FC Breukelen F2 ontloopt degradatiespook

altius
f2
Met een onfortuinlijke en zeker onverdiende uitslag heeft het team van FC Breukelen F2 afgelopen zaterdag bij het Hilversumse Altius F4 zijn vierde achtereenvolgende wedstrijdnederlaag geleden. Ondanks een tomeloze inzet en verrassende speltechnieken verliet de ploeg uit Breukelen na 2 x 20 minuten bij een eindstand van 2-0 met lege handen en gedesillusioneerd het veld van de gastheer.In het tweede deel van dit bijna voorbije wedstrijdseizoen 2014-2015 had F2 een vliegende en veelbelovende start. Met de recente teleurstellende uitslagen op de valreep van deze competitie zal een willekeurige toeschouwer ongetwijfeld denken dat trainer Middelkoop (49), in het gevecht om de KNVB-titel in klasse 5 van de 35e divisie (voorjaar), de handdoek in de ring heeft gegooid. Niets is echter minder waar. De hoofdtrainer oogt in dit stadium van de competitie strijdlustig en blijft als altijd opportunistisch.

“It ain’t over till the fat lady sings …" reageert Middelkoop na afloop van de wedstrijd gelaten. “Wanneer alle concurrenten in onze poule hun aanstaande wedstrijden verliezen c.q. gelijkspelen, is F2 gevrijwaard van degradatie”, licht de hoofdcoach zijn droomscenario toe. Voor de komende wedstrijd tegen koploper én gedoodverfde kampioen Wasmeer F3 heeft Middelkoop een nuchtere benadering. “Als wij op 9 mei aanstaande onze sportieve plicht doen door te winnen, is de F2 het énige team uit onze divisie dat dit seizoen de aspiraties van de ‘Hilversumse Horzels’ van Altius in deze klasse uit-en-thuis heeft kunnen onderdrukken. In de titanenstrijd van onze divisie was er geen enkel ander team dat erin slaagde om het hardnekkige collectief uit Hilversum, nota bene op hun thuisbasis, onder de duim te krijgen”, aldus de triomfantelijke trainer. “Destijds werd bij de wedstrijd in Hilversum al na vijf spelminuten duidelijk dat Sportpark Anna’s Hoeve in deze competitie het station was waar ‘the men were split from the boys …’ “, vervolgt Middelkoop. “Alle spelers in het team dragen die mentale trofee van 14-03-15 met zich mee en wat dat betreft zal het niemand verwonderen dat F2 in het aanstaand treffen met Wasmeer F3 de angstgegner is. Ik ben ervan overtuigd dat die rol voor de hele ploeg een prima uitgangspositie is voor winst”, licht de vastberaden oefenmeester toe.

Al enige tijd zijn bij FC Breukelen kritische geluiden hoorbaar over het verschil tussen de tegenvallende prestaties van het team van Middelkoop en die van het succesvolle F3 in het afgelopen seizoen. Gevraagd naar zijn standpunt daarover reageert Middelkoop aanvankelijk nogal geprikkeld. “Er zijn weinig mensen die zich realiseren dat er een enorme kloof gaapt tussen onze 35e divisie en het niveau waarop het team van Gerard van Engelenburg zijn kunstjes dit seizoen op de voetbalvelden heeft laten zien. Niet zonder reden staat hun 50e divisie bekend als de ‘modderpoule’ in de kelder van de KNVB, dus ik adviseer Gerard om met de aanstaande promotie van F3 zijn borst nat te maken”, betoogt Middelkoop die collega Van Engelenburg vervolgens een spreekwoordelijke veer in de kont steekt. “De sportieve resultaten van F3 zijn geweldig; krap twee jaar met elkaar aan de slag en al nu overtuigend aanstaand kampioen van hun poule. Chapeau en wat een super geoliede scoringsmachine heeft Gerard van dit team gemaakt! Met een dergelijk doelpuntensaldo van +31 zou iedere willekeurige club uit de top van de Eredivisie nu al door Platini aan tafel worden gevraagd voor overleg over deelname in de volgende editie van de Champions League”, stelt Middelkoop.

Tot slot benadrukt de trainer van F2 de pluspunten voor zijn team uit het afgelopen wedstrijdseizoen. “De belangrijkste overwinning is wat mij betreft de ontplooiing van de ploeg. Bij iedere training en elke wedstrijd hebben we gezien dat alle spelers in het team ervoor gaan om bij het voetballen onderling en met de tegenstander plezier te beleven. Dat is een geweldig uitganspunt en wat FC Breukelen en de KNVB betreft ook primair de bedoeling van de competitie op dit niveau. In dat perspectief heb ik de jongens enorm zien groeien en zijn ze wat mij betreft als collectief met vlag en wimpel geslaagd. Daarnaast had een flink aantal spelers van F2 de ambitie om met een resultaatgerichte inzet het team op een hoger spelniveau te brengen. Die doelstelling hebben mijn staf en ik altijd in de volle breedte ondersteund, maar we hebben ook gezien en moeten erkennen dat zo’n winnaarsmentaliteit geen gemeengoed is in een voetbalcollectief van jongens met een gemiddelde leeftijd van 8 jaar. Als ik terugkijk op de manier waarop we als team werkten aan de ontwikkeling van tactisch en technisch spelinzicht en het bouwen van een zeker collectiviteitsbewustzijn in de ploeg, kan ik niet anders dan blij en tevreden zijn. Ik ben ervan overtuigd dat alle spelers de ervaringen van het afgelopen seizoen goed kunnen gebruiken in hun verdere ontwikkeling, zowel in sportief als maatschappelijk opzicht.”