Puntloos debuut in hoofdklasse voor FC Breukelen 1

dovo
1
FC Breukelen 1 heeft op de openingsdag van de competitie op bezoek bij DOVO niet kunnen verrassen. Op eigen veld bleek de thuisploeg niet te kloppen en die won dan ook met 2-1 door goals van Leon Toonen en Rik van der Eerden. Mitchell van Friderici scoorde tegen met een fraai hakballetje.

De uitslag zegt wel de waarheid: van een groot krachtsverschil was geen sprake, maar DOVO was over de hele wedstrijd genomen sterker. FC Breukelen zakte noodgedwongen in. Waar DOVO voortdurend de beresterke spits Rik van der Eerden kon inspelen (vooral door de sterk spelende Yannick Cornelisz), hadden de bezoekers veel moeite spits Daniël Kops te vinden.

Maar toen de grootste DOVO-beginstorm geluwd leek (ineens kwam geen roodwitte pass meer aan), slaagden de bezoekers erin om vooral via de linkerkant pijlsnel door te breken. Via mooie driehoekjes waren het vooral Mitchell de Zwart en Tom Kalkhuis die er keer op keer als een raket vandoor gingen. Hun goede bedoelingen leverden echter - behalve enkele corners - geen treffers op.

Het eerste bedrijf leek zich naar een geeuwopwekkend niveau te slepen (enkele toeschouwers waren al op weg naar koffie of thee) toen ineens in minuut 42 het dak eraf ging. Een hoge voorzet van rechts door Taner Ozbek werd door de FC Breukelen-defensie niet van het juiste antwoord voorzien. De bal mocht vrijelijk één keer stuiten in de zestien en ineens was daar Leon Toonen om doelman Balk met een droge knal kansloos te laten: 1-0. Een fijne kennismaking met de wetten der hoofdklasse: even niet opletten en je bent aan de beurt.

De tweede helft was slechts twee minuten oud en plots keek FC Breukelen tegen evenzoveel tegengoals aan. Een niet al te zuivere hoge voorzet van Ariën Bakkenes werd toch op waarde geschat door de boomlange Rik van der Eerden. Deze zag tot zijn verbazing zijn kopbal met een boog over de te ver voor zijn doel staande keeper Aäron Balk zeilen: 2-0.

DOVO leek het meest verrast door de uitgebouwde voorsprong en rook bloed. Maar ook deze rode aanvalsstorm ging gelukkig weer snel liggen en FC Breukelen nam het initiatief over. Met de verse krachten Hom, Van Friderici en Duku kon men meer en meer binnen de Veenendaalse zestien opereren en DOVO liep achteruit. Zo kopte Marc na Rees uit een corner van Lucien Dors rakelings over.

Een beauty van een steekpass van Lucien Dors (vandaag ijzersterk) en een prima lage voorzet van Edwin Soenarto leverden de verdiende aansluitingstreffer op. Van Friderici hakte de bal knap achter doelman Veeneman en bracht daarmee bij veel supporters de handen op elkaar. Een prachtige treffer, hoewel de DOVO-website spreekt van slechts een ‘intikker’. Mmmm, het zal wel.

Waar FC Breukelen nu hartstochtelijk ten strijde trok, leek DOVO-aanvaller Van der Eerden met nog een kwartier te gaan een koude douche aan de formatie van Cor ten Bosch uit te delen. Zijn knalharde inzet spatte echter op de paal uiteen en de marge bleef één. DOVO-invaller Jan Struik deed ook nog een duit in het zakje en probeerde kort vóór tijd Van Friderici’s hakbal te kopiëren, maar eveneens zonder succes. Uiteindelijk bleef de ploeg van Hans Kraay jr. zonder al te veel moeite overeind en kon het na een handvol extra blessuretijdminuten de drie punten bijschrijven.

De kop is eraf, nog 25 wedstrijden te gaan. FC Breukelen neemt het komende zaterdag op tegen mede-promovendus DFS uit Opheusden. De wedstrijd begint om 14.30 uur en staat onder leiding van arbiter A.W.G. van Kraay.

6 september 2014, DOVO 1 - FC Breukelen 1: 2-1 (1-0)

1-0 Leon Toonen 2-0 Rik van der Eerden 2-1 Mitchell van Friderici

FC Breukelen

Aäron Balk, Edwin Soenarto, Rob van der Sluijs, Djuric Winklaar, Marc van Rees, Roy Schaap, Mauro Franken, Lucien Dors, Tom Kalkhuis, Mitchell de Zwart, Daniël Kops.

Wissels FC Breukelen

• Uit: Djuric Winklaar, Rob van der Sluijs, Tom Kalkhuis.
  • In: Roy Hom, Mitchell van Friderici, Immanuelson Duku.

Kaarten

DOVO - FC Breukelen -

Scheidsrechter

S. Ifrandi

Wedstrijdverslag (met foto’s en persconferentie Cor ten Bosch en Hans Kraay jr.) op website DOVO.