Eerste thuiszege op hoofdveld

FC Breukelen speelde afgelopen zaterdag tegen N.I.V.O.-Sparta uit Zaltbommel. Hoewel de uitwedstrijd redelijk makkelijk werd gewonnen met 0-5, waren de withemden vooraf gewaarschuwd dat ze deze ploeg niet moesten onderschatten. Eigenlijk mag je nooit een tegenstander onderschatten, dat weet iedere speler, maar als je inmiddels al zo vaak en met zulke grote verschillen je wedstrijden wint, sluipt er automatisch iets in een ploeg wat je arrogantie of gemakzucht kunt noemen.

De elf van coach Cor ten Bosch gingen niettemin gemotiveerd het veld in en begonnen zeer agressief. Bijna de hele eerste helft speelde zich af op de helft van de tegenstander en er werden weer ouderwets veel kansen gecreëerd. Alleen in vergelijking met de eerste seizoenshelft, waar een kans bijna automatisch een doelpunt opleverde, stokt de doelpuntenmachine de laatste weken een beetje.

N.I.V.O.-Sparta kon weinig anders doen dan tegenhouden en dat lukte goed op een hopeloos slecht veld, maar ging wel gepaard met enige overtredingen. Doordat er zoveel overtredingen werden gemaakt, lag de wedstrijd te vaak stil en kwam FC Breukelen niet goed in het ritme. En dan gebeurt er natuurlijk vaak waar vantevoren voor is gewaarschuwd. Irritaties en lichte blessures zorgden ervoor dat de thuisploeg de wedstrijd wilde uitvoetballen op halve kracht. De kwaliteiten van deze ploeg zijn echter groot genoeg, zodat er bijna altijd een groot voordeel in balbezit is. En nagenoeg elke wedstrijd creëert de ploeg ook vele kansen en mogelijkheden om te scoren.

In de 20ste minuut kreeg Larry van Ommen van N.I.V.O.-Sparta de eerste gele kaart. Eigenlijk was het toen wachten op nog meer kaarten voor de gasten, want ze kwamen vaak te laat in actie, waardoor er overtredingen volgden. Hun opdracht was duidelijk dat ze FC Breukelen hard moesten aanpakken en geen enkele mogelijkheid mochten bieden om te voetballen. De creativiteit en snelheid van FC Breukelen waren in de 21e minuut weer goed zichtbaar. Deen van Embriqcs veroverde de bal op het middenveld en sprintte met TGV-snelheid langs zijn tegenstanders. Op de achterlijn behield hij prima het overzicht en bediende Daniël Kops op maat die vanaf randje zestien eindelijk weer scoorde en de openingstreffer op zijn naam bracht: 1-0. Tot aan de rust heerste hetzelfde spelbeeld. Zowel Jack Casteleijns als Deen Embriqcs kregen nog enkele 100%-kansen die niet werden verzilverd. In veel gevallen - het moet gezegd - was de povere grasmat hier debet aan. N.I.V.O.-Sparta kreeg vijf minuten voor rust ook nog een goede mogelijkheid op de gelijkmaker. Na een voorzet van rechts kon Jori van den Berk vrij inkoppen, maar de bal ging tot ontzetting van iedereen uit Zaltbommel naast het doel.

Tijdens de theepauze probeerde Cor ten Bosch zijn ploeg wakker te houden. Er werd een wissel toegepast om meer druk naar voren te geven: Tom Kalkhuis kwam erin voor David van der Veld. Ook N.I.V.O.-Sparta wisselde in de rust: Johnnie Noorthoek nam de plaats in van Bjorn van Bruchem. De wedstrijd zakte inmiddels langzaam maar zeker naar een bedenkelijk niveau. De nerveus fluitende scheidsrechter Van der Perk nam de leiding en deelde hier en daar gele kaarten uit om de wedstrijd in de hand te houden. Door irritaties en overtredingen lag de wedstrijd voornamelijk stil en FC Breukelen kon daardoor geen vuist meer maken. Djuric Winklaar kwam erin voor Daniël Kops, zodat in ieder geval het middenveld weer de baas kon worden. Lars van der Post werd nog ingebracht voor de lichtgeblesseerde Mauro Franken. Jack Casteleijns kreeg nog geel, evenals twee spelers van N.I.V.O.-Sparta.

Het voetbal dan maar weer. In de 77e minuut ging de fel spelende Tom Kalkhuis goed door op links en speelde de bal tegen de hand van de op de grond liggende Peti Lutgens. Scheidsrechter Van der Perk besliste erg gemakkelijk dat dit een penalty was. Deen van Embriqcs schoot de bal vanaf elf meter onhoudbaar voor keeper Lars Tertoolen keurig in het mandje: 2-0. Toch geloofde N.I.V.O.-Sparta er nog in en ging nog meer strijd leveren. Bij een niets-aan-de-handscrimmage op het middenveld vielen Roy Schaap en Jaouad Chraou over elkaar heen. Beide schreeuwden moord en brand, trokken en duwden wat. Scheidsrechter Van der Perk gaf - omdat hij het ook niet goed zag - beide spelers plotseling de rode kaart en dat was tegelijk de grootste smet en nederlaag van de dag.

In de 90e minuut scoorde N.I.V.O.-Sparta nog 2-1 via invaller Nick Linnenbank na een prachtige crosspass van Peti Lutgens, maar de wedstrijd doofde hierna uit als een nachtkaars. FC Breukelen behield wederom de drie punten. Het betekende - u gelooft het niet - de eerste thuiszege van dit seizoen op het hoofdveld. In de kantine aan de Broekdijk was het overigens nog lang druk en gezellig. Dat is ook de winst van dit seizoen, want ook de supporters en andere leden en personen die FC Breukelen een warm hart toedragen willen dicht bij de groep staan nu het zo goed gaat in de competitie. De voor de wedstrijd uitgedeelde consumptiepas (goed voor een gratis drankje) deed in ieder geval zijn werk.

Komend weekend is er geen competitievoetbal, behalve LRC 1 - v.v. De Meern 1. Deze wedstrijd, eerder op het programma op 1 februari maar toen afgelast, is een inhaalduel uit de tweede periode. De week daarna speelt FC Breukelen de klassieke eersteklassederby tegen CSW in Wilnis, een belangrijke match in verband met de koppositie. Door het verlies van VVZ'49 van vandaag staat de formatie van coach Cor ten Bosch nu alleen aan kop. Hopelijk komt het publiek FC Breukelen in Wilnis massaal ondersteunen, want dat is elke wedstrijd gewoon hard nodig. CSW gaat FC Breukelen de punten namelijk zeker niet cadeau geven en zal zich van de smadelijke 8-1 zeperd in oktober 2013 willen revancheren.

22 februari 2014, FC Breukelen 1 - N.I.V.O.-Sparta 1, 3-0 (1-0)

1-0 Daniël Kops

2-0 Deen van Embricqs (pen.)

2-1 Nick Linnenbank

Opstelling

Sieuwerd Teerink; Rob van der Sluijs, Edwin Soenarto, Mark den Hartogh, David van der Veld (46’ Tom Kalkhuis); Roy Schaap, Mauro Franken (83’ Lars van der Post), Lucien Dors, Deen van Embricqs; Daniël Kops (74’ Djuric Winklaar), Jack Castelijns.

Klik hier voor een verslag van deze wedstrijd op de website van N.I.V.O.-Sparta.