FC Breukelen 3 geeft voorsprong uit handen in roodgekleurde topper

montfoort
3
Na 8 wedstrijden en 24 punten leek er voor het derde elftal geen vuiltje aan de lucht op weg naar promotie. In het kielzog van de Breukelse ploeg loert echter al het gehele seizoen Montfoort 4, een ervaren en fysiek sterk team dat vorige week voor het eerst punten liet liggen.

Voor beide teams zou het dus een cruciale wedstrijd worden in de strijd om het kampioenschap en als graadmeter voor waar de ploeg nu staat. Om half drie stonden de teams klaar om af te trappen in het frisse maar zonnige Montfoort. Het strijdplan dat trainer Patrick Mur voor aanvang had gesmeed, was duidelijk: Montfoort opvangen op de rand van de middencirkel en dan profiteren van de ruimte die achter de verdediging zou ontstaan.

In de eerste helft bleek dit een succesvole strategie. Op het juiste moment druk zetten en de ontstane ruimte benutten leverden al snel mogelijkheden op. Daartegenover stond het verdedigend redelijk goed, al kreeg Montfoort veel vrije trappen op gevaarlijke afstand van het doel van Sander Mur. Echt grote kansen leverde dit echter niet op. FC Breukelen wist met de snelheid van Peter Kamp door te breken over de linkerflank en dit zou de thuisploeg uiteindelijk opbreken. Met een puntgave lage voorzet wist hij de bal precies in de loop van marathon man Philip Wels te bezorgen. Philip beloonde zichzelf door de bal bij de tweede paal laag binnen te werken na een sprint van eigen helft.

De 0-1 tussenstand zou de tactiek van FC Breukelen in de kaart moeten spelen en even later zou dat worden bevestigd. Na balverlies van de thuisploeg kwam het derde elftal via een lastige en hoge combinatie door de defensie van Montfoort en uiteindelijk was het Maikel Goosens die de rebound wist te verzilveren. Met een 0-2 tussenstand leek het er voor FC Breukelen zeer gunstig uit te zien. Niet lang daarna volgde onverhoopt een moment van onoplettendheid, waardoor Montfoort met een goede steekpass vrij voor de goal kon verschijnen. Op slag van rust werd de 1-2 gescoord en was de spanning in de wedstrijd geheel terug.

De tweede helft zou het spelbeeld totaal veranderen. FC Breukelen was niet langer bij machte om de bal vast te houden en te profiteren van slordigheden van Montfoort. De thuisploeg had de zaken duidelijk beter op orde dan in de eerste helft en wist FC Breukelen steeds meer onder druk te zetten. Het omslagpunt in de wedstrijd vond plaats toen een zekere goal van Montfoort door een speler met de hand uit het doel werd gewerkt. Een terechte rode kaart en penalty waren het gevolg en nadat de penalty overtuigend werd binnengeschoten had Montfoort duidelijk de beste papieren om de overwinning binnen te slepen.

Toen niet veel later uit een chaotische situatie achterin een niet te missen kans ontstond voor de thuisploeg, leek de wedstrijd beslist. Met een 3-2 tussenstand en een man minder was er nog een sprankje hoop voor FC Breukelen. Een scherpe counter zou genoeg kunnen zijn om een punt veilig te stellen en de schade te beperken. Het sprankje verdween als sneeuw voor de zon toen na een uitbraak van Montfoort ook nog een tweede rode kaart werd uitgedeeld. Met negen man kon het derde elftal geen vuist meer maken en uiteindelijk viel met de 4-2 definitief het doek voor het moegestreden FC Breukelen.

Verliezen na een 0-2 voorsprong is altijd pijnlijk, maar toch kan er tevreden teruggekeken worden op de wedstrijd tegen de directe concurrent. De taken werden zeer geconcentreerd uitgevoerd en als dit de rest van het seizoen ook op deze manier wordt gedaan, dan behoort het kampioenschap zeker tot de mogelijkheden. De thuiswedstrijd tegen Montfoort zal ongetwijfeld weer een spannende gewaarwording opleveren die beslissend zal zijn voor de stand. Nu staan de ploegen gelijk en blijft FC Breukelen de nummer één op basis van doelsaldo.

Volgende week volgt de kraker tegen Spakenburg 3 voor de beker. Dit zal opnieuw een goede graadmeter zijn voor de ploeg die volgend seizoen graag op hetzelfde niveau wil acteren als deze tegenstander.