D4 in afscheidswedstrijd Niek helaas niet langs VVIJ

vvij
d4
De laatste wedstrijd van 2014 moest worden gespeeld bij VVIJ, de Voetbal Vereniging IJsselstein. Die club uit 1926 heeft een groot complex en een gezellige kantine waar de sfeer heerste van een skihut: halfdonker, kerstverlichting, Schlagermusik en veel te eten en te drinken. Maar daarvoor waren we niet gekomen. Het gaat natuurlijk om het voetbal. Het hele team was compleet, op Yassine na. En vóór de wedstrijd was er voldoende tijd voor een warming-up op het hoofdveld.

Direct na de aftrap ging D4 in de aanval en het team had een duidelijk overwicht op het veld. Helaas kreeg Tom in de tweede minuut van de wedstrijd de bal keihard in het gezicht geschoten. Hij kon niet verder spelen en moest de rest van wedstrijd vanaf de zijkant volgen. Voor D4 een gemis, maar het team ging met nog meer energie in de aanval. Het spel speelde zich dan ook vooral af op de helft van VVIJ. In de 8e minuut van de wedstrijd schoot Aron van buiten het zestienmetergebied de bal met een fabuleus schot in het doel en bracht daarmee D4 op voorsprong. Het leek toen een walk-over te gaan worden. De druk bleef op VVIJ, er werd goed gecombineerd en het middenveld stond als een rots.

Ondanks het bijna continue balbezit lukte het D4 niet om de bal in het doel te krijgen. Er waren schoten op het doel van Valentijn die nét naast gingen. Er was een ver afstandsschot van David dat de keeper verraste en er bijna inging. Er waren acties van Niek in het strafschopgebied die dan nét een teenlengte tekortkwam. Er waren goede combinaties met Abdulmajed aan de linkerkant die goed het overzicht bleef houden. Er waren de passes over lange afstand van Tarik. Goede voorzetten van Max. Maar het volgende doelpunt voor D4 viel maar niet.

(D4) VVIJ D12 - FCB D4
Achterste rij v.l.n.r.: Coach Patrick, Mexim, Tom, Valentijn, Abdulmajed, Fedde, Delano, Tarik, Max, David. Tweede rij v.l.n.r. Aron, Niek, Daan, Nick, Mohammed. Voorste rij v.l.n.r. Jonas, Jeroen. Afwezig: Yassine.

In de 23e minuut werd er door beide coaches ingrijpend gewisseld. VVIJ bracht vier verse spelers in het veld en FC Breukelen wisselde eenzelfde aantal spelers. Dat was even wennen en gelijk was er werk aan de winkel voor keeper Jeroen die een uitstekende redding verrichtte. Direct daarna had D4 een enorme kans: Nick gaf een strakke voorzet vanaf de rechterkant, maar helaas was er geen speler van D4 in de buurt van de bal om die in de goal te tikken. Vlak voor rust leek vermoeidheid te gaan toeslaan bij D4. Trainer/coach Patrick spoorde zijn team aan om sneller mee te lopen met de bal en fel te blijven in de acties. Maar drie minuten voor rust maakte de linksvoor van VVIJ een verassende actie en wist hij te scoren voor zijn club. En met de stand 1-1 gingen de teams de rust in.

De tweede helft was heel spannend. D4 bleef op de aanval spelen, geloven in eigen kracht. Achterin werden wat risico’s genomen door één-op-één te blijven spelen tegen de snelle en goed voetballende aanvallers van VVIJ. Maar Mohammed hield de zaak goed in de gaten in de achterhoede. D4 had meer balbezit. Jonas had goede acties en was sterk aan de bal, Delano was vrijwel niet te passeren op het middenveld, Daan bleef dreigende acties aan de linkerkant maken en Mexim was weer onvermoeibaar in zijn loopacties en ingrepen om de bal te heroveren. Fedde scoorde zelfs een wondermooi doelpunt met een kopbal na een schitterend genomen vrije trap van Max, maar de grensrechter vlagde voor buitenspel.

Het was spannend en het bleef spannend. Spelers vlogen met enige regelmaat door de lucht na een duel om de bal (zoals Niek en Max), maar de wil om door te gaan en te scoren was groot. Helaas zat dat er die middag niet in. En zo werd de wedstrijd afgesloten met een gelijkspel. De arbitrage was weer duidelijk en het vlagwerk van onze grensrechter werd weer gekenmerkt door een ongekende scherpte en souplesse, iets waar de grensrechters van FC Breukelen patent op lijken te hebben.

Zaterdag 13 december was niet alleen de laatste wedstrijd voor de winterstop, maar het was ook de laatste wedstrijd met superspits Niek van der Velden. Zijn ‘zaakwaarnemers’ zien een zonnige toekomst in Italië en daarom reizen zij eind van de maand af naar het zuiden. Niek trakteerde zijn team op snoep in de Italiaanse driekleur en op patat. En zo was het nog lang gezellig in de skihut van VVIJ. We zullen Niek en zijn vader Aad zeker missen.