Hoofdrol voor scheidsrechter bij zwaarbevochten remise

Vijf keer geel, twee keer direct rood, twee zuivere strafschoppen niet gegeven en volop discussie met de bezoekers na de wedstrijd. Wie de wedstrijd FC Breukelen 1 - Vitesse Delft 1 niet met eigen ogen gezien heeft, zou denken aan een slagveld. Het tegendeel was waar. Natuurlijk werden er aan beide zijden overtredingen gemaakt, maar het was verder een sportieve wedstrijd die een natuurlijk verloop gehad zou kunnen hebben. FC Breukelen kreeg na één minuut een kans via een op links doorgebroken David van der Veld die Dave Rijkaard op maat bediende. Dave tikte de bal in de handen van de keeper. Direct daarna volgde de tweede kans uit een kopbal en weer was keeper Schilperoort paraat. Vitesse Delft had pech met een afstandsschot dat de lat schampte. Vervolgens hielden beide partijen elkaar aardig in evenwicht en kabbelde de wedstrijd rustig voort.

Doldwaas kwartier

De scheidsrechter van vanmiddag zorgde hoogstpersoonlijk voor vijftien doldwaze minuten. Hij presteerde het om eerst Jim Blom direct rood te geven voor een overtreding die maximaal geel waard was. Vervolgens vergat hij op te treden voor een overtreding tegen de goed spelende Tom Kalkhuis die als reactie een tackle maakte op zijn passerende tegenstander … en ook Tom kreeg direct rood. Als toetje gaf hij Dave Rijkaard nog een gele kaart voor ruw spel. Zelfs met deze elf-tegen-negensituatie kreeg FC Breukelen nog de beste kans voor rust. De hardwerkende Eddy Vorm passerde zijn man in het strafschopgebied en speelde de bal breed op Dave Rijkaard. De tegenstander die dit verhinderde, kreeg de bal vol op zijn arm. Iedereen zag een penalty, maar de leidsman zag als enige een overtreding op Vorm net buiten de zestien meter. Hij zei achteraf dat hij voordeel gaf, maar dat had niemand gezien. Er volgde geen terechte strafschop, maar een onterechte vrije trap buiten het strafschopgebied. De kleedkamers werden daarna opgezocht met 0-0.

Verbetenheid

Tijdens de rust werd aanvallende middenvelder Dave Rijkaard door een extra verdediger Djuric Winklaar vervangen en schoof vrije verdediger Sjoerd Mollema door naar het middenveld. FC Breukelen met negen spelers toonde de tweede helft de verbetenheid en overtuiging om samen deze 0-0 tot het uiterste te verdedigen. Vitesse Delft kreeg uit deze overtalsiuatie slechts twee goede kansen, maar een ijzersterk keepende Alex Sacca bleef de baas in zijn strafschopgebied. Net zoals tegen het sterke FC Chabab op dinsdagavond hield de jonge defensie, gesteund door het middenveld en de twee spitsen, wederom de nul.

Weer geen strafschop

Inmiddels was ook Jack Castelijns ingevallen voor de moegestreden David van der Veld. Jacky viel goed in en was een constante plaag voor de achterhoede van Vitesse Delft. FC Breukelen controleerde met negen man de wedstrijd en was zelfs in de counter nog dreigender dan de tegenstander. Een van die couters werd uitgevoerd door Eddy Vorm die alleen op keeper Schilperoort af ging. Toen kwam de arbiter weer in beeld. Op het moment dat Vorm uithaalde, werd zijn standbeen onder hem vandaan geschopt. Alle toeschouwers en ook de tegenstander gingen uit van een overduidelijke strafschop. Een grote sensatie hing in de lucht. Winnen met meer dan een uur spelen met negen tegen elf, dat zou in de boeken van FC Breukelen met gouden letters genoteerd worden. Het leverde Vorm slechts een gele kaart op voor protesteren. De man in het zwart zag als enige geen overtreding en alle Vitesse Delft-spelers en hun staf haalden opgelucht adem. Na het eindsignaal werd het gelijkspel als een overwinning gevierd en dat was meer dan terecht. De spelers verlieten het veld langs een erehaag van applaudiserende supporters.

Morele winnaar

De Vitesse Delft-spelers en hun begeleiders waren terecht teleurgesteld en lieten dit blijken aan de scheidsrechter. Opnieuw speelde de scheidsrechter de hoofdrol, maar dit keer was hij er zelf niet direct de oorzaak van. Aan de Broekdijk Oost was FC Breukelen vanmiddag de grote morele winnaar en het team loopt een punt in op het vandaag verliezende DSO (2-3 tegen FC Rijnvogels na een 2-0 ruststand).

25 februari 2012, FC Breukelen 1 - Vitesse Delft 1 0-0

Klik hier voor het verslag van deze wedstrijd op de website van Vitesse Delft.

Foto’s: Nico van Stroe.