Oeganda reis ISH 2018

Een tijd geleden heeft Jan Schaar de kledingzolder van FC Breukelen opgeruimd en de spullen meegegeven aan Pippa Schmitz. Zij heeft de kleding meegenomen op haar reis naar Oeganda voor een school project van de International School Hilversum. Waarvan hieronder haar verslag.

Op 23 februari ben ik met school naar Oeganda gegaan om daar vrijwilligers projecten te doen. De groep waarmee we gingen bestond uit 16 leerlingen en 2 leraren. Er stond ons een erg spannend avontuur te wachten!

Aangekomen in Oeganda zijn we eerst naar de hoofdstad, Kampala, gegaan om meer te leren over het land en de cultuur. Daarna zijn we naar een de Jjaja Bbanga Community gegaan. Hier hebben we verschillende activiteiten gedaan, Engelse les geven, een sportdag organiseren en we sliepen bij lokale families. Ook hebben we een middag besteed aan opdrachten die de lokale mensen elke dag doen. Dit bestond uit water halen en dragen op onze hoofden, hout hakken, onrijpe bananen schillen voor het avondeten en een vuurtje stoken. Door deze opdrachten uit te voeren kregen we echt een gevoel bij het leven van de lokale mensen, en ik kan je vertellen, dat ziet er heel anders uit dan dat wij gewend zijn!

Voor de reis hadden we al dingen gepland voor de Engelse lessen en de sportdag. Voor de Engelse lessen hadden we vooraf besproken wat we de kinderen gingen leren. Mijn groepje had besloten om te focussen op kledingstukken en andere groepjes gingen lichaamsdelen doen door middel van “Hoofd, schouder, knie en teen” in het Engels. Het was heel apart om te zien dat sommige kinderen hier heel goed in waren en ons ook volledig begrepen, maar dat andere kinderen er erg veel moeite mee hadden om Engels met ons te spreken.

De leerlingen moeten ook allemaal lopen naar school. Niet maar 10 minuutjes of zo. Nee! Zij lopen allemaal wel ongeveer 2 uur om naar school te kunnen gaan! Dit was zo’n shock voor mij toen ik dat hoorde. Al helemaal als je ziet dat de helft van de leerlingen gewoon op blote voeten naar school komen en dus geen schoenen hebben. Iets wat wij ons hier in Nederland niet kunnen voorstellen…

Voor de sportdag hadden we op school al besloten welke sporten we wilde gaan doen met de kinderen, zodat ze ook iets leerden over de sporten in de Nederlandse cultuur. Zo hadden we bijvoorbeeld ontbijtkoek meegenomen naar Oeganda en gingen we de kinderen uitleggen wat koekhappen is. Ander groepjes gingen weer touwtrekken of zaklopen met de kinderen. Er waren een hele hoop andere sporten zoals voetbal en sprinten, maar die werden meer georganiseerd door de leiders van de gemeenschap.

De afsluiting van de sportdag was voor mij het meest memorabele moment van de hele reis. We mochten namelijk alle sportkleding die we meegekregen hadden van FC Breukelen uitdelen aan de kinderen die mee hadden gedaan aan de sportdag. Het was zo mooi om de blijdschap op de gezichten van de kinderen te zien. Er zijn eigenlijk geen woorden om de blijdschap van de kinderen en van onze groep te kunnen beschrijven. Ik wil graag FC Breukelen ook bedanken voor het mogelijk maken van dit moment. Het zal altijd bij ons en de kinderen in Oeganda blijven!

Na dit ongelofelijk mooie moment moest we wel afscheid nemen van de kinderen en de gemeenschap want we moest verder naar het zuiden van Oeganda. Daar gingen we namelijk op safari om te leren welke dieren er leven in de parken in Oeganda en gingen we de rangers helpen met de natuur schoonhouden. Dit was ook heel gaaf om mee te mogen maken en ik heb er ook erg veel van geleerd.

Al met al, was dit een hele leerzame en memorabele reis. Dankzij FC Breukelen dat de sportshirts heeft gedoneerd was het nog extra speciaal voor de kinderen in de Jjaja Bbanga community. Ik denk dat het belangrijk is dat dit soort dingen gebeuren in de wereld. Hopelijk kunnen we stapje voor stapje de mensen daar en in andere landen dingen leren die handig zijn voor hun te gebruiken in hun dagelijkse levens.