FC Breukelen JO9-1 - DHSC JO9-1 Vanuit ieder perspectief een mooie pot

Hoe kun je naar een jeugdwedstrijd kijken. Er zijn diverse manieren waarop je langs de lijn kunt staan of zelfs in het veld de wedstrijd kunt beleven op het moment dat de JO9-1 het veld betreedt. … Dat kan vanuit het perpectief van de trainer, van de coach, van de scheidsrechter, van de bestuurder en van de ouder. Afgelopen zaterdag kwamen al deze perspectieven bij elkaar want het was in 1 woord genieten. Hoe je ook langs de lijn stond afgelopen zaterdag, als ouder of als coach of als je in het veld stond als scheidsrechter, het was een heerlijke pot tussen 2 ploegen die het beste in elkaar naar boven haalden.

Onze toppers zijn na de winterstop gepromoveerd vanuit de 3e naar de 1e klasse en de eerste wedstrijden was het duidelijk even wennen. Nadat de eerste 3 wedstrijden verloren waren gegaan, was daar net voor de voorjaarsvakantie al een eerste puntje uit bij Zuidoost United. Dat was overigens ook al een hele leuke en goed geleide wedstrijd (prima scheidsrechter!) tegen een sportieve en leuke tegenstander met een 2-2 uitslag. Je zag in die wedstrijd al dat onze jongens aan het aanpikken waren. In de 1e klasse zijn de tegenstanders een stuk beter en ligt het tempo een stuk hoger dan in de 3e klasse en onze helden hadden even wat tijd nodig om daar aan te wennen. De vorige wedstrijd was er dus al verbetering zichtbaar en de vraag was hoe de wedstrijd tegen DHSC zou gaan verlopen. De 1e wedstrijd in de 1e klasse was uitgerekend tegen DHSC en die werd met 4-1 verloren nadat onze toppers met name in de openingsfase werden overlopen dus het was een mooie testcase vandaag.

Een heerlijke ochtendzon, de ochtenddauw nog op het veld en 9 jonge Breukelaars en een tegenstander die er ontzettend veel zin in hadden. Het kon niet anders dan een leuke pot worden en dat werd het ook. Vanaf het eerste fluitsignaal gingen beide partijen op zoek naar de openingstreffer. Beide teams wilden niet onder doen voor de ander en gingen voor de winst. Het spel golfde op en neer en allebei de teams lieten af en toe heel aardig voetbal zien. De “veldbezetting” was bij beide partijen goed verzorgd en er zat veel overleg in het spel. In een hoog tempo werd het doel van de tegenstander gezocht maar tot echt grote kansen leidde dat niet. Totdat Jacob zo rond de 15e minuut het op z’n heupen kreeg. Eenmaal aan de bal gekomen brak hij door over de linkerflank. Bij de achterlijn aangekomen werd hij, zo leek het afgestopt, door DHSC maar met een magische “Zidane” op de achterlijn kwam hij z’n tegenstander voorbij. Hij behield het overzicht en trok de bal goed terug op de inkomende Mauro. Deze haalde zonder nadenken fantastisch uit en volleerde de bal in de korte hoek. Magistrale actie van Jacob met een prachtige afronding van Mauro. Heerlijk doelpunt en onze mannen stonden verdiend voor met 1-0. Armin keepte in de eerste helft en wist de 0 prima vast te houden waardoor onze toppers de voorsprong wisten vast te houden tot aan de rust.

De 2e helft gaf hetzelfde beeld. DHSC ging vol op zoek naar de gelijkmaker en onze kanjers wilden de wedstrijd definitief beslissen door er nog 1 binnen te prikken. Het werd een heerlijke 2e helft waarbij het spel op en neer ging en beide keepers konden gaan excelleren. Jacob had de handschoenen van Armin overgenomen en waar hij in de eerste helft prima voetbalde met als hoogtepunt de assist op Mauro, zo keepte hij in de 2e helft geweldig en wist hij z’n doel schoon te houden. Mauro had het vandaag ook op z’n heupen en het was dan ook volledig terecht dat hij zijn en het teams 2e doelpunt wist aan te tekenen. Het was dan ook een geweldige counter waar menig profploeg jaloers op zou zijn. DHSC kreeg een corner… De bal werd van de lijn weggekopt en Lieuwe verdedigde uit naar de naar voren lopende Max. Max zag dat Mauro inmiddels de turbo had opengetrokken en de diepte in rende. Met zijn geweldige rechter speelde Max de bal diep in de loop van Mauro. Deze nam de bal geweldig mee en bleef ijzig koel en rondde bekwaam af door de bal in de verre hoek te prikken. 2-0 en de wedstrijd in de tas!

Was dit het hoogtepunt van de wedstrijd? Misschien wel, misschien niet, dat hangt er denk ik vanaf wie je het vraagt. Als je aan mij vraagt wat het hoogtepunt was deze wedstrijd, dan was het kort na het laatste fluitsignaal. Het volledige team was uitzinnig van vreugde dat ze de eerste winst hadden binnengehaald en het was prachtig om te zien hoe de jongens dit met elkaar vierden. Collectief namen ze Mauro op de schouders die de doelpunten vandaag had gemaakt en het plezier, de trots en de blijdschap spatte van al onze jongens af. Hier stond een echt team in het veld, een collectief dat voor elkaar en met elkaar wilde werken, strijden en voetballen om de 3 punten te pakken.

Na zo’n wedstrijd als deze kun je als technische staf, als ouder, als bestuurder, als scheidsrechter of wellicht als neutrale toeschouwer maar 1 ding zijn en dat is ongelofelijk trots op deze mannen, geweldig gedaan boys! Volgende week weer?