Eerste elftal pakt nipte, maar kostbare zege bij Marken

Zaterdag 23 maart, nauwelijks ideale weersomstandigheden voor een lekker potje voetbal bij en tegen s.v. Marken 1. Windkracht 6 en een gevoelstemperatuur van -8 langs de lijn. Het was dan ook vooraf te verwachten dat het weer en FC Breukelen zelf de grootste tegenstanders zouden zijn vandaag, mede gezien de twee recente grote nederlagen van Marken (7-1 tegen CSW en 8-1 tegen SDV Barneveld), zonder daarmee de ploeg uit Marken te kort te doen. De wedstrijd begon met beide partijen in evenwicht, mede doordat FC Breukelen het baltempo veel te laag hield en veel last had van de zijwind die over het veld blies. De eerste kans was dan ook voor de thuisploeg, maar doelman Nick Turksma wist de bal met zijn vuisten te keren.

FC Breukelen kroop langzamerhand wat meer uit zijn schulp en creëerde een handjevol kansen, maar de bal viel niet in het netje, mede dankzij de Markense goalie Mike Oudshoorn. Uit een hoekschop van Tom Kalkhuis was Rick de Lange met zijn kopbal wellicht nog het dichtst bij een treffer. Ook Kalkhuis zelf kwam oog in oog met doelman Oudshoorn te staan na een heerlijke steekbal van Deen van Embricqs. Toch viel de openingstreffer na veertig minuten spelen aan de andere kant, Waar de bezoekers dachten aan buitenspel, werd de goal goedgekeurd: 1-0 voor de thuisploeg door Sebastiaan Peereboom. Lang kon Marken niet genieten van deze voorsprong - op dat moment zeker tegen de verhouding in. Binnen een minuut werd door de Breukelaars een mooie combinatie dwars door het centrum ingezet, waarbij Daniël Kops uiteindelijk Deen van Embricqs vrij voor de keeper zette. De laatste verzilverde deze kans op de gelijkmaker feilloos: 1-1. Dit was ook de ruststand.

Nadat er in de rust nogmaals door trainer Willem Leushuis op gehamerd werd dat je in dit soort wedstrijd kampioen wordt of je kampioenschap kunt verspelen, werd vol goede moed begonnen aan het tweede bedrijf, in de hoop een getergder FC Breukelen te zien. De bezoekers hadden duidelijk een overwicht, zoals het dat grotendeels had in de gehele wedstrijd, maar veel uitgespeelde kansen werden er niet gecreëerd. Uiteindelijk kwam de verdiende voorsprong er toch. De voor de geblesseerde Deen van Embricqs ingevallen Matthew