FC Breukelen promoveert naar de vernieuwde hoofdklasse!

1e
vv brielle
Zaterdag 11 juni – de dag van de waarheid. Na de 0-1 winst in het uitduel had FC Breukelen een goede uitgangspositie voor de wedstrijd op Sportpark Broekdijk-Oost. Daarentegen wist iedereen van zowel de staf als spelers, dat de strijd nog niet gestreden was. vv Brielle had in het uitduel duidelijk geen goede dag en waren vastbesloten om de achterstand om te buigen in een promotie naar de hoofdklasse. Van te voren werd besloten het niet bij een 1-0 voorsprong te houden, maar de aanval te gaan zoeken en hiermee de voorsprong uit te breiden.

In de eerste helft bleek dit een stuk lastiger dan gehoopt. Brielle startte zoals verwacht zeer aanvallend en gretig. Door de continue van positie wisselende aanvallers werd het FC Breukelen heel moeilijk gemaakt om eronderuit te voetballen. Vooral de opkomende linkervleugelspelers zorgden voor verwarring in de Breukelen-defensie. Dit resulteerde al snel in wat kansen voor Brielle. Het zou geen makkelijke middag worden, dat was duidelijk. In de 23e minuut werd de bal wederom in de 16 meter gebracht door Brielle. De bal belandde op de arm van centrale verdediger Ömer Özcelik. Hoewel hij zijn best deed zijn arm langs het lijf te houden, was dit voor de scheidsrechter genoeg om de bal op de stip te leggen.

FC Breukelen 11-06-2016 050
Joël da Vega Martin schiet raak via een penalty. Foto Gerard Rappard.

Aanvaller Joël da Veiga Martins wist wel raad met deze kans en schoot vv Brielle op voorsprong. Het was weer gelijk en het spelbeeld beloofde niet veel goeds. Diezelfde da Veiga Martins miste nog een enorme kans op slag van rust. Hij wist ditmaal het net niet te vinden en hiermee bleef de ruststand op 0-1 (1-1).

Het is meer regelmaat dan uitzondering de laatste weken: FC Breukelen speelt één goede en één slechte helft. Gezien de eerste helft, had het vele publiek langs de lijn nog een goede helft van Breukelen tegoed. In de rust werden er een aantal tactische omzettingen gedaan om de aanvallers van Brielle beter te kunnen afstoppen. Roy Hom kwam in de ploeg voor de goed spelende jonge Dave Hensbergen. Deze omzetting zorgde ervoor meer grip voor FC Breukelen achterin. Vanuit daar kon de aanval gezocht worden. Maar ook Brielle bleef de 16 meter van Breukelen bestormen. Het was een spannende tweede helft en beide ploegen streden voor de winst.

De verlenging lag op de loer. De ingevallen Tom Kalkhuis dacht hier anders over. Hij stond koud in het veld en zette met een prachtige assist Mitchell de Zwart in scoringspositie, maar het was geen makkelijke hoek. Er was nog een klein gaatje in de bovenhoek en de Zwart wist dit gaatje te vinden! De gelijkmaker was een feit: 1-1 (2-1).

Mitchell de Zwart viert de gelijkmaker met het publiek. Foto Nico van Stroe

Bij deze stand was het FC Breukelen die promoveert naar de Hoofdklasse. Er stonden nog 14 spannende reguliere minuten op de klok. Wat kan een kwartier lang duren! Hoewel Breukelen vleugels had gekregen van het doelpunt en de voorsprong wilde vergroten, bleef ook vv Brielle niet ongevaarlijk. Beide ploegen gingen tot het gaatje in de slotminuten van het duel. Totdat de scheidsrechter de verlossende drie keer af floot. Ongekende ontlading in het Breukelen kamp. Wat een seizoen, wat een prestatie! Na een jaar van afwezigheid mag FC Breukelen 1 weer schitteren in de Hoofdklasse.

Na het seizoen dat Breukelen heeft doorgemaakt, mag dit rustig een ongekende prestatie genoemd worden. De hartstilstand van Sam Osei, de ernstige ziekte van onze fysiotherapeut Jos Schieveen en de kleine vechtpartij na afloop van de wedstrijd in en tegen Montfoort zorgden voor grote verslagenheid binnen de groep. Daarentegen hebben deze gebeurtenissen er ook voor gezorgd dat de spelers van FC Breukelen een hecht team vormden. Een team dat niet altijd goed voetbalt, maar wel keihard voor elkaar wil werken. Een team dat na een slechte openingsfase de rug rechtte en de zinnen heeft gezet op de nacompetitie. Een hele lange weg: van de 21 ploegen zouden er maar 3 ploegen promoveren. En het is gelukt, een prachtig eindresultaat: volgend seizoen in de vernieuwde hoofdklasse!

FC Breukelen 11-06-2016 174
Hoofdtrainer Cor ten Bosch ontvangt de felicitaties van het team. Foto Gerard Rappard.

Dank ook aan onze hoofdtrainer Cor Ten Bosch die met dit resultaat afscheid neemt. Hij heeft het elftal in de laatste weken op deze bijzondere uitdaging in de nacompetitie en finale wedstrijden goed voorbereid. En neemt met deze promotie een mooi afscheidscadeau mee naar zijn nieuwe club Roda 23!