Derde plaats voor FC Breukelen 1 na vierde zege op rij

Afgelopen zaterdag ontving FC Breukelen 1 hekkensluiter Leerdam Sport'55 1. Met de zeven duels vandaag in de eerste klasse A werd tevens de eerste periode (acht wedstrijden) afgesloten. (De tweede en de derde periode gaan elk over negen wedstrijden.) Vanwege de weersomstandigheden moest weer worden uitgeweken naar het fraaie kunstgrasveld. Op zich is dat geen nadeel, maar toch is het voor zowel spelers als publiek qua ambiance beter om op het knussere hoofdveld te spelen.

Leerdam Sport (vorig jaar gepromoveerd uit de tweede klasse F in Zuid I) staat op de onderste plaats en heeft tot nu toe alle wedstrijden verloren. Toch moesten de mannen van Cor ten Bosch uitkijken voor onderschatting, want elke ploeg gaat toch een keer punten pakken. Daarnaast is Leerdam Sport nooit echt weggespeeld en heeft het alle wedstrijden met slechts klein verschil verloren. Het verloor zelfs vorige week van eersteperiodewinnaar en stadgenoot LRC in de Leerdamse ‘El Glassico’ met maar 0-1.

FC Breukelen begon zeer scherp en al snel werd duidelijk dat de thuisploeg te sterk bleek voor de bezoekers. Al in de vierde minuut opende Jack Castelijns de score door een voorzet van Deen van Embricqs bij de eerste paal snoeihard in de kruising te knallen: 1-0. FC Breukelen was op dat moment ruimschoots de bovenliggende partij en creëerde nog legio kansen, maar deze werden niet verzilverd omdat de geweldig op dreef zijnde doelman Ridvan Elmaci van Leerdam Sport steeds op de goede plek stond en spectaculair zijn doel schoonhield. Vooral Roy Schaap was met zijn prima aanvallende kopkansen niet echt gelukkig. Roy liet zien dat hij wat dat betreft naast verdedigen ook gevaarlijk is in de zestienmeter van de tegenpartij.

Zo rond het midden van de eerste helft nam Leerdam Sport steeds meer initiatief, maar door goed verdedigen van onder andere David van der Veld werden veel aanvallen van Leerdam Sport in een vroeg stadium onderbroken. Het laatste kwartier was echter weer voor FC Breukelen. Dat het bij rust nog maar 1-0 stond en geen 5-0 of 6-0, was dan ook een wonder en totaal tegen de verhoudingen in. Vooral erg zonde was dat vlak vóór rust een echte ‘Barcelona-goal’ werd afgekeurd. De bal ging over zeker zes schijven razendsnel rond (allemaal één keer raken), waarna de vrij instormende Deen van Embricqs van dichtbij de bal hoog in het doel joeg. Een schoonheid van een treffer die evenwel en tot verbijstering van velen door de uitstekend leidende scheidsrechter Ifrandi werd afgekeurd na een vlagsignaal van de Leerdam Sport-grensrechter.

In de rust werden de mannen van FC Breukelen ervoor gewaarschuwd dat de tegenpartij waarschijnlijk hoop had geput uit het tweede deel van de eerste helft en dat er wederom zeer scherp moest worden gestart. De mannen betraden vervolgens het veld en het leek wel of er iets gebeurd was in de rust waardoor iedereen van FC Breukelen van slag was. Foute passes en keuzes waren de eerste tien minuten na rust eerder regel dan uitzondering. In de 55ste minuut werd dit dan ook afgestraft en via een hoge voorzet van de rechterkant kon de boomlange spits Cyrill Menges van Leerdam Sport de bal keurig inkoppen langs de kansloze keeper Sieuwerd Teerink: 1-1.

Het publiek en de technische staf keken het geklungel met lede ogen aan en dachten even dat de wedstrijd totaal verkeerd zou gaan aflopen. Gelukkig dachten de spelers van FC Breukelen daar anders over en er werd een tandje bij gezet. Binnen twee minuten was de marge weer één toen een voorzet van de snelle linksbuiten Mitchell de Zwart 2-1 door Leerdam Sport-verdediger Mark van Dalen van richting werd veranderd en in het net belandde.

Daarna was het FC Breukelen dat snel weer het initiatief overnam. Jack Castelijns gaf na een mooie actie een assist op Mauro Franken die hard en laag de bal van twintig meter recht voor de goal in de linkerhoek schoot: 3-1. FC Breukelen wisselde de lichtgeblesseerde en zeer goed spelende Mauro Franken voor good old Djuric Winklaar de weer helemaal op de weg terug lijkt na een langdurige knieblessure. Ook Lucien Dors werd ingebracht voor de eveneens lichtgekwetste Tom Kalkhuis. En dan zie je duidelijk dat FC Breukelen een prima selectie heeft, want de wisselspelers maken de ploeg sterker en dat is voorwaarde om nog lang bovenin mee te draaien.

In de 75ste minuut scoorde Jack Castelijns met het hoofd zijn tweede goal na een mooi stiftje van Daniël Kops: 4-1. Tien minuten later was het uiteindelijk Daniël zelf die op aangeven van Jack Castelijns de eindstand op 5-1 bracht. Met deze goal toonde de topscorer en aanvoerder van FC Breukelen zijn uitzonderlijke klasse en schoot al zijn frustratie en talent van zich af door de bal keihard in de kruising te rammen. Jack Castelijns kreeg zijn zoveelste publiekswissel en talent Sjoerd Tuininga mocht de laatste tien minuten invallen.

Al met al een bijzonder goede dag voor de FC Breukelen - de vierde zege op rij was een feit -, mede gezien de overige uitslagen in de eerste klasse A. Volgende week uit naar Zuidvogels in Huizen (zij verloren vandaag met 3-0 bij LRC) en dat zal een zeer lastige pot worden om een plaats bij de bovenste drie. De technische staf koos vandaag tot uitblinkers: Rob van der Sluis (De Regisseur), David van der Veld (De Tank), Mauro Franken (De Specialist), Deen van Embricqs (‘Lionel Bolt’) en Jack Castelijns (de onvermoeibare Superspits).