Geweldige wedstrijd voor publiek krijgt geen winnaar

De laatste wedstrijd voor de winterstop mocht het vlaggenschip van FC Breukelen aantreden in Soest bij medekoploper VVZ'49 (Voetbal Vereniging Zonnegloren, opgericht in 1949). Getuige de ranglijst (VVZ'49 op plaats 2, FC Breukelen op plaats 3) en het mooie nieuwe kunstgrasveld in Soest kon dit wel eens een mooie wedstrijd voor het publiek worden, het publiek dat uiteindelijk ook de grote winnaar bleek. De vraag vooraf was waar FC Breukelen stond ten opzichte van de twee toppers in de 1e klasse A, LRC uit Leerdam en VVZ'49.

FC Breukelen had een goede reeks tegen lager geklasseerde ploegen achter de rug maar, hoewel vaak gezegd wordt dat je tegen de kleintjes kampioen wordt, ging het er natuurlijk zaterdag pas echt om. Mede omdat LRC uit moest naar het lastige Almkerk kon het wel eens zo zijn dat de winnaar in Soest aan het eind van de middag zich winterkampioen mocht noemen.

FC Breukelen ging zoals verwacht fel en enthousiast van start en zocht direct de aanval om snel een gewenste voorsprong te creëren. Al gauw werd duidelijk dat de thuisploeg dezelfde intenties had en ook vol voor de winst wilde spelen. Hierdoor werd de wedstrijd een geweldig schouwspel voor het publiek, waarbij het spel op en neer golfde. Het eerst halfuur waren de bezoekers de bovenliggende partij en kreeg het onder andere via Daniël Kops en Mitchell de Zwart een aantal goede mogelijkheden om de score te openen. Echter de diverse kansen waren het eerste half uur niet aan de voorwaartsen van FC Breukelen besteed.

Zoals de voetbalwet dan geldt, geschiedde het ook. Als je zelf niet scoort, valt hij aan de andere kant. Terwijl FC Breukelen vol in de aanval ging, werd de uitbraak van de thuisploeg ineens erg gevaarlijk. Waar de Breukelse defensie in de 36ste minuut dacht aan buitenspel, schoven de groen-witten van VVZ'49 de bal via Oskar van Logtenstijn bij de tweede paal via Joel Bade in het doel van de Breukelaars: 1-0. FC Breukelen was hierdoor duidelijk een beetje van slag. VVZ'49 kwam beter in de wedstrijd en beleefde een beter laatste kwartier voor rust. Eén minuut vóór de thee werd de marge zelfs verdubbeld. Gesteund door de 1-0 voorsprong liet VVZ'49 zien dat het over een goed voetballende en sportieve ploeg beschikt die zichzelf zeker titelkandidaat mag gaan noemen. Via een mooie aanval gaf Björn Frölich de verdediging van FC Breukelen het nakijken en mikte zo op slag van de rust de 2-0 binnen. Aldus moesten de mannen van Cor ten Bosch met een geflatteerde 2-0 achterstand gaan rusten.

In de rust werd een dubbele wissel uitgevoerd, waarbij Mark den Hartogh en Jack Castelijns in het veld kwamen voor David van der Veld en Mauro Franken. Deze wissel pakte meteen na rust goed uit. FC Breukelen zocht wederom vol de aanval in de hoop zo snel een aansluitingstreffer te forceren. Die kwam er gelukkig ook. Waar iedereen dacht dat de bal keurig over de achterlijn van VVZ'49 zou hobbelen, geloofde Jack Castelijns nog in de bal en troefde een verdediger van VVZ'49 af en heroverde de bal. Hij blies zo de aanval nieuw leven in, waarbij hij zelf op schitterende wijze de bal in de kruising joeg op aangeven van Daniël Kops. Zo was de wedstrijd weer open en kon er nog van alles gebeuren.

FC Breukelen bleef de tegenstander goed onder druk zetten en probeerde middels diverse aanvallen de gelijkmaker op het bord te krijgen. Hierbij gaf het uiteraard hier en daar wat ruimte weg, iets waar de thuisploeg wel raad mee wist. Uit een van de aanvallen van thuisploeg moest de foutloos keepende Sieuwerd Teerink zichzelf tot het uiterste strekken om zo de bal uit de bovenhoek te tikken. De supporters van de thuisploeg hadden de 3-1 al geteld, maar gelukkig voor de bezoekers bleef de schade beperkt tot een hoekschop. De corner werd in verdedigend opzicht goed verwerkt en de bal belandde uiteindelijk bij Daniël Kops. Die bewees, hoewel vandaag ongelukkig in de afronding, dat hij ook met assists van waarde kan zijn voor zijn ploeg. Daniël zag sneltrein Deen van Embricqs vertrekken en gaf de bal op de juiste snelheid mee. Deen was iedereen, zoals wel vaker, veel te snel af en schoof de bal hoog achter de keeper van VVZ 49: 2-2.

De verwachting was dat de bezoekers nu zouden doordrukken met nog een half uur voor de boeg, maar helaas zakte het offensief na de gelijkmaker een beetje in en kwam de wedstrijd, net als de score, in evenwicht. Beide ploegen namen echter geen genoegen met een gelijkspel - zeker niet nadat duidelijk werd dat LRC had gelijkgespeeld, waardoor de eventuele winnaar van vanmiddag alleen koploper zou zijn - en bleven vol de aanval zoeken. Zo kreeg het publiek meer dan waar voor zijn geld en durfde niemand een zinnige uitspraak te doen over het verloop van dit spektakelstuk aan de Eemweg. Het waren dan ook beide keepers die zich onderscheidden in het restant van de wedstrijd. Sieuwerd Teerink had eenmaal het geluk aan zijn zijde toen VVZ'49 de paal raakte, maar hoe VVZ'49-doelman Kevin Melessen zijn doel schoon hield, mag een wonder genoemd worden. Minimaal vijf grote kansen van FC Breukelen wist hij te keren en zo behoedde hij zijn ploeg voor een late nederlaag.

Zo bleef de wedstrijd op een 2-2 gelijkspel steken, waarmee zoals gezegd het publiek de grootste winnaar was en het wellicht de mooiste wedstrijd van de 1e klasse A dit jaar had aanschouwd. Doordat dat beide ploegen vol voor de winst gingen en qua spelbeeld elkaar niet veel ontliepen, zal de thuisploeg toch het meest content zijn met het gelijkspel, gezien de kansenverhouding, met name in de laatste tien minuten van de wedstrijd. FC Breukelen gaat nu de winterstop in, waarna het in de seizoenshervatting op 18 januari meteen aan de bak mag bij en tegen de nog steeds medekoploper LRC uit Leerdam.

14 december 2013, VVZ'49 1 - FC Breukelen 1, 2-2 (2-0)

1-0 Joel Bade (VVZ'49)

2-0 Björn Frölich (VVZ'49)

2-1 Jack Castelijns

2-2 Deen van Embricqs