Spectaculaire slotfase bezorgt FC Breukelen 1 eerste competitiepunt

logo_fcrijnvogels.png

Als de eerste twee wedstrijden van de competitie maatgevend zijn voor het niveau in West II, dan kan FC Breukelen haar borst natmaken. Deze afdeling lijkt toch een stuk sterker dan die van vorig seizoen waarin alleen DOVO en het later weggezakte Ajax het matige niveau ontstegen. FC Rijnvogels uit Katwijk domineerde grote fases van de wedstrijd en stond lang terecht op voorsprong. De hectische slotfase, ingeleid door invaller Jacky Castelijns, deed de wedstrijd echter kantelen in het voordeel van FC Breukelen en in de slotseconden was een salvo van doelpogingen net niet voldoende voor de volle winst. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit ook iets te veel van het goede zou zijn geweest.

Sacca gaat knock-outFC Rijnvogels zakte vanaf het begin van de wedstrijd ver in in een poging de Breukelaars ver van de eigen goal af te krijgen om zodoende ruimte te creeëren voor de snelle buitenspelers. Het was aan goalie Alex Sacca te danken dat FC Rijnvogels niet op een snelle voorsprong kwam. Eerst tikte hij met zijn neus een hard ingeschoten bal over en moest dit bekopen met een lichte knock-out. Net op de been geholpen viste hij in een één-tegen-éénsituatie de bal van de voeten van de FC Rijnvogels-aanvaller. Hierna kwam Breukelen verrassend op voorsprong toen een attente Jim Blom de opbouw van de FC Rijnvogels-keeper onderschepte en Eddy Vorm de bal simpel kon intikken. Na deze voorsprong beperkte Breukelen zich tot risicoloos rondspelen in de achterste lijn en bleef FC Rijnvogels ingezakt spelen, waardoor er voor de supporters niet veel te genieten viel. Als FC Breukelen dan eens de aanval zocht via de zijkanten, zorgde de dubbele dekking van FC Rijnvogels ervoor dat Tom Kalkhuis en Deen Embricqs constant tegen een overmacht aan verdedigers kwamen te staan. Even verrassend als de voorsprong van FC Breukelen viel de gelijkmaker van FC Rijnvogels. Slordig uitverdedigen deed de bal in de eigen zestienmeter belanden, waar de bal tegen de wapperende armen van verdediger Wijnand Koning aangeschoten werd. De penalty was feilloos en na de aftrap konden beide teams direct de kleedkamer opzoeken voor de thee.

Prachtige aansluitingstrefferNa de rust was FC Rijnvogels tot de 65ste minuut duidelijk beter dan de ING-leeuwen uit Breukelen en de bezoekers liepen uit naar een 1-3 voorsprong. FC Breukelen leek er niet meer in te geloven, maar de ingebrachte Jacky Castelijns nam samen met Eddy Vorm de ploeg op sleeptouw. Castelijns beloonde zijn goede invalbeurt met een prachtige aansluitingstreffer in de 68ste minuut. Na zich eerst knap vrij te hebben gespeeld in het strafschopgebied, bleef hij goed kijken en mikte de bal hoog in de verre hoek over de uitkomende keeper heen. Het geloof was terug en FC Rijnvogels leek de tol te betalen voor de eerder gekozen tactiek. Het snelle inzakken en het constant zorgen voor dubbele dekking had behoorlijk wat energie gekost, terwijl FC Breukelen haar tweede adem had gevonden. FC Rijnvogels werd nu wel opgejaagd op eigen helft en na goed doorgaan verdiende Eddy Vorm de penalty die men in een situatie daarvóór met Levinho Wijdenbosch nog niet had gekregen. Ook Dave Rijkaard faalde niet vanaf elf meter en zo stond er opeens de 3-3 op het bord. FC Rijnvogels wankelde, FC Breukelen probeerde door te drukken en kreeg binnen tien seconden drie keer de mogelijkheid om van dichtbij te scoren, maar Jacky Castelijns, Tom Kalkhuis en Eddy Vorm kregen de bal niet tegen het net, tot grote ontzetting van het meelevende publiek. In de slotminuten moest FC Rijnvogels verder met tien man toen aanvoerder Schaafsma het nodig vond zijn blote achterwerk te tonen aan het publiek, wat ook meteen het laatste hoogtepunt (…) was van deze hectische slotfase.

Voldoende houvastBeide ploegen schieten niet veel op met de puntendeling, maar FC Breukelen zal uiteindelijk toch het beste gevoel aan de wedstrijd hebben overgehouden door knap terug te komen in een wedstrijd die allang gelopen leek. Voldoende houvast dus als volgende week de zware wedstrijd tegen oud-hoofdklasser Vitesse Delft op het programma staat.

10 september 2011, FC Breukelen 1 - FC Rijnvogels 1 3-3 (1-1)

1-0 Eddy Vorm

1-1 Stefan Schaafsma

1-2 Michael Miranda

1-3 Yuri van Es

2-3 Jacky Castelijns

3-3 Dave Rijkaard

Lees hier het verslag van deze wedstrijd op de website van FC Rijnvogels.