Jack Castelijns - stille kracht bij FC Breukelen
Breukelaar Jack Castelijns (27), doof vanaf zijn geboorte, is dit seizoen niet meer weg te denken als aanvaller in het succesvolle eerste elftal van FC Breukelen. Jack was in zijn jeugd bijna niet aan de voetbalsport begonnen. Zijn ouders dachten dat een individuele sport het beste was voor hem. Judo leek hem wel wat en even later behaalde hij al snel de blauwe band. Zijn vriendjes op straat voetbalden echter allemaal bij CSV Vitesse of v.v. Nijenrodes en al snel ging hij met hen mee naar de velden op de Broekdijk in Breukelen. Toen Jack even later werd gevraagd mee te doen bij de jaarlijkse schoolvoetbalwedstrijden, was hij verkocht en met toestemming van zijn ouders mocht hij lid worden van Nijenrodes. Jack kwam in de C3 onder leiding van coach André van Dijk. Hij kon prima voetballen en had een neusje voor de goal. Na de C3 werd hij achtereenvolgens opgenomen in de C1, de B1 en de A1. Hij speelde in de jeugd jarenlang met bijna dezelfde groep jongens die prima met Jacks handicap konden omgaan.
Talenten
Zijn talenten werden al snel ontdekt door de bondscoach van het Nederlands Dovenvoetbalelftal. Zowel in het veld als in de zaal kwam de Breukelaar jarenlang uit voor ‘Oranje’. Jack heeft heel wat buitenlandse trips meegemaakt. Zo speelde hij onder andere wedstrijden in Bulgarije, Griekenland en kwam hij uit op de Olympische Spelen voor Doven in Australië. Mede in verband met zijn studie op het CIOS en zijn driewekelijkse trainingsavonden bij FC Breukelen is hij recent gestopt met veldvoetbal voor het Nederlands Doventeam. In de zaal komt Jack nog wel uit, de trainingen zijn op zijn vrije woensdagavond en zondagmiddag.
(bron foto links: Patrick Goosen)
Daniël Kops, de aanvoerder
Jacky had dit seizoen een moeizame start bij FC Breukelen. Door allerlei beslommeringen kon hij niet vanaf de eerste voorbereidingen aanwezig zijn, waardoor hij volgens trainer/coach Cor ten Bosch eerst wat wedstrijden in het tweede team moest spelen. Na vier succesvolle wedstrijden nam Cor hem weer op in zijn eerste selectie en sindsdien speelt hij elke week met Daniël Kops, zijn maatje in de voorhoede, de pannen van het dak. Jack scoorde dit seizoen in de competitie al zeventien keer. Daniël Kops, de ervaren spits van FC Breukelen (en eerder Geinoord en DOVO), heeft wel moeten wennen aan het samenspelen met Jack. “Je kunt niet zo maar even aangeven: Jack, hou de rechterkant wat meer in de gaten of: Zoek wat meer de eerste paal. Omdat Jack bijna niet kan praten, kan hij soms voor de buitenwereld onbewust wat agressief overkomen in zijn reacties. Wij waarschuwen altijd van te voren de scheidsrechter en de aanvoerder van de tegenpartij. Jack kreeg laatst een gele kaart voor (te veel) praten. Wij moesten daar na afloop wel even om lachen. De scheidsrechter kan hem helemaal niet verstaan! Jack kan immers een klein beetje praten en klanken produceren. We vormen een hecht team. Iedereen kan goed met Jack opschieten. We nemen allemaal diep ons petje voor hem af. Voor volgend seizoen, hopelijk een trapje hoger in de hoofdklasse, zullen Jack en wij als team meer moeten investeren in de onderlinge communicatie. Voetbal is immers ook deels communicatie en dat heb je op een hoger niveau echt nodig. Ik heb er alle vertrouwen in dat ons dat gaat lukken en dat we nog veel plezier aan de samenwerking gaan beleven.”
