FC Breukelen 1 schakelt concurrent definitief uit

Zaterdag was een dag die twee kanten op kon; of het werd opnieuw enorm spannend boven in de ranglijst van de eerste klasse A - immers als VVZ'49 (uit bij Roda'46) zou winnen en LRC (uit bij ASC Nieuwland) en FC Breukelen zouden verliezen, zou het verschil in de top 4 slechts vier punten bedragen -, of er werd een afscheiding gemaakt tussen de top en de subtop. Wil FC Breukelen dit jaar zonder het spelen van nacompetitie promoveren en alles in eigen hand houden, dan moest er gewonnen worden van de ploeg in vorm, koploper in de derde periode, ARC uit Alphen aan den Rijn.

Onder toeziend oog van de burgemeester van Alphen begon FC Breukelen goed aan de wedstrijd en al gauw werd duidelijk dat Deen van Embricqs de man in vorm aan Breukelse zijde was. Binnen het kwartier kreeg Deen al een enorme kans, maar een polletje zorgde ervoor dat hij niet de inzet kon plaatsen die hij gedacht had. Zo kwam de ploeg uit Alphen met de schrik vrij. Net na het eerste kwartier was het wel raak voor de bezoekers uit Breukelen. Op aangeven van Jack Castelijns was Deen iedereen te snel af en zorgde voor de voorsprong: 0-1.

FC Breukelen bleef doorvoetballen, maar het gaf ook hier en daar wat ruimte, waardoor ook keeper Sieuwerd Teerink op zijn hoede moest blijven. Kort voor het verstrijken van het eerste halfuur kreeg de thuisploeg loon naar werken. Uit een, gezien de protesten van alle aanwezigen met een FC Breukelen-hart, makkelijke gegeven vrije trap scoorde ARC door Youri Looyestijn in de 27e minuut 1-1. Na deze gelijkmaker, en het uitvallen van Edwin Soenarto, die vervangen werd door de uitstekend invallende Lars van der Post, kreeg de thuisploeg meer grip op de wedstrijd. Het won met name de slag op het middenveld. Gescoord werd er echter niet meer voor de rust en zo ging men met een 1-1 stand aan de thee.

Waar in de onderbreking door de supporters gesproken werd over het feit dat een gelijkspel vandaag geen optie mocht zijn in de strijd om de titel, werd in de kleedkamer door beide coaches de tactiek besproken die voor beide ploegen de wedstrijd in hun voordeel zou moeten beslissen. In de tweede helft bleek dat de Breukelse tactiek uiteindelijk de beste was. ARC haalde een middenvelder een linie naar achter, waarschijnlijk om Deen van Embricqs het voetballen lastiger te maken, en verloor zo steeds meer de slag op het middenveld. FC Breukelen begon meer tweede ballen te veroveren, kwam beter in de wedstrijd en werd de bovenliggende partij. In het eerste kwartier na de hervatting ging de wedstrijd nog gelijk op en golfde het spel op en neer, waardoor het een mooie wedstrijd voor het publiek werd.

Na 63 minuten maakte FC Breukelen echter het verschil. Uit een ingooi bij de rechtercornervlag van ARC liet het zien hoe goed het kan voetballen als alles past. Via maar liefst vijf verschillende schijven van één keer raken van alle aanvallend ingestelde spelers van de ploeg van trainer Cor ten Bosch gaf uiteindelijk Deen van Embricqs Jack Castelijns een niet te missen kans. Jack tekende voor zijn alweer 25ste competitietreffer van het seizoen: 1-2.

Deze goal gaf FC Breukelen vertrouwen en de ploeg ging steeds beter spelen. De zeer scherp verdedigende achterste linie onder aanvoering van uitblinker Rob van der Sluijs gaf nagenoeg geen kans weg en zorgde voor rust in het team. Hierdoor kon het middenveld en de aanval naar hartelust voetballen en dit leidde na 72 minuten tot een vergroting van de marge. Aanvoerder Daniël Kops gaf een schitterend passje op Deen van Embricqs die de bal met het hoofd meenam tussen twee belagers in en op de Alphense sluitpost afstormde. Deen schoot de bal heerlijk langs de doelman en zette zo met zijn tweede van de middag de 1-3 op het scorebord.

ARC moest nu iets doen om nog wat te kunnen betekenen in deze wedstrijd en bracht de kopsterke Sergio Ommel binnen de lijnen om zo via de lucht een slotoffensief te creëren. FC Breukelen, van achter uit gecoacht door de goed keepende Sieuwerd Teerink en vanaf de zijlijn door Cor ten Bosch, hield betrekkelijk eenvoudig stand en kwam er zelf regelmatig gevaarlijk uit met mogelijkheden om het verschil groter te maken. Echter de 1-4 viel niet, dus bleef ARC het proberen en had in de laatste minuut van de officiële speeltijd succes. Uit een ingebrachte bal kon de bal worden teruggelegd op de doorgeschoven verdediger Derek Prins die verwoestend de bal op zijn slof nam.

De FC Breukelen-supporters bekroop weer een vervelend déjà-vugevoel. Thuis immers werd in een geweldige voetbalwedstrijd een 3-0 en 4-3 voorsprong weggegeven tegen hetzelfde ARC. De ploeg uit Breukelen maakte echter een einde aan alle twijfel en daarmee ook de hoop op een goed resultaat voor de thuisploeg. Jack Castelijns stuurde Mitchell de Zwart op avontuur en deze maakte daar fraai gebruik van. Via een mooie solo en een dito afronding gooide hij de wedstrijd in de extra tijd definitief op slot. FC Breukelen won zo deze lastige uitwedstrijd van de goed voetballende ploeg uit Alphen aan de Rijn en schakelde daarmee definitief een concurrent uit.

Grootste concurrent LRC Leerdam won haar wedstrijd uit bij ASC Nieuwland met maar liefst 0-6. Hierdoor lijkt het spelen van een beslissingswedstrijd om de titel een steeds reëlere optie te worden. Beide ploegen spelen nog drie wedstrijden, waarvan twee tegen dezelfde tegenstander (Roda'46 en VVZ'49). LRC speelt ook nog tegen Almkerk en Breukelen tegen ASC Nieuwland. Naar het lijkt zullen LRC en FC Breukelen uitmaken wie rechtstreeks naar de hoofdklasse promoveert. VVZ'49 staat na het verlies tegen Roda'46 nog steeds derde, maar nu op 8 punten van beide koplopers en lijkt dus te zijn afgehaakt. Komend weekend gaat de titelstrijd verder en speelt FC Breukelen om 14.30 uur thuis tegen ASC Nieuwland onder leiding van scheidsrechter Roelof Luinge.

12 april 2014, s.v. ARC 1 - FC Breukelen 1, 2-4 (1-1)

0-1 Deen van Embricqs

0-2 Deen van Embricqs

1-2 Youri Looyestijn

1-3 Jack Castelijns

2-3 Derek Prins

2-4 Mitchell de Zwart