Overtuigende 4-1 zege eerste elftal tegen VVZ'49 1

Na een weekend vrijaf mocht FC Breukelen zaterdag voor de laatste maal dit kalenderjaar aantreden op de eigen Broekdijk Oost tegen VVZ'49 1. VVZ'49 was eerder te gast geweest dit seizoen in Breukelen. Beide ploegen troffen elkaar in de beker, waarbij FC Breukelen na een 4-4 uitslag in de reguliere speeltijd de penalties beter benutte. FC Breukelen was dus gewaarschuwd en wist dat VVZ'49 over een goede ploeg beschikt. Voor FC Breukelen-aanvoerder Roy Schaap zou het een speciale wedstrijd worden, omdat hij zijn broer Dennis bij de tegenstanders zou tegenkomen. FC Breukelen begon goed aan de wedstrijd, het speelde geconcentreerd en creëerde al vrij snel enkele kansen. Achterin gaf het weinig weg en daar waar VVZ'49 een eerste grote kans kreeg, was het de betrouwbare sluitpost Sieuwerd Teerink die redding bracht. De voorwaartsen van FC Breukelen verzuimden echter om de voorsprong te pakken en dan geldt er een wet in de voetballerij dat de goal wel eens aan de andere kant kan vallen.

Zo geschiedde het ook deze middag. Uit de tweede kans voor de gasten wist Joel Bade met een acrobatische hakbal de bezoekers uit Soest op 0-1 te zetten, na 31 minuten spelen. Lang kon de ploeg hier echter niet van genieten, want FC Breukelen ging niet bij de pakken neer zitten en vanaf de aftrap meteen op jacht naar de gelijkmaker. Deen van Embricqs werd door Roy Schaap met een goede pass de zestienmeter in gestuurd. Hij was zijn directe tegenstanders te snel af en kon alleen op de Soester keeper af gaan. Voor hij op doel kon schieten, werd hij van achteren onderuit getikt wat uiteraard resulteerde in een strafschop. Daniël Kops ging achter de bal staan en passeerde de doelman van VVZ'49 feilloos vanaf elf meter: 1-1.

De ploeg van Willem Leushuis liet direct merken dat het meer wilde dan een gelijkspel en bleef goed georganiseerd verder spelen, maar in het restant van de eerste helft waren de (goede) kansen niet besteed aan de aanvalslinie van FC Breukelen. Zo’n vijf minuten voor rust werd Roy Schaaps broer Dennis op zijn tweede gele kaart getrakteerd en kon zo voortijdig de kleedkamer opzoeken daar hij eerder geel had gehad voor een overtreding op Rick de Lange. Zowel de thuisploeg als de bezoekers vonden de sanctie van de leidsman erg zwaar bestraft. VVZ'49-trainer Michael van den Berg liet dit iets te fel doorschemeren aan de arbitrage en hij werd zodoende ook met rood richting de tribune gestuurd. Genoeg voer om over te praten dus tijdens de thee.

In de rust werd David van der Veld vervangen door Danijel Mahmutovic. FC Breukelen startte de tweede helft zoals het de eerste eindigde, vol overtuiging en opzoek naar de voorsprong. Die kwam er dan ook tien minuten na de hervatting. Jack Castelijns ronde via een assist van Mark den Hartogh een zoveelste Breukelse aanval af en bracht de verdiende voorsprong voor FC Breukelen op het scorebord: 2-1. Vier minuten later leek de wedstrijd beslist: Daniël Kops legde de bal netjes breed op de aanstormende Deen van Embricqs die de bal hoog in de touwen joeg: 3-1.

Een minuut later gebeurde er echter iets dat - wat een gespeelde wedstrijd leek - de hoop voor de ploeg uit Soest weer deed opleven. De net ingevallen Danijel Mahmutovic zag zijn directe tegenstander voorlangs kruisen en raakte hierbij zijn opponent die tegen de vlakte ging, iets waar arbiter Willems een directe rode kaart in zag. Wederom was er ongeloof bij de thuisploeg en de bezoekers. Maar, om trainer Willem Leushuis te citeren: “Als de tandpasta uit de tube is, krijg je die er niet meer in”, dus zeuren heeft geen zin. Ondanks deze domper moest FC Breukelen gewoon doorgaan waarmee het bezig was: een goede wedstrijd spelen.

Voor VVZ'49 was het wegsturen van Danijel aanleiding om twee spelers te wisselen om zo de thuisploeg wellicht van slag te brengen. FC Breukelen bleef bij de les en gaf nagenoeg niets weg in het restant van de wedstrijd. Zelf creëerde het nog een handvol goede kansen, maar scoorde niet. De thuisploeg wisselde nog twee keer: Lars van der Post en Matthew Renfurm kwamen in de ploeg voor Rick de Lange en Deen van Embricqs.

Terwijl het op de Broekdijk steeds donkerder werd naarmate het einde van de wedstrijd naderde, gaf Tom Kalkhuis de toeschouwers nog een leuk cadeautje. Hij zag de keeper van VVZ'49 ietwat voor zijn goal staan en besloot een poging te wagen. Met een geweldig knal joeg hij de bal over de doelman heen in de touwen en zorgde zo voor de 4-1 eindstand. Doordat een aantal concurrenten (Swift, SVL en Zwaluwen'30) punten lieten liggen, deed FC Breukelen wederom goede zaken door zelf te blijven winnen. Het gat met nummer 2 SDVB bedraagt nog steeds acht punten. Volgende week speelt FC Breukelen 1 de laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft, uit tegen v.v. Eemdijk 1.

1 december 2012, FC Breukelen 1 - VVZ'49 1 4-1 (1-1)

0-1 Joel Bade

1-1 Daniël Kops (pen.)

2-1 Jack Castelijns

3-1 Deen van Embricqs

4-1 Tom Kalkhuis

Klik hier voor een verslag van deze wedstrijd op de website van VVZ'49. Klik hier voor een fotoreportage op dezelfde site.