Zwaluwen'30 1 krijgt FC Breukelen 1 op de knieën

Afgelopen zaterdag moest FC Breukelen 1 tegen de nummer vijf van de 1e klasse A, h.s.c.v. Zwaluwen'30 uit Hoorn. Zwaluwen, een voormalige hoofdklasser die graag zo snel mogelijk weer naar dit niveau wil terugkeren, stond voorafgaand aan deze wedstrijd op acht punten van de mannen van Willem Leushuis. Een verlies zou voor de ploeg uit Hoorn betekenen dat haar rol dit seizoen verder erg lastig zou worden. Een overwinning daarentegen zou het gat met de Breukelse koploper verkleinen naar vijf punten en zou betekenen dat Zwaluwen zich weer in de strijd bovenin mengt. FC Breukelen was dus gewaarschuwd.

FC Breukelen, waar Djuric Winklaar (blessure) en Roy Schaap (schorsing) nog steeds ontbraken, kwam wederom goed uit de startblokken, speelde erg gefocust en gedreven onder aanvoering van een bijzonder ijverige en goed spelende Tom Kalkhuis. Echter men was vaak slordig, met name in de eindpass, waardoor de hoeveelheid grote kansen klein bleef. Waar het wel tot een kans kwam, vond het keeper Paul Kok van Zwaluwen'30 op haar weg. Slechts eenmaal moest de deklat redding brengen voor Zwaluwen'30 na een venijnige inzet van Tom Kalkhuis. Zwaluwen'30 toonde zich een waardig tegenstander met wie in deze competitie zeker rekening moet worden gehouden. Zo golfde het spel in de eerste helft heen en weer en leek 0-0 de ruststand te worden. Vlak voor het rustsignaal kwam er toch een doelpunt voor de bezoekers op de borden. Een harde uithaal van Marley Hasselbaink vanaf rechts werd getoucheerd door een Breukels been en belandde zo onhoudbaar achter keeper Sieuwerd Teerink.

In de rust werd erop gehamerd dat men gewoon zo door moest gaan en iets nauwkeuriger moest zijn met de eindpass, dan zouden de kansen die leiden tot een goede afloop vanzelf komen. Voetballend waren beide ploegen namelijk minimaal aan elkaar gewaagd. Zoals verwacht startte FC Breukelen de tweede helft vol energie en passie en zette de bezoekers onder druk. De gasten hadden goed begrepen dat het gevaar van FC Breukelen lag bij de op dreef zijnde Tom Kalkhuis en probeerde hem uit de wedstrijd te halen, waarbij men stevig spel niet schuwde. Tom liet zich echter niet van de wijs brengen en bleef zijn spel spelen. Even leek hij rond het uur toch de strijd te moeten staken na een charge van een van de mannen uit Hoorn die vervolgens met rood van het veld gestuurd werd door de goedleidende scheidsrechter Mulder. Gelukkig kon Tom na een behandeling van verzorger Raymond Tieland weer verder.

In de minuten hierna bleef FC Breukelen op zoek gaan naar de gelijkmaker, maar helaas ontbrak het ook in de tweede helft vaak aan een goede eindpass of vond het in keeper Kok haar eindstation. Na een zoveelste opeenvolging van pogingen om de Breukelse nummer 10 uit het spel te halen - met enkele gele kaarten voor de bezoekers als gevolg - raakte Tom Kalkhuis lichtelijk geïrriteerd en duwde zijn belager van zich weg. Dit kwam hem op een terechte gele kaart te staan, maar begrijpelijk was de actie van Tom wel. Aan de andere kant tekende dit wel de wil van de bezoekers om met een goed resultaat uit Breukelen te vertrekken. In de 71e minuut werd duidelijk dat dit ook ging lukken. Wederom Marley Hasselbaink kreeg de bal op de linkerkant net buiten het zestienmeter gebied en haalde verwoestend uit. Doordat ook deze bal via een Breukelse schoen werd aangeraakt, verdween ook deze knal onhoudbaar in de linkerbovenhoek.

FC Breukelen probeerde in het restant van de wedstrijd nog wel om het tiental uit Hoorn te verschalken, maar echt hele grote kansen hiervoor kreeg het niet. Zo bleef het 0-2 op sportpark Broekdijk Oost en zo leed FC Breukelen haar eerste competitienederlaag van het seizoen. Waar het dubbeltje in eerdere wedstrijden wel eens de kant van FC Breukelen op viel in belangrijke momenten, vandaag zat het geluk niet mee. Doordat de naaste concurrenten SDV Barneveld en SVL beide verloren en ook Swift punten liet liggen, wordt het nu spannend boven in de 1e klasse A. FC Breukelen blijft koploper met vijf punten voorsprong op SDV Barneveld, Zwaluwen'30 en Swift, terwijl SVL op zes punten achterstand staat. Als FC Breukelen volgende week op bezoek bij SVL dezelfde inzet en beleving aan de dag legt, moet er weer een goed resultaat mogelijk zijn. Wel zal het iets verzorgder moeten omgaan met het creëren van kansen, maar dat is normaliter niet het probleem.

10 november 2012, FC Breukelen 1 - h.c.s.v. Zwaluwen'30 1 0-2 (0-1)

0-1 Marley Hasselbaink

0-2 Marley Hasselbaink

Klik hier voor een verslag van deze wedstrijd op de website van h.c.s.v. Zwaluwen'30.