Interview Alex Sacca en Lars van der Post, trainers C1

interview_alex.jpg
interview_lars.jpg

Sinds dit seizoen staan eerste-elftalspelers Alex Sacca en Lars van der Post als kersverse trainers voor de C1 van FC Breukelen. Hieronder een interview.

“Je moet als trainer je eigen inspiratie kunnen overbrengen”

Ze zouden een tweeling-op-voetbalgebied kunnen zijn, Alex Sacca en Lars van der Post (respectievelijk keeper en middenvelder van FC Breukelen 1). Zo eensgezind zijn ze in hun motivatie en plannen als nieuwe trainers van FC Breukelen C1. Woorden als ‘plezier’, ‘passie’ en ‘inspiratie’ rollen achter elkaar over tafel. Waarbij de één instemmend knikt als de ander iets heeft gezegd. Natuurlijk, het liefst gaat het trainersduo dit seizoen vol gas voor de titel in de eerste klasse. Of anders toch zeker promotie! Een gezond streven, zo vinden ze zelf. “Maar we willen er toch ook vooral een leuk en leerzaam jaar van maken.”

Seizoenstart zonder trainer

In augustus van dit jaar volgden Sacca en Van der Post bij FC Breukelen C1-trainer Rob van der Sluijs op die vlak voor het sluiten van de transfermarkt overstapte naar AGOVV Apeldoorn. De seizoensvoorbereiding bij FC Breukelen was inmiddels volop aan de gang en de C1 zat zonder trainer. Dat moest snel veranderen. Het werden er maar liefst twee. Sterker nog, met stagiaire Jay Kooiman staat er wekelijks zelfs een drietal voor de groep.

Trainersopleiding

Dat Sacca en Van der Post (nog) geen trainersopleiding hebben, zien ze niet als een belemmering. Alex: “Dat komt wellicht later nog. Kijk nu gewoon goed om je heen, observeer trainers en tegenstanders, en je ziet vanzelf wat een C1-team op dit niveau nodig heeft. Het zijn de voor de hand liggende zaken die ervoor zorgen of spelers meekunnen of niet: een goede conditie, teamgeest, creativiteit en rust aan de bal, een positieve instelling en – vooral – plezier. Wie geen lol heeft in trainen en voetballen, wordt nooit beter. Dat geldt ook voor ons als trainer. We werken aan al die facetten zoals wij denken dat het effect op de groep heeft.” Daarnaast kunnen beide trainers altijd voor advies terecht bij hoofdtrainer Willem Leushuis die het duo begeleidt.


interview_alex.jpg

CV Alex Sacca

Leeftijd: 25 jaar.

Woonplaats: Amstelveen.

Opleiding: hotelmanagement

Beroep: eigenaar restaurant.

Clubs: s.v. Argon, Terrassa (Sp.), Vilanova (Sp.), FC Breukelen.

Positie: keeper in FC Breukelen 1.

interview_lars.jpg

CV Lars van der Post

Leeftijd: 21 jaar.

Woonplaats: Breukelen.

Opleiding: student Hogeschool Utrecht.

Beroep: -

Clubs: v.v. Nijenrodes, FC Breukelen.

Positie: middenvelder in FC Breukelen 1.


Passie en inspiratie

Welke eigenschappen moeten de trainers Sacca en Van der Post eigenlijk zelf bezitten? Ook dat wordt hen steeds duidelijker, aldus Lars: “Streng maar rechtvaardig, vastbesloten, geduld, passie voor voetbal en het trainersvak, en vooral inspiratie. Wanneer we als trainer onze inspiratie om altijd tot het gaatje te gaan en álles te geven, kunnen overbrengen, komen de resultaten vanzelf.” “En daarmee groeien we – het team en wijzelf – steeds verder”, vult Alex aan.

Contact met leider/coach

Door hun overvolle programma met het eerste elftal van FC Breukelen hebben beide trainers de C1 nog niet in alle wedstrijden aan het werk kunnen zien. Geen probleem, vinden ze. Lars: “Met de leider/coach van de C1 hebben we intensief contact en worden wedstrijden nabesproken. En dat biedt vaak weer aanknopingspunten en oefenstof voor de eerstvolgende training.”

Tweede op de ranglijst

De C1 staat er momenteel (half oktober) in de competitie goed voor. Ze bezet de derde plaats achter CSW en koploper v.v. Maarssen. In de bekerstrijd werden ook alle poulewedstrijden gewonnen. Daarin volgt op 22 oktober de volgende wedstrijd tegen Saestum. Lars: “Veel jongens in dit team spelen al jaren met elkaar en hebben enkele prijzen gepakt (kampioenschappen en de KNVB-beker). Ze kunnen goed voetballen, maar moeten dat nóg meer laten zien.” Zeker, ook deze generatie is af en toe wat brutaal en bijdehand, maar dat is niet altijd verkeerd. “Soms moet je brutaal zijn in het voetbal om beter te worden. Maar je moet die brutaliteit wel goed gebruiken”, doceert Alex.