Titel is terecht bij FC Breukelen

1.jpg
vvz49.jpg

In 26 wedstrijden 62 punten behalen en 99 keer scoren: een gemiddelde van 3,8 goals per wedstrijd. Geen club in de Eredivisie en Jupiler League, de twee topklassen, de zes hoofdklassen en alle eerste klassen in ons land kunnen tippen aan dat doelgemiddelde. En daardoor was daar eindelijk dan de titel. Want na de uitglijder van LRC vorige week bij VVZ'49 rook FC Breukelen in de afsluitende competitieweek spreekwoordelijk bloed. Gewoon scoren, scoren en nog eens scoren, en dan mocht en kon het niet meer misgaan. Niet nog zo’n deceptie als vorig jaar. En of VVZ'49 nu wel of niet zou “meewerken” (en gelukkig streed de ploeg uit Soest - zoals het hoort - voor wat hij waard was), de ploeg van Cor ten Bosch had maar één opdracht in eigen hand en dat was winnen.

Zoals gezegd, VVZ'49 trok gewoon fel van leer en aanvaller Yoy de Haan kreeg in minuut 1 stiekem het hele sportpark stil. De FC Breukelen-defensie keek lijdzaam toe hoe de aanvaller in alle vrijheid met links mocht uithalen. Doelman Teerink was kansloos op de knal van buiten de zestien en diens eerste actie was de bal uit het net halen en terugschieten naar de middenstip. Lekker dan. De Haan zal het niet zo hebben bedoeld, maar zijn goal werkte als de bekende rode lap op de stier. In dit hondenweer werden vandaag geen presentjes uitgedeeld. Wilde je winnen, dan moest je het zelf doen. Een kleine vijf minuten later trok vrije verdediger Roy Schaap mee naar voren en hij promoveerde een gekraakt schot van Mitchell de Zwart vanuit de draai en met een beetje hulp tot 1-1. Dat gaf de burger weer moed.

Weer 300 tellen verder liet Daniël Kops zien hoe je een aanval ’leest’. Terwijl Mitchell de Zwart opstoomde over links (na een puike dieptepass van Mark den Hartogh) en zijn voorzet zoals verwacht op Jack Castelijns was gericht, jogde Kops rustig mee naar voren. Je zag hem denken: als Jacky’s inzet wordt geblokt, rolt de bal zo voor mijn voeten. En zo geschiedde: precies in de loop krulde Daniël de bal prachtig in de verste hoek achter een kansloze keeper Kevin Melessen. Tien minuten later leek er ineens weer een verlammende deken over FC Breukelen te glijden. Björn Frölich kreeg nog net geen rode loper uitgerold, maar het gemak waarmee hij ongehinderd het middenveld overstak en - wederom van buiten het strafschopgebied - subliem raak knalde, zal de FC Breukelen-supporters met afgrijzen hebben vervuld. Het stond weer gelijk en FC Breukelen mocht weer aan de bak.

En dat deed het; het was het immers aan jan-en-alleman verplicht. Mitchell de Zwart zag een getoucheerde inzet op de buitenkant paal belanden en Mark den Hartogh kopte even later bijna raak, maar kreeg niet meer dan een corner die via een knalharde kopbal van Roy Schaap toch bijna een treffer opleverde. Het voetbalmomentje van de match volgde kort daarop: Jack Castelijns produceerde uit het niets een weergaloze omhaal die keeper Melessen te machtig was maar juist over de lat suisde. Het had een historische treffer betekend. De 3-2 viel gelukkig toch en wel op slag van rust. Een hoge vrije trap van Lucien Dors werd door Jacky op waarde geschat en vlak voor de grijpgrage vingers van doelman Melessen naar de grond en tegen de touwen gekopt. Het bleek Jacky’s 28e en laatste treffer van dit seizoen te zijn.

Direct na de thee toonde de thuisclub er weinig voor te voelen de zenuwen van het publiek nog langer op de proef te stellen. Aanvoerder Daniël Kops liet - terwijl er nog links en rechts flink aan de thee, koffie, bier en baco’tjes werd genipt - zien dat het nu wel mooi was geweest. Met twee subtiele voetbewegingen stuurde hij zijn directe opponent het bos in en liet met een typerend stiftje ook de Soester keeper kansloos: 4-2. Wat een wereldgoal, wat een beheersing. VVZ'49 zag zich nu op twee goals achterstand gezet en forceerde toch weer enkele kansen (vaak uit hoge ballen voor de pot) om dat gaatje weer te verkleinen. Door de ontstane ruimte mocht ook FC Breukelen wat ongestoorder de oversteek wagen naar het VVZ-doel en met name Jack Castelijns en Deen van Embricqs hadden de score sneller kunnen uitbouwen. Doelman Melessen weigerde hieraan echter deel te nemen en hield zijn doel knap schoon met puike reddingen. Samen met VVZ'49-middenvelder Jefta van den Broek (wat een formidabele voetballer is dat) noemen we de beste mannen van de ploeg van coach Epskamp.

Het was onderhand tijd geworden voor een paar markante wissels. De vertrekkende Mark den Hartogh stond zijn plaats af aan David van der Veld. Mark gaat zijn geluk beproeven bij WNC in Waardenburg. Topscorer Jack Castelijns werd door trainer en publiek bedankt voor zijn weergaloze seizoen en Djuric Winklaar nam zijn plek in. Lucien Dors ten slotte maakte plaats voor mister FC Breukelen Lars van der Post die na dit seizoen wekelijks het Amsterdam-Rijnkanaal zal oversteken om zijn kunsten te vertonen bij NiTA. Het applaus voor Lars was bijzonder oprecht en zeker zo luid als dat voor zijn maatje Jack.

Inmiddels wilde de ploeg van coach Cor ten Bosch, terwijl het de wedstrijd nu goed onder controle had, zien of de magische grens van 100 doelpunten kon worden bereikt. Daniël Kops en Mauro Franken gaven daartoe een eerste aanzet door in een plaatje van een aanval rechtsback(!) Edwin Soenarto op avontuur te sturen. Edwin kapte zich schitterend vrij en ramde de bal met links loeihard over de VVZ-doelman maar ook helaas (iets te hoog gemikt dus) boven op de lat en over de ballenvanger. Mauro Franken voegde kort daarna wel de daad bij het woord door met een ouderwetse punter de 5-2 op het bord te zetten na een assist van Daniël Kops.

Job done

Hier bleef het bij. Drie punten in de tas. Doel behaald. Kampioen en volgend seizoen spelen we in de hoofdklasse. Wat er allemaal volgde na het laatste fluitsignaal van de uit-ste-kend leidende scheidsrechter Selier, wie elkaar allemaal feliciteerde en bedankte, wie er wel of geen nat pak haalde, u kunt het links en rechts lezen en bekijken, ook de foto’s, onder andere op deze site.

FC Breukelen dankt alle clubs en belangstellenden voor de inmiddels vele felicitaties (via welke weg dan ook ontvangen) en wenst ten slotte LRC Leerdam, ARC en VVZ'49 en hun supporters veel succes in de nacompetitie. Wie weet tot volgend jaar in de hoofdklasse.

10 mei 2014, FC Breukelen 1 - VVZ'49 1, 5-2 (3-2): FC BREUKELEN KAMPIOEN!!!!!

0-1 Yoy de Haan

1-1 Roy Schaap

2-1 Daniël Kops

2-2 Björn Frölich

3-2 Jack Castelijns

4-2 Daniël Kops

5-2 Mauro Franken

Opstelling

Sieuwerd Teerink, Edwin Soenarto, Rob van der Sluijs, Mark den Hartogh (80’ David van der Veld), Roy Schaap, Mauro Franken, Lucien Dors (83’ Lars van der Post), Deen van Embricqs, Mitchell de Zwart, Daniël Kops, Jack Castelijns (76’ Djuric Winklaar).

Klik hier voor een verslag van deze wedstrijd op de website van VVZ'49.