C1 voorkomt averij op de Dijk tegen ASV De Dijk

Vandaag wederom heerlijk voetbalweer! Wel fris, maar doordat het zonnetje lekker doorkwam en de wind was gaan liggen, waren de condities prima. Het terrein van ASV De Dijk (net als FC Breukelen een fusieclub, ontstaan uit Rood-Wit A en ASV Schellingwoude) ligt aan de Schellingwouderdijk, idyllisch en toch in Amsterdam.

De Dijk staat ons inziens wat te laag op de ranglijst, begon erg goed in de competitie, maar is door wat ongelukkige nederlagen (veelal vielen de tegendoelpunten in de tweede helft) afgezakt naar de middenmoot. Velen van ons herinnerden zich nog de KNVB-finale van het seizoen 2009-2010, waarin we toen als de D1 aan het langste eind trokken en met een klinkende 5-3 overwinning de beker mee naar huis namen. Wat ons ook nog allemaal bijstond was dat we toen het grootste deel van de wedstrijd niet veel in te brengen hadden en in de laatste twintig minuten wisten toe te slaan. De tweede helft leek op voorhand in de regel dus niet de meest favoriete helft van deze goed voetballende ploeg.

Bij aankomst om 12.00 uur (aftrap 13.00 uur) viel het ons op dat er al fanatiek werd ingetrapt/warmgelopen. Alhoewel wij ook voorstander zijn van een goede warming-up, leek ons een uur(!) wel wat te veel van het goede en wellicht ligt daarin wel een deel van de verklaring waarom het kruit in de tweede helft vaak verschoten is. Het geeft in ieder geval te denken. We begonnen voor het eerst weer eens met Jesse in het doel (welkom terug), achterin Mels, Nik, Junior en Douwe, het middenveld met Roy, Jesse en Lars en voorin Michael, Olivier en Chris. Justin, Emin en Milan begonnen op de bank.

De ploegen leken goed aan elkaar gewaagd ,al kreeg FC Breukelen duidelijk de betere kansen en had eerlijk gezegd na 25 minuten al op een ruime voorsprong kunnen staan. Chris kon een paar keer goed doorgaan op links, maar kon op de beslissende momenten niet de juiste keuzes maken. Ook Olivier kreeg een tweetal prima mogelijkheden en Mels kon tot aan de keeper doorlopen. Deze keeper hield De Dijk echter goed in de wedstrijd met een paar prima reddingen. De Dijk was tot tien minuten vóór rust nog niet echt gevaarlijk geweest, de eerste waarschuwing kwam echter met een schot op de paal waarvan Jesse had ingeschat dat-ie ruim naast zou gaan.

Toch leek er geen vuiltje aan de lucht, we controleerden immers de wedstrijd … dachten we! Twee minuten later was het uit een identieke situatie wel raak. De bal bleef uit een voorzet van links een beetje hangen en een half schot viel met een boog vanuit de rechterkant over Jesse: 1-0. Tot op dat moment tegen de verhouding in, maar dit doelpunt gaf De Dijk vleugels. FC Breukelen liet alles vieren en kwam in die laatste zeven minuten niet meer aan voetballen toe. De Dijk was op dat moment feller en tikte ons in die fase even weg. Een werkelijk schitterend afstandsschot dat onbereikbaar voor Jesse in de linkerbovenhoek verdween, bracht één minuut vóór rust de 2-0 op het scorebord.

De FC Breukelen-spelers keken elkaar geslagen aan. Met gebogen koppies werd de kleedkamer opgezocht. Het was er even stil totdat Mario met z’n donderspeech begon. Direct werd besloten vers bloed in te brengen met onze snelle vleugelspitsen Justin en Emin voor Chris en Michael. In de tweede helft leek De Dijk de wedstrijd al snel te gaan beslissen, maar kon Jesse z’n waarde aantonen door met z’n grote teen de bal van de lijn te werken. Via bovenkant lat kwam de bal weer terug in de doelmond en werd er paniekerig uitverdedigd. Bij deze actie raakte Lars helaas geblesseerd en moesten we onze derde wissel (Milan) al vroeg inbrengen.

Vanaf dat moment ging FC Breukelen echt op jacht! De snelheid van Justin en Emin was te veel voor de vleugelverdedigers van De Dijk en bij een voorzet van Justin vanaf de linkerkant kon Jesse binnenkoppen: 2-1. Aan de zijlijn voelden we dat het goed zou komen, het spel van De Dijk zakte in. In een rommelige fase met wat overtredingen op onze aanvallers mocht Olivier aanleggen voor een vrije trap. Met een van pijn vertrokken gezicht haalde hij echter verwoestend uit met een lage schuiver (met een stuitertje), langs de muur en een kansloze keeper: 2-2. Een meer dan terechte stand op dat moment, maar FC Breukelen rook nu bloed.

Met nog vijftien minuten op de klok gingen we op jacht naar de drie punten, nodig om aansluiting en druk te houden op koploper CSW. Eerst was het Emin die op rechts werd gelanceerd en vrij kwam voor de keeper, maar iets te lang moest nadenken voordat hij uithaalde. Het was Emin zelf die vervolgens Justin met een strakke crosspass wegstuurde. Met een Justin op volle snelheid en een uitkomende keeper leek dit de kans op de voorsprong. Justin tikte de bal onder de keeper door en liet het net bollen voor de 2-3 voorsprong.

Kort daarna leek Jesse de 2-4 en beslissing te noteren. Helaas werd hij in buitenspelpositie afgefloten en kwam daarbij ongelukkig in botsing met de keeper. Geblesseerd moest hij het veld verlaten en moest FC Breukelen de laatste tien minuten met een man minder zien door te komen. Olivier liet zich met de pijnlijke rug zakken en bracht ondersteuning achterin. De Dijk kon niet veel anders meer dan de bal in de doelmond te pompen en hopen dat deze goed zou vallen om de gelijkmaker binnen te werken. Gelukkig lukte dit niet en werd de overwinning met grote opluchting gevierd!

Zo blijven we dus volop in de race. Met uitzondering van twee zwakkere broeders in onze competitie is het toch elke week oppassen. Wederom bleek De Dijk het in de tweede helft te moeten afleggen. Prima ploeg, goed voetbal – ze zouden de concentratie zeventig minuten moeten kunnen volhouden. Misschien toch een te lange warming-up? De blessures van Jesse en Lars lijken mee te vallen, dinsdag op de training weten we meer.

19 november 2011, ASV De Dijk C1 - FC Breukelen C1: 2-3 (2-0)

Overige uitslagen

Elinkwijk C2 - CSW C1 2-4; Maarssen C1- Hoofddorp C3 2-1; Jong Aalsmeer United C1 - De Meern C2 2-3; Amstelveen C1 - DIOS C1 4-2; Argon C2 - FC Amsterdam C1 0-4.

De inhaalwedstrijd tegen FC Amsterdam zal op 17 december worden gespeeld. Eerst nog de volgende bekerwedstrijd (zaterdag 26 november thuis tegen HBC), de week erop de topper en streekderby tegen v.v. Maarssen tegen wie we nog wat hebben recht te zetten.