Laagvlieger Desto te sterk voor stuurloze A2

Vol vertrouwen na de overwinning op Maarssen vertrok de A2 van FC Breukelen zaterdag naar Vleuten voor het uitduel tegen Desto A1. Er zou wel makkelijk gewonnen worden van deze matig presterende ploeg, die al enkele keren met ruime cijfers is verslagen. Zonder Mike, Darryl, Thomas, Casper en Alex bleven er twaalf spelers over die dit moesten gaan doen. Rens was weer volledig fit en keerde in de basis terug op het middenveld, verdediger Jonathan was ook weer van de partij. Het werd een wedstrijd die de mankementen van de A2 pijnlijk duidelijk maakte.

Desto trad aan met een 4-4-2 opstelling, die lastig te verdedigen bleek. In balbezit was de A2 in de eerste helft grotendeels beter dan de tegenstander, die bij vlagen werd weggetikt. Al gauw dachten de bezoekers ook de eerste treffer te maken, maar de vlag ging omhoog voor buitenspel. Hierna nam Desto de grip op de wedstrijd langzamerhand over. Vaak werden de snelle buitenspelers gezocht, die het de Breukelse verdediging lastig maakten.

Guido, de vrije man in de verdediging, luidde de eerste tegentreffer in. Hij verloor de bal op een beslissend moment en één van de Desto-spitsen sloeg toe met een boogballetje over keeper Myron: 1-0. Een volgende tegenvaller was het uitvallen van laatste man Marcel met een knieblessure. Mark nam zijn taken achterin over. De A2 bleef de combinatie zoeken en kwam er via het centrum goed uit. Steven vond Jannes, die beheerst de bal in de rechterhoek plaatste. De gelijkmaker luchtte op. De verwachting was dat de A2 er nu overheen zou walsen, maar niets bleek minder waar.

Nadat Jonathan op het middenveld balverlies leed, werd snel de snelle rechterspits gezocht, die zijn tegenstander aftroefde en uit de lucht knap binnenschoot. De A2 was van slag. Geen pass kwam aan, ballen werden over de middenlijn gedribbeld en er ontstond irritatie. De bal werd voorin te weinig vastgehouden en het middenveld leed te vaak balverlies. Een terugspeelbal die door de Desto-doelman in de handen werd gepakt, leverde plotseling een indirecte vrije trap op binnen het strafschopgebied. De bal werd afgelegd op Rens, die de bal hard binnenschoot. Een grote kans voor Samphan werd gemist en beide ploegen konden rusten met een 2-2 stand.

Nadat leider Pieter in de rust zijn harde oordeel gaf over het spel van de A2, moest in de resterende 45 minuten de overwinning worden bewerkstelligd. Deze zat er echter nooit in voor de bezoekers uit Breukelen. Desto, dat met frisse spelers de tweede helft begon, overrompelde de A2 met verzorgd spel. Het Breukelse middenveld werd bij vlagen weggespeeld en voorin lukte te weinig. Desto nam voor de derde keer de leiding in de wedstrijd nadat Myron een bal niet goed wegwerkte. Deze klap kwam de A2 niet te boven. Spelers begonnen te zeiken op elkaar en de scheidsrechter, die niet altijd consequent floot. Noemenswaardige kansen waren er nauwelijks. Desto bleef goed voetballen en zorgde zelfs voor de 4-2 nadat de bal uit een hoekschop knap werd ingeschoten. Doordat Desto de aanval bleef zoeken ontstond er toch nog ruimte voor de A2. Deze ruimte werd kort voor tijd benut waardoor Jannes van dichtbij de derde Breukelse goal scoorde. Een laatste wanhoopsoffensief volgde. Guido kreeg met zijn hoofd enkele grote kansen en Mark schoot nog een keer naast. Een gelijkspel was echter niet verdiend geweest.

De wedstrijd in Vleuten liet zien dat de A2 nog een lange weg te gaan heeft tot het over de titel kan praten. Spelers zochten de schuld te vaak bij een teamgenoot en keken te weinig naar wat ze zelf fout deden. Incidenten zoals die zich zaterdag voordeden, waarbij twee A2-spelers elkaar meerdere keren de volle laag gaven, mogen niet meer voorkomen. Het team mist een leider, een aanvoerder binnen het veld die spelers op een normale manier op hun plek kan zetten. Momenteel wordt er te vaak negatief gecoacht. In voetballend opzicht zal ook verbetering moeten optreden. Over de grond werd Desto bij vlagen weggespeeld, maar dit werd te weinig gedaan. De verdediging stond, in tegenstelling tot de voorgaande weken, niet goed en voorin raakte men de bal snel kwijt. Maandag moet deze wedstrijd nog maar eens worden besproken en moet de toon gezet worden voor de rest van het seizoen. Dit verslag had negatiever gekund en ook samengevat kunnen worden door een drieletterig woord dat begint met een k en eindigt op een t.

17-10-2009 Desto A1 – FC Breukelen A2 4-3

Opstelling eerste helft: Myron, Jonathan, Michael, Marcel(Mark), Guido, Rens, Samphan, Steven, Ferry, Jannes, Raymond

Opstelling tweede helft: Myron, Jonathan, Michael, Mark, Guido, Rens, Samphan, Steven, Ferry, Jannes, Raymond

Afwezigen: Mike, Darryl, Thomas, Casper, Alex

Doelpunten: Jannes 2, Rens