Eerste elftal bekert door na penalty's tegen VVZ'49

Dinsdagvond 23 oktober stond de eerste bekerwedstrijd na de poulefase voor FC Breukelen 1 op het programma. VVZ'49 uit Soest kwam op bezoek. Aanvankelijk stond deze wedstrijd gepland op zaterdag 20 oktober, maar VVZ'49 moest die dag een competitieduel inhalen. Er werd met maar liefst 6-1 gewonnen van hekkensluiter FC Castricum dus kun je stellen dat VVZ'49 een goede generale beleefde. De mannen van Willem Leushuis waren gewaarschuwd. FC Breukelen begon het eerste kwartier goed aan de wedstrijd wat al in de zevende minuut leidde tot de mooiste aanval van de avond. De Breukelse ploeg legde een fraaie één-keer-rakenaanval over diverse schijven op de mat met Deen van Embricqs als degene die het laatste balcontact bekroonde tot doelpunt: 0-1. Binnen deze eerste 15-20 minuten was het te danken aan de Soester keeper dat de marge slechts één bleef.

Na twintig minuten begon VVZ'49 vol passie druk te zetten en door te dekken, iets waar FC Breukelen duidelijk moeite mee had daar men verzuimde de bal in de ruimtes achter de VVZ'49-verdediging te leggen, terwijl de opbouw onder druk stond. Dit had als gevolg dat topschutter Saddy de Koning 1-1 kon maken. VVZ'49 bleef fel, maar fair spelen en zorgde ervoor dat FC Breukelen weinig rust in zijn spel kreeg. VVZ'49 had in het restant van het eerste bedrijf het betere van het spel, maar tot echt grote kansen leidde dit niet. En waar VVZ'49 er dan wel doorheen kwam, vond het doelman Sieuwerd Teerink op zijn weg.

Toch was het vijf minuten voor rust VVZ'49 dat, op dat moment, op een verdiende voorsprong van 1-2 kwam door Max van Wakeren. Waar de Breukelse aanhang dacht met een achterstand de koffie en thee te gaan nuttigen, dacht spits Jack Castelijns daar anders over. Door goed de bal in het duel af te schermen en vanaf links naar binnen te draaien, dreigde hij op tien meter van het doel oog in oog te komen met de VVZ'49 keeper, ware het niet dat zijn bewaker daar onreglementair een stokje voor stak: penalty. Dit buitenkansje werd door de topscorer van FC Breukelen Daniël Kops benut: 2-2.

Na rust begon het tweede bedrijf op identieke wijze als het eerste. FC Breukelen kwam wederom goed uit de startblokken en legde bij vlagen het spel op de mat wat men wel vaker had laten zien dit jaar. Na een uur spelen werd dit overwicht dan ook uitgedrukt in de, toen, verdiende voorsprong voor FC Breukelen. Na een goede voorzet vanaf rechts van Tom Kalkhuis liet Daniël Kops zien waarom hij topscorer van de eerste klasse A is. Wederom stond hij op het goede plekje voor de goal en tikte de 3-2 binnen.

Verwacht werd dat FC Breukelen, gezien het overwicht in het tweede bedrijf, de wedstrijd verder zakelijk zou uitspelen. Echter de mannen uit Soest waren het daar niet mee eens. Zij zetten een tandje bij en namen het wedstrijdbeeld weer over. Al vrij snel, zo’n vijf minuten na de voorsprong van FC Breukelen, was dan ook de gelijkmaker een feit van de voet van Niels van Duijn. VVZ'49 bleef de druk op FC Breukelen houden en zo ontstond weer het beeld uit de eerste helft: de ploeg uit Soest ging met veel werklust de opbouw van Breukelen verstoren. Na 66 minuten spelen had dit succes en viel de 3-4 door Joel Bade.

Nu besefte ook FC Breukelen dat het een tandje bij moest zetten en dat gebeurde. FC Breukelen probeerde de gelijkmaker en zodoende in ieder geval een penaltyreeks te forceren. Vijf minuten vóór het eindsignaal was het Man Of The Match Jack Castelijns die op aangeven van Mark den Hartogh de 4-4 in de touwen schoot. De slotminuten van de wedstrijd probeerde FC Breukelen de winst nog wel te forceren, maar uitgespeelde kansen kwamen er voor beide doelen niet meer.

Penalty’s moesten dus de beslissing gaan brengen. VVZ'49 moest beginnen en nadat de eerste vier pingels in het net belandden (David van der Veld en Jack Castelijns scoorden voor FC Breukelen), keerde Sieuwerd Teerink de inzet van Max van Wakeren. Tom Kalkhuis schoot vervolgens de mannen van Willem Leushuis op voorsprong, waarna Sieuwerd Teerink ook de vierde VVZ'49-penalty (van Ruben de Goede) stopte. Lars van der Post haalde uiteindelijk de trekker over namens FC Breukelen door de vierde Breukelse penalty te benutten.

FC Breukelen bekert dus verder en VVZ'49 kan zich volledig op de competitie gaan richten, waar het dit seizoen nog twee kansen (op 1 december en 4 mei) krijgt om revanche te nemen op FC Breukelen. Zaterdag 27 oktober is de volgende competitiewedstrijd voor FC Breukelen. Op het eigen sportpark ontvangt het om 14.30 uur s.v. Marken 1. Bij winst of een gelijkspel is FC Breukelen winnaar van de eerste periode. Het tweede elftal speelt om 12.30 uur thuis tegen v.v. IJsselmeervogels 2.

23 oktober 2012 (beker) FC Breukelen 1 - VVZ'49 1 4-4 (2-2, FC Breukelen w.n.s.)

0-1 Deen van Embricqs

1-1 Saddy de Koning

1-2 Max van Wakeren

2-2 Daniël Kops

3-2 Daniël Kops

3-3 Niels van Duijn