Cor ten Bosch, de coach
FC Breukelen-coach Cor ten Bosch geeft aan dat de samenwerking met Jack steeds beter gaat. “Jack is erg leergierig op de trainingen, wil zichzelf steeds verbeteren. Op vrijdag stuur ik Jack een e-mail met aanwijzingen en wat ik op zaterdag van hem verwacht. Op zondagmiddag stuur ik nog een e-mail waarin staat hoe ik Jack heb beoordeeld en wat komende zaterdag beter moet. Dat gaat prima. Ook ík heb moeten wennen aan Jack, want ik had nog nooit in mijn lange trainerscarrière met een dove jongen gewerkt. Jack is nu wel een echt mannetje geworden. Hij weet wat hij kan betekenen voor het elftal en neemt niet zo maar genoegen met een wisselbeurt. Ik vind dat ook wel mooi: ik zie graag dat een speler om uitleg komt vragen. Een doventolk erbij halen is niet echt nodig. Jack begrijpt het heus wel als ik iets op een whiteboard teken en anders kan zijn teammaat Lars van der Post - Jack en Lars spelen al vanaf de jeugd samen - het prima vertalen. Lars beheerst een aantal gebaren, is bijna een echte tolk.”
Rob Alflen en Willem Leushuis, Jacky’s ex-coaches
Ook zijn voormalige trainers Rob Alflen (assistent-trainer bij FC Utrecht) en Willem Leushuis (coach van AFC) zijn vol lof over Jack Castelijns. Alflen kijkt met veel plezier terug op de samenwerking met Jack. “Jacky is echt de gehele wedstrijd bezig, heeft een enorm fysiek en loopvermogen, en natuurlijk een neus voor de goal. Daarbij is hij ook een heel prettig mens. Jack kreeg van mij voor de trainingen op een briefje te lezen wat we gingen doen. Ook vóór de wedstrijden gaf ik een briefje met tips en tekende spelsituaties op een whiteboard. Ik was zo bij hem betrokken, dat ik op eigen initiatief een trainingsavond liet vervallen om een tolk van de Nederlandse Dovenbond langs te laten komen om de groep wat meer gebarentaal bij te brengen. We hebben daar allemaal veel aan gehad, niet alleen in het veld maar ook daarbuiten. Jack stelde dat erg op prijs. Dat zou eigenlijk iedere trainer moeten doen die met een dove speler werkt. Zijn medespelers en begeleiding krijgen ook zo meer begrip en inzicht in zijn dagelijkse leven. Als FC Breukelen straks mag promoveren naar de hoofdklasse, moeten ze als eerste Jacky vragen te blijven. Hij kan makkelijk in de hoofdklasse meekomen, zeker weten. Sterker nog, ook in de topklasse zal hij de weg naar het doel weten te vinden. Er was nog even sprake dat Jack naar Jong FC Utrecht kon komen, maar helaas is dat niet doorgegaan.”
Willem Leushuis, de huidige succesvolle trainer van het Amsterdamse AFC, trainde twee seizoen met Jack en geeft aan dat het best lastig was in het begin om met een dove speler te werken. “Mede met hulp van Lars van der Post ging de samenwerking steeds beter. Het systeem dat ik vorig seizoen heb uitgedacht, was voor een groot gedeelte afgestemd op Jack, zodat hij in het veld beter met zijn handicap kon omgaan. Daardoor was zijn rendement en spelplezier ook veel groter. De ruimte waarin hij in een 4-4-2-systeem beweegt, is zo veel groter en dus makkelijker voor hem. Hij heeft echt de kwaliteiten om in de topklasse te spelen. Mocht FC Breukelen straks kampioen worden, komt dat mede door Jack.”
Naast het voetbal
Jack Castelijns volgt momenteel de CIOS-opleiding in Haarlem. Nog een maandje en dan ontvangt hij zijn diploma. Hij hoopt een werkplek te vinden op een school voor verstandelijk gehandicapten. In zijn stage heeft hij ondervonden hoe mooi het is om aan deze doelgroep sport- en bewegingsles te geven. FC Breukelen heeft intussen ook kennisgemaakt met de - eveneens dove - Deense vriendin van Jack. Zij woont in Kopenhagen en komt af en toe over om naar haar vriend te kijken. Iedereen hoopt dat Jack niet naar Denemarken vertrekt, maar dat het paar zich in de toekomst in Breukelen gaat vestigen.
Maandag 10 februari jl. was Jack Castelijns (geassisteerd door een doventolk) een van de gasten in het programma Sportcafé bij RTV Stichtse Vecht. Via deze link kunt u die uitzending terugzien.