FC Breukelen 1 trefzeker met zevenklapper in Huizen

Na de goede serie overwinningen die FC Breukelen 1 de laatste weken had neergezet, stond afgelopen zaterdag een volgende test voor de deur: de ploeg mocht op bezoek bij Zuidvogels in Huizen. Beide ploegen hadden voor aanvang van de wedstrijd drie punten achterstand op de twee koplopers LRC en VVZ'49. Er moest dus door beiden worden gewonnen om aansluiting te houden bij de bovenste plaatsen.

Op een perfect kunstgrasveld startten beide ploegen vol goede moed aan de wedstrijd. Het open spel en de vele fouten aan weerszijden van het veld zorgden ervoor dat de eerste helft voor de neutrale toeschouwer een ware lust voor het oog was. Zowel FC Breukelen als Zuidvogels zochten de aanval en door kleine misstapjes kwamen er over en weer veel kansen. Het waren de bezoekers die na een kwartier spelen de nul van het scorebord haalden. Na een aanval over verschillende schijven was het Daniël Kops die Deen van Embricqs in een mooie positie voor de keeper zette en Deen schoot zo de 0-1 binnen. Gezien de waarschuwingen eerder in de wedstrijd (onder andere een bal op de paal na een goede redding van doelman Sieuwerd Teerink) wist FC Breukelen dat het niet met deze stand achterover kon leunen tot het eindsignaal. Dat bleek, want binnen tien minuten haalde ook de thuisploeg de nul van het bord: Niels van der Zaal tekende voor de 1-1.

Vanaf de aftrap na de gelijkmaker leek FC Breukelen direct de 1-2 te gaan maken, maar spits Daniël Kops werd dusdanig gehinderd, dat hij niet kon scoren. Waar FC Breukelen bij deze actie dacht aan een penalty, liet de goed leidende scheidsrechter Ritmeester doorspelen. Drie minuten later kwam de voorsprong er alsnog. Tom Kalkhuis probeerde het na een eerdere mislukte poging vanuit de tweede lijn en met resultaat: 1-2 voor de bezoekers. Maar wederom konden de mannen van Cor ten Bosch niet lang van de voorsprong genieten, want een opeenstapeling van fouten danwel kansen om in te grijpen leidde binnen twee minuten tot de 2-2 door Roy van Dijk.

Zo was er een half uur gespeeld en had het publiek nu al waar voor zijn geld gekregen. Het laatste kwartier van de eerste helft gaf hetzelfde beeld: twee ploegen die vol op de aanval speelden en hierdoor wel eens een steekje lieten vallen elders op het veld. Kort voor rust werd het lichte overwicht dat FC Breukelen had in de eerste helft, toch uitgedrukt in opnieuw een score, al werd het hierbij enigszins geholpen. Jack Castelijns reageerde alert op een foutieve inspeelbal en passeerde zonder te aarzelen de Zuidvogels-goalie. Zo gingen beide ploegen met een 2-3 ruststand de kleedkamer in.

Na de hervatting probeerde de thuisploeg FC Breukelen onder druk te zetten, maar de manschappen uit Breukelen lieten zich niet van de wijs brengen en kwamen er vaak voetballend uit zonder de lange bal te hoeven hanteren. In de 58e minuut werd de wedstrijd definitief beslist in Breukels voordeel. Jack Castelijns maakte, op aangeven van Daniël Kops, zijn tweede van de middag (2-4) en deed daarmee de hoop van de supporters uit Huizen verdwijnen. Nadat Djuric Winklaar en Lucien Dors in de ploeg waren gekomen voor Tom Kalkhuis en Mauro Franken, besloot Deen van Embricqs nog maar eens de zestien in de stuiven en was hij daarbij twee tegenstanders te snel af, waarbij er één aan de noodrem trok. Arbiter Ritmeester kon niets anders besluiten dan een strafschop toe te kennen. Daniël Kops ging achter de bal staan voor zijn twaalfde seizoenstreffer in spe en faalde niet: 2-5.

Wie dacht dat FC Breukelen het nu wel zou geloven en de wedstrijd rustig zou uitspelen, kwam bedrogen uit. Lucien Dors wilde nog even laten zien dat hij niet op de bank plaats wil nemen maar liever speelt, en gaf eerst een assist op Daniël in de 78e minuut (dat betekende 2-6) en vervolgens in de 80e minuut een voorzet op Jack Castelijns die daarmee zijn derde treffer van de middag maakte en de eindstand op 2-7 bepaalde. Mede uit deze acties blijkt dat FC Breukelen dit jaar een selectie heeft waarin weinig spelers voor elkaar onder doen. Men kan variëren qua samenstelling en bij een wissel hoeft het elftal niet per se zwakker te worden.

Al met al was het een mooie voetbalmiddag voor de neutrale toeschouwer en de FC Breukelen-supporter. Het Huizense Zuidvogels ziet zichzelf teruggezakt naar een gedeelde vijfde plaats. De ploeg van Cor ten Bosch daarentegen bezet dankzij de vijfde opeenvolgende overwinning een gedeelde tweede plaats met LRC, waarbij het doelsaldo van FC Breukelen fors beter is (36-14 tegen 22-13). Volgende week speelt FC Breukelen thuis tegen ARC uit Alphen a/d Rijn dat dit weekend koploper LRC de tweede nederlaag (3-2) toebracht.

FC Breukelen ligt goed op koers, maar is tegelijkertijd gewaarschuwd voor de ploeg uit Alphen die slechts drie punten minder verzamelde dan FC Breukelen. De wedstrijd begint zaterdag 16 november om 14.30 uur op de Broekdijk Oost. De nieuwe koploper in de eerste klasse A is overigens nu VVZ'49 dat met 1-3 bij ASC Nieuwland zegevierde.

9 november 2013, h.s.v. De Zuidvogels 1 - FC Breukelen 1, 2-7 (2-3)

0-1 Deen van Embricqs

1-1 Niels van der Zaal (Zuidvogels)

1-2 Tom Kalkhuis

2-2 Roy van Dijk (Zuidvogels)

2-3 Jack Castelijns

2-4 Jack Castelijns

2-5 Daniël Kops