Teamprestatie en 4-2 winst jagen kater van paaszaterdag weg

fcb1_jodanboys1_DSC07999

Dit is hem dan, de 500e goal van FC Breukelen 1 sinds de oprichting in 2007. De rake kopbal van Daniël Kops (geheel rechts) tegen Jodan Boys was een magnifieke treffer, vooral omdat het een wonderschone TEAMgoal was waarbij middenveld en aanval in de omschakeling elkaar perfect vonden. Nog belangrijker echter was dat het publiek deze dag een thuisploeg zag die zich de zware kritiek van vorige week na de rampzalig verlopen paaszaterdag ter dege had aangetrokken en er alles aan deed het verloren vertrouwen terug te winnen.

fcb1_jodanboys1_DSC07924
Pupil van de Week Finn Kooij schudt Iljaas Rodjan de hand en voelt dat het vandaag helemaal goed komt.

De thuisploeg kwam uit een scrimmage door Roald Heerkens op een vroege 0-1 achterstand, maar daarna rechtte men opvallend energiek de rug en drukte de bezoekers steeds verder terug. De pressie op het Gouda-doel werd groter en een tegentreffer kon niet uitblijven. Mitchell van Friderici werd eerst nog even omver getrokken in het zestienmetergebied (da’s al een hele prestatie), maar arbiter Van der Vrande was geheel not impressed. Overigens hield de leidsman deze dag alle kaarten op zak en dat was plezierig om te zien. Nadat Jodan Boy Mitchell Heerkens iets te hoog mikte en zijn schot over doelman Balk en de lat zag verdwijnen, was het 30 seconden later zijn naamgenoot De Zwart aan de overzijde van het veld die 1-1 aantekende na een lage voorzet van Van Friderici en een misser (of overstapje, Tom?) van Tom Kalkhuis.

De druk op de defensie van Jodan Boys bleef groot en in de 30e minuut veerde iedereen op om aanvoerder Daniël Kops toe te juichen met de 500e treffer van FC Breukelen. Want de voorzet van Tom was 100% op maat. Daniël stond oog in oog met doelman Straver en slechts de bal van zo’n korte afstand naar het doel koppen, zou gegarandeerd de 2-1 voorsprong betekenen. Maar u raadt het al: Daniël kopte wel doch te zacht en tot ontzetting van iedereen langs de verkeerde kant van de paal. Dit zou toch niet een voorbode zijn van …?

Nee, gelukkig niet. Want niet veel later viel de 500e dan toch. Een fantastische goal. Jodan Boys-verdediger Yassire Hamdani ging hopeloos in de fout door op het midddenveld de bal te verspelen aan uitblinker Tom Kalkhuis. Tom bedacht zich niet geen moment en lanceerde op links Mitchell de Zwart die Hamdani voorbijraasde en een fluwelen voorzet uit de linkerschoen toverde. En daar was dan opnieuw Daniël Kops. Nu kon het niet meer mis. Daniël steeg vogelvrij op en kopte de bal tegendraads hoog in het doel. Dit alles gebeurde binnen amper vijftien seconden. Op de tribune waren vriend en vijand het erover eens getuige te zijn geweest van dé perfecte omschakelgoal.

fcb1_jodanboys1_DSC08080
Voorzitter en kantinebeheerder zien het zonnig in.

De koek was nog niet op, want één minuut later ging het tribunedak er helemaal af. Mauro Franken worstelde al geruime met zichzelf, de bal, de wind, de stortregen en het steeds beroerder wordende hoofdveld. Ook nu weer leek hij een bal te verspelen; het leer hobbelde tergend langzaam naar de zijlijn. Met een uiterste inspanning hield Mauro de bal nog net binnen. Wat heet! Hij gaf tegelijkertijd daarmee misschien wel de dieptepass van zijn leven. Het was niets anders dan een enorme ros naar voren, maar deze belandde exact in de loop van Mitchell van Friderici die alleen de Jodan Boys-doelman nog voor zich had. De naar FC Aalsmeer vertrekkende reus bleef ijzig kalm en verschalkte doelman Straver met een slim wippertje: 3-1.

In de tweede helft begon Jodan Boys sterk en drukte de thuisploeg ver terug. Jorn van Lunteren - erg irritant in het veld, maar een uitstekende speler - had vijf minuten na rust de 2-3 op de schoenen, maar mikte na een prachtige en vloeiende aanval van Jodan Boys te hoog. Doordat de ploeg uit Gouda vol op de aansluiting joeg (zo verving topscorer Jeroen Borsboom verdediger Yassire Hamdani), lag nagenoeg het hele middenveld open. Mitchell van Friderici kreeg in de omschakeling kort achter elkaar twee grote kansen om de voorsprong uit te bouwen. Beide keren ging het helaas mis: de ene keer hield hij de bal te lang vast, de tweede keer werd zijn stiftje van de lijn gehaald. Ook Djuric Winklaar (uitstekend vandaag) zag zijn kopbal voor de doellijn worden weggewerkt. Ten slotte leidde een combinatie tussen Van Friderici en De Zwart ook net niet tot goal nummer vier: de inzet van De Zwart rolde voorlangs.

SONY DSC
Immanuelson Duku krijgt de felicitaties van Daniël Kops.

FC Breukelen-coach Cor ten Bosch bracht een kwartier voor tijd een supergretige Immanuelson Duku voor Mitchell van Friderici die een volkomen terecht applaus voor zijn vertoonde spel in ontvangst nam. Hoewel we altijd Deen van Embricqs en Mitchell de Zwart noemen als het over topsnelheid gaat, kan Immanuelson er ook wat van. De Zwart lanceerde de lange spits van FC Breukelen 2 door het centrum (wéér in de omschakeling, want Jodan Boys maakte er nu wat balverlies betreft een potje van) en helemaal niemand van de ploeg uit Gouda had nog de puf om achter hem aan te gaan. Duku had geen medelijden met doelman Straver en noteerde 4-1. Mohammed Bellahcen kon al het gestuntel in zijn ploeg niet langer aanzien en soleerde twee minuten voor tijd knap door de FC Breukelen-defensie. Met een laag schot verraste hij Aäron Balk en bracht zodoende de eindstand van 4-2 op het bord.

Door de zege passeert FC Breukelen Jodan Boys en Huizen op de ranglijst en bezet nu met SDC Putten en NSC de gedeelde zesde plaats. Ook doet de ploeg nog prima mee in de derde periode, waarin het samen met DOVO bovenaan gaat. Zaterdag 18 april volgt de uitwedstrijd naar één van de lastigste tegenstanders in de poule: Achilles Veen. De gastheren speelden in december in Breukelen ijzersterk en wonnen aan de Broekdijk Oost verdiend met 0-2. FC Breukelen speelde toen dramatisch: het miste enorme doelkansen, kreeg volstrekt geen grip op Achilles, pakte een rode kaart en miste kort voor tijd een penalty. Maar ook ‘Veen’ - de huidige nummer 4 - verslikte zich dit weekend in de geestdrift van v.v. Montfoort. Bij de hekkensluiter zocht men rond zes uur ontgoocheld de touringcar op, terwijl de drie punten netjes in Montfoort bleven. Achilles Veen lijkt hierdoor deelname aan de titelrace te kunnen vergeten.

11 april 2015, FC Breukelen - Jodan Boys 4-2 (3-1)

0-1 Roald Heerkens 1-1 Mitchell de Zwart 2-1 Daniël Kops 3-1 Mitchell van Friderici 4-1 Immanuelson Duku 4-2 Mo Bellahcen

FC Breukelen

Aäron Balk,  Edwin Soenarto, Iljaas Rodjan, Roy Hom, Marc van Rees, Mauro Franken, Djuric Winklaar, Daniël Kops (89’ Deen van Embricqs), Tom Kalkhuis, Mitchell de Zwart, Mitchell van Friderici (77’ Immanuelson Duku).

Jodan Boys

Marvin Straver, Yassire Hamdani (53’ Jeroen Borsboom), Roald Heerkens, Mark Veerman, Tim Roggeveen, Leroy Brank, Remco de Dijk, Mo Bellahcen, Achmed El Azoutti, Jorn van Lunteren (84’ Jaouad El Yaagoubi), Mitchel Heerkens (65’ Jesse Branderhorst).

Scheidsrechter

S. van der Vrande

Kaarten

FC Breukelen geen. Jodan Boys geen.

Klik hier voor een verslag van deze wedstrijd in het AD-Groene Hart.

Foto’s: Nico van Stroe.

fcb1_jodanboys1_dsc07924

fcb1_jodanboys1_dsc07924

fcb1_jodanboys1_dsc07941

fcb1_jodanboys1_dsc07941

fcb1_jodanboys1_dsc07972

fcb1_jodanboys1_dsc07972

fcb1_jodanboys1_dsc07999

fcb1_jodanboys1_dsc07999

fcb1_jodanboys1_dsc08008

fcb1_jodanboys1_dsc08008

fcb1_jodanboys1_dsc08020

fcb1_jodanboys1_dsc08020

fcb1_jodanboys1_dsc08029

fcb1_jodanboys1_dsc08029

fcb1_jodanboys1_dsc08031

fcb1_jodanboys1_dsc08031

sony-dsc-3

sony-dsc-3

sony-dsc-4

sony-dsc-4

sony-dsc-5

sony-dsc-5

fcb1_jodanboys1_dsc08080

fcb1_jodanboys1_dsc08080

sony-dsc-6

sony-dsc-6

fcb1_jodanboys1_dsc08098

fcb1_jodanboys1_dsc08098

sony-dsc-7

sony-dsc-7

sony-dsc-8

sony-dsc-8

sony-dsc-9

sony-dsc-9

sony-dsc-10

sony-dsc-10

fcb1_jodanboys1_dsc08166

fcb1_jodanboys1_dsc08166

fcb1_jodanboys1_dsc08174

fcb1_jodanboys1_dsc08174

fcb1_jodanboys1_dsc08179

fcb1_jodanboys1_dsc08179