Nieuwjaarsreceptie - terugblik op een bewogen jaar

2012-03-29_jonathanramaker.jpg

Er is het afgelopen jaar bij onze vereniging veel gebeurd. Eind mei trad mijn voorganger Rens van Angelen na zeven jaren - waarvoor dank! - af tijdens de Algemene Ledenvergadering als voorzitter van FC Breukelen. Dit gebeurde na een mooie afscheidswedstrijd in Stadion Galgenwaard waarbij Rens zelf scoorde. Na de zomer hebben wij een nieuw wedstrijdsecretariaat gerealiseerd met nieuwe mensen op diverse functies. Tegelijkertijd wil ik aangeven dat er nog altijd een kleine groep vrijwilligers is die veel doet. Wij zijn ondertussen hard aan de slag om deze groep uit te breiden wat wij onder andere doen door in workshops aan de leden de vraag te stellen: “Wat wil jij betekenen voor onze vereniging?” Denk aan barwerk, wedstrijden fluiten, een team leiden of trainen, etc.

In de kantine is een nieuw kassasysteem in gebruik genomen dat voor barmedewerkers erg gebruiksvriendelijk is. Ook zullen we in de nabije toekomst gaan werken met oplaadbare ledenpassen, waarmee consumpties kunnen worden afgerekend. In november 2012 beleefden we weer een zeer geslaagde oliebollenactie. Het was grandioos om iedereen in de weer te zien om het record van 11.000 verkochte oliebollen te halen. Met z’n allen, de bakkers, de inpakkers, de verkopers, hebben we meer dan € 5.000,- opgehaald voor de jeugd! Half december zijn we begonnen met de verbouwing van de kantine, de hal, het wedstrijdsecretariaat en de bestuurskamer. Met dank aan deze vrijwilligers staat er nu een clubhuis met uitstraling en sfeer waar wij trots op kunnen zijn! Bekijk bijvoorbeeld eens de mooie fotowand met voetbalactiefoto’s van vroeger.

Na bijna zeven jaar van goede samenwerking hebben wij ook afscheid genomen van kledingmerk Beltona en gaan wij verder met het nostalgische merk Quick. Intussen zijn alle teamtassen met de nieuwe spelerstenues uitgereikt aan de leiders. In de tassen zit ook een RESPECT-aanvoerdersband. Ik wil alle leiders en trainers dringend verzoeken deze band door de aanvoerder te laten dragen tijdens de wedstrijden.

Zondag 2 december 2012 - we kunnen en willen er niet omheen. Deze dag gaat de geschiedenis in als één van de zwartste bladzijden in het Nederlandse voetbal. Grensrechter Richard Nieuwenhuizen van s.c. Buitenboys werd een onnodige, dramatische dood ingeschopt. Als vereniging hebben wij direct iedereen opgeroepen om de zaterdag erna, 8 december, naar de kantine te komen om stil te staan bij deze verschrikkelijke gebeurtenis en met elkaar in gesprek te gaan over gedrag op en rond het veld. Onder leiding van Ciska Fessl van de KNVB hebben we gediscussieerd en hebben we diverse stellingen besproken. Hieruit kwam onder andere naar voren dat de jeugd last heeft van het gedrag van de ouders langs het veld. Het gaat dan bijvoorbeeld om de bemoeienis met de tactiek, maar vooral ook wat er allemaal geroepen wordt langs de lijn. Wij hebben die middag de Commissie portiviteit en Respect opgericht die inmiddels twee keer bijeen is gekomen. Ciska Fessl heeft dit proces begeleid, wij zijn haar daarvoor dankbaar.

De commissie is erop gericht om te kijken naar het goed functioneren van onze vereniging. FC Breukelen bestaat nu vijf jaar. Twee bloedgroepen, Vitesse en Nijenrodes, zijn één geworden. We zijn FC Breukelen met een schitterende accommodatie, maar wat is onze identiteit? Wat zijn onze kernwaarden? Waarom zijn we lid van FC Breukelen? De commissie heeft veel oog voor zaken die goed gaan, maar confronteert een ieder ook met zaken die beter kunnen. Denk aan ongewenst gedrag van speler, coach, ouder of supporter. Wij zullen ook de Gedragscode zichtbaar maken waarin bijvoorbeeld staat dat toeschouwers achter de hekken horen, dat wij verantwoordelijk zijn voor ons eigen gedrag en ook de ander mogen aanspreken op ongewenst gedrag.

Sportief gaat het goed met ons eerste team, zeker ten opzichte van vorig seizoen. Op dit moment zijn we trotse koploper in de eerste klasse A en in het bekerprogramma kruisen we de degens met s.v. Spakenburg (wedstrijd staat voor morgen, dinsdag 29 januari, gepland).

Onze vereniging biedt voetbal op maat aan. Aan de ene kant gaan wij voor prestatie, een wedstrijd is er ten slotte om te winnen. Daarnaast beleven velen plezier aan recreatievoetbal bij FC Breukelen. Laten we het glas heffen op een mooi sportief voetbaljaar met veel plezier, gezelligheid en respect voor elkaar.

Jonathan Ramaker

voorzitter FC Breukelen