FC Breukelen 1 kwetsbaar

Afgelopen zaterdag speelde FC Breukelen 1 de thuiswedstrijd tegen v.v. Eemdijk 1. Uit was er nipt gewonnen, maar Eemdijk heeft in het verleden laten zien dat ze het FC Breukelen altijd erg lastig kunnen maken. Het elftal van Cor ten Bosch was op een paar posities gewijzigd omdat Jacky Casteleijns geschorst was en Deen van Embriqcs licht geblesseerd op de bank zat. Mitchell de Zwart en Djuric Winklaar startten daardoor in de basis.

Van te voren was de verwachting dat Eemdijk fel en met veel fysieke kracht deze pot naar zich toe wilde trekken. FC Breukelen moest deze wedstrijd winnen om mee te blijven doen voor het kampioenschap. Extra druk gaf het gegeven dat vorig seizoen FC Breukelen ook in de laatste fase van de competitie alles uit handen gaf en dat mocht niet weer gebeuren.

Eemdijk kwam goed uit de startblokken. Reeds in de eerste minuut van de wedstrijd schoot Nicky Baggelaar vanaf 25 meter de bal met een lichte boog strak in de kruising achter keeper Nick Turksma: 0-1. Daarna nam FC Breukelen het initiatief en ging op zoek naar de gelijkmaker. Hoewel de thuisploeg niet meer de geoliede machine is van vóór de winterstop, zag je bij vlagen toch weer dat het team qua positiespel langzaam terugkomt op het gewenste niveau. Vandaag was echter het veld de grote spelbreker. Normale grasvelden zijn meestal in deze fase van de competitie niet echt egaal meer, maar het hoofdveld van FC Breukelen is echt een drama. De ballen sprongen en hobbelden alle kanten op, waardoor je af en toe je hart vasthield en vloeiend combinatiespel onmogelijk was.

Toch was het al na tien minuten weer gelijk. Daniël Kops bediende Djuric Winklaar in het strafschopgebied. Djuric haalde verwoestend uit en schoot de bal in de verre hoek: 1-1. Eemdijk was qua veldspel niet echt gevaarlijk, maar alle spelhervattingen, corners en vrije trappen, op de helft van FC Breukelen waren gevaarlijk door de fysieke kracht van de Eemdijkers en het zwakke verdedigen van de withemden. In de 34ste minuut scoorde Daniël de Haan namens Eemdijk uit een corner die bij de tweede paal in de korte hoek werd getikt: 1-2. In de resterende tijd voor de rust gebeurde er niet veel meer. Wel wisselde Eemdijk Jan van Twillert en kreeg Tom Kalkhuis een gele kaart vanwege het wegschoppen van de bal nadat er gefloten was voor een overtreding.

In de rust werden de mannen van FC Breukelen zich ervan bewust gemaakt dat er uit een ander vaatje getapt moest worden om de wedstrijd winnend af te sluiten. Natuurlijk was iedereen ervan overtuigd dat er moest worden gewonnen, maar er moest meer arbeid verricht worden om dit ook daadwerkelijk te bereiken. De 55ste minuut was het dan zover. Nadat een Eemdijk verdediger de bal zwak door het midden uit verdedigde was het Mauro Franken die met een droge knal de bal vanaf achttien meter in het doel schoof: 2-2. In de 58ste minuut kwam Deen van Embriqcs in het veld voor de met een gebroken arm spelende Tom Kalkhuis. De eerste actie van Deen was bijna beslissend want hij snelde zijn tegenstander op rechts voorbij en schoot de bal via de binnenkant van de paal in de handen van de keeper.

In de 63ste minuut kreeg Eemdijk weer een corner en de billen gingen weer tegen elkaar, want uit deze spelsituatie krijgt FC Breukelen de afgelopen weken te veel goals tegen. Uit de corner kwam de bal uiteindelijk bij de tweede paal waar twee spelers van Eemdijk helemaal vrij stonden. Wouter Bout bedacht zich geen moment en schoot de bal uit een halve draai achter keeper Nick Turksma: 2-3. De thuisploeg moest nu risico’s gaan nemen en wisselde Rob van der Sluijs voor David van der Veld. Roy Hom kwam erin voor Mark den Hartogh. De wissels maakten FC Breukelen veel feller en eindelijk werd er druk gegeven op de helft van de tegenstander. De ballen werden naar voren gepompt en het was met name Roy Hom die veel duels won en zowel verdedigend als aanvallend zijn mannetje stond. Door zijn inzet kreeg de ploeg er weer vertrouwen in en de 88ste minuut kwam dan eindelijk de terechte Anschlusstreffer. Lucien Dors bediende Roy Schaap op maat en Roy trok de gelijkmaker binnen: 3-3. Dezelfde Roy Schaap kreeg zelfs nog een kopkans om de winnende te maken, maar deze inzet werd door de keeper van Eemdijk Rick Groenhard overgetikt. Uiteindelijk bleef het 3-3 en dat was erg teleurstellend.

In twee weken tijd heeft FC Breukelen vier punten verspeeld en daarmee is de koppositie overgegaan naar LRC Leerdam dat de stadsderby tegen Leerdam Sport'55 tegen 1-0 won. Hierdoor voeren de Leerdammers de ranglijst aan met drie punten voorsprong. Volgende week speelt FC Breukelen uit tegen Leerdam Sport'55. Om mee te blijven doen voor het kampioenschap moet er gewonnen worden. LRC Leerdam gaat zaterdag op bezoek bij Zuidvogels dat vandaag de nummer 3 VVZ'49 in eigen huis op een 1-3 nederlaag trakteerde. Het zal voor LRC een zware dobber worden, te meer daar Zuidvogels bij winst naar de koppositie in de derde periode sluipt en dat zullen ze in Huizen maar al te graag willen. Als FC Breukelen en Zuidvogels komend weekeind winnen, neemt de ploeg van Cor ten Bosch de koppositie weer over. De komende week zal er echter eerst hard getraind moeten worden om de teleurstelling van het puntenverlies te verwerken.

15 maart 2014, FC Breukelen 1 - v.v. Eemdijk 1, 3-3 (1-2)

0-1 Nicky Baggelaar

1-1 Djuric Winklaar

1-2 Daniël de Haan

2-2 Mauro Franken

2-3 Wouter Bout

3-3 Roy Schaap