a.f.c. Ajax 2 - FC Breukelen 2: mooi affiche, slecht resultaat

Ajax 2 bleek vandaag een maatje te groot voor het tweede team, want ondanks een goede start moest men in de eerste helft twee ongelukkige tegengoals incasseren, waardoor de vroege voorsprong niet kon worden vastgehouden en Ajax uiteindelijk kon uitlopen naar een 6-1 einduitslag. FC Breukelen startte in dezelfde formatie als de week ervoor en dat komt niet vaak voor bij een tweede elftal. Ajax begon aanvallend en FC Breukelen wachtte af rondom de middencirkel.

Na vijf minuten schakelde FC Breukelen snel om na balverlies van Ajax en de uitbraak kon alleen afgestopt worden met een vrije bal ter hoogte van de zestienmeter. David Rubens krulde de bal keurig over de muur en onbereikbaar voor de keeper. Een verassende start en een 0-1 voorsprong. Ajax pakte de draad weer op en had meer balbezit, maar FC Breukelen verdedigde gegroepeerd en het was daarom extra zuur dat de gelijkmaker niet van de voet van een Ajax-speler kwam, maar van laatste man Mark Spithoven die een voorzet van de rechtsbuiten van Ajax verkeerd op zijn schoen kreeg en keeper Nick Turksma verraste.

Het spelbeeld bleef ongewijzigd met een aanvallend Ajax en een ingezakt spelend FC Breukelen. De 1-1-stand leek houdbaar, maar net voor rust werd FC Breukelen een duidelijke vrije trap onthouden. Uit de verwarring die hierop volgde, stuiterde de bal op de paal bij de goal van FC Breukelen en was de Ajax-spits er als de kippen bij om de bal het laatste zetje te geven. Een grote domper voor de mannen uit Breukelen. Toch kon men tevreden zijn over de eerste helft omdat men het kon opbrengen om collectief te verdedigen. Het verbeterpunt was het balbezit, te snel verspeelde men de bal weer aan een Ajacied, waardoor men niet onder de druk kon uitkomen. Hoewel men toch stiekem hoopte op een puntje en de ploeg gemotiveerd aan de tweede helft begon, was dit na de snelle 3-1 en 4-1 van Ajax snel gedaan met de aspiraties en mocht men keeper Nick Turksma dankbaar zijn dat de teller op 6-1 bleef steken.

Volgende week wacht wederom een zware tegenstander als koploper WV-HEDW naar Breukelen komt, de volgende test voor het jonge elftal. De eerste helft tegen Ajax biedt perspectief voor stuntjes tegen de bovenste ploegen uit de reservehoofdklasse, maar de punten zullen met name tegen de gelijkwaardige clubs gehaald moeten worden. De eerste en tweede selectie kunnen deze week geheel fit en zonder schorsingen naar komend weekend toe werken en dat betekent ook voor het tweede team een complete groep aangevuld met selectiespelers uit het eerste elftal. Aanvang FC Breukelen 2 - WV-HEDW 2 is om 12.30 uur.

Klik hier voor een verslag van deze wedstrijd op de website van a.f.c. Ajax (am) met veel foto’s en een filmpje.

5 oktober 2013, a.f.c. Ajax 2 - FC Breukelen 2, 6-1 (2-1)

0-1 David Rubens

1-1 Mark Spithoven (e.d.)

2-1, 3-1, 4-1, 5-1, 6-1 Ajax