Cor ten Bosch komt weer thuis in Breukelen

130411_cor_ten_bosch.jpg
Met ingang van het seizoen 2013-2014 staat de selectie van FC Breukelen onder leiding van de Amsterdamse oefenmeester Cor ten Bosch. Cor begon zijn voetbalcarrière als negenjarig jochie bij de bekende Amsterdamse voetbalclub Blauw-Wit. Op zijn zeventiende werd hij ontdekt door Ajax, waar hij vervolgens twee jaar speelde. Cor mocht echter niet blijven, waarna hij terugging naar de amateurs. Na twee seizoenen voor Aalsmeer en De Volewijckers te hebben gespeeld, bood profclub FC Amsterdam - voorgekomen uit de fusie tussen De Volewijckers, DWS en Blauw-Wit, hem een A-contract aan voor twee seizoenen.

Zijn mooiste wedstrijd was op 5 maart 1975 voor de UEFA Cup. Na in de vorige ronde het bekende Internazionale(!) uit Milaan te hebben uitgeschakeld, werd FC Köln in de achtste finale de volgende tegenstander. Bij de Duitsers, die werden getraind door de oud-DOS-trainer Tschik Cjakovski, speelden onder andere de internationals Wolgang Overath, Heinz Flohe, Toni Schumacher, Dieter Muller, Herbert Neumann en Bernd Cullman. In een tumultueuze wedstrijd werd in Keulen, met een rode kaart voor Abe van der Ban, met 5-1 verloren. Cor veroorzaakte bij de stand 1-1 een strafschop.

Na de afbouwperiode bij Zeeburgia koos Ten Bosch, mede door een kruisbandblessure, voor een trainerscarrière. Cor kon snel op de trainerscursus en behaalde alle diploma’s, behalve het ‘betaaldvoetbalpapiertje’. Diverse Amsterdamse voetbalverenigingen hebben jarenlang van de wijze lessen van Cor geprofiteerd. Hij behaalde talrijke kampioenschappen en wordt gezien als een heuse kampioenenmaker. De Amsterdammer trainde zowel de jeugd als de senioren bij diverse voetbalverenigingen. “Dat is het leukste wat er is, trainen met de jeugd. Zien dat ze vorderingen maken en ook nog van alles willen aannemen. Ook bij mijn laatste club, AFC uit Amsterdam, trainde ik zowel de senioren als de jeugd,” aldus de inwoner van Kudelstaart. “Ik ben een trainer die graag daar waar mogelijk aanvallend voetbal speelt met zijn selectie. In de top van het amateurvoetbal telt echter bovenal het resultaat, dus als de wedstrijd erom vraagt, neem ik ook genoegen met een kleine overwinning of zelfs met een gelijkspel. Beter één punt dan geen punt.”

De trainer is nieuwsgierig naar de huidige beleving bij zijn voormalige club FC Breukelen. “Een dorpsclub trainen is zeker wat anders dan een club uit een grote stad. De beleving is nog puur en de vrijwilligers zijn eerder bereid wat te doen voor hun cluppie.” Hoe kijkt hij aan tegen werken op een lager niveau? “Laat ik heel eerlijk zijn: als ik eerder had kunnen rondkijken naar een nieuwe uitdaging, had ik waarschijnlijk ook het komende seizoen in de topklasse gewerkt. Anderzijds voel ik me natuurlijk allerminst te groot voor de hoofd- of eerste klasse, laat dat volstrekt duidelijk zijn.”

Ten Bosch kijkt verder dan alleen het speltechnische aspect van zijn functie. “Het is van groot belang dat de relatie met de collega-amateurverenigingen in de directe omgeving van Breukelen goed is. Het moet bespreekbaar zijn dat FC Breukelen, als hoogstspelende vereniging in gemeente Stichtse Vecht, profiteert van de talenten van clubs uit o.a. Maarsen, Kockengen en Loenen. Maar alleen in en na goed overleg met de betrokken verenigingen!” benadrukt Ten Bosch, die zijn terugkeer aan de Broekdijk Oost als een echt ’thuiskomen’ beschouwt.