn tweede gele kaart kwam te staan. Swift moest nu met tien man verder. Maar wie dacht dat de koploper de wedstrijd nu wel even zakelijk zou uitspelen, kwam bedrogen uit. Weliswaar kreeg de ploeg even het betere van het spel en creëerde het de beste kansen, gedurende het verdere verloop van de wedstrijd kreeg de prima spelende formatie van trainer David Vecht gauw in de gaten dat het ook met een mannetje minder niet voor FC Breukelen hoefde onder te doen.

Nadat David van der Veld was vervangen door Danijel Mahmutovic, kon FC Breukelen een dik kwartier voor tijd toch voor de bevrijdende 2-0 zorgen door een kopbal van centrale verdediger Rick de Lange. Protesten waren er hierbij van Swift-kant wegens vermeend buitenspel, maar na kort overleg met de Amsterdamse grensrechter wees arbiter Kuup gedecideerd naar de middenstip. Swift gaf zich echter nog niet gewonnen en gooide alle schroom van zich af in een alles-of-nietspoging. Dit resulteerde twee minuten later in de aansluitingstreffer voor Swift door Tim Steij na slecht wegwerken in de Breukelse defensie.

Vijf minuten vóór tijd moest Swift zelfs met negen man verder nadat Mohammed Bouabgha zijn tweede gele prent ontving. Desondanks bleef Swift het proberen en zette het de Breukelaars nog aardig onder druk met sterk combinatievoetbal, ondanks haar ondertal. Het eindsignaal werd echter met de 2-1 stand bereikt, zodat FC Breukelen de Amsterdamse aanval om dichterbij te komen in de ranglijst, succesvol had afgeslagen.

a.v.v. Swift had zeker meer verdiend in deze wedstrijd, maar de punten bleven in Breukelen. Doordat de wedstrijd van de nummer twee SDV Barneveld was afgelast, bedraagt de voorsprong van FC Breukelen nu elf punten met één wedstrijd méér gespeeld. Volgende week mag FC Breukelen op bezoek in Wilnis voor de derby tegen CSW, waar het echter een andere wedstrijdinstelling aan de dag zal moeten leggen wil het de drie punten mee naar huis nemen.

2 februari 2013, FC Breukelen 1 - a.v.v. Swift 1 2-1 (1-0)

1-0 Tom Kalkhuis

2-0 Rick de Lange

2-1 Tim Steij

Klik hier voor een verslag van deze wedstrijd op de website van a.v.v. Swift en hier voor de website van Het Amsterdamsche Voetbal.

Foto’s: Nico van Stroe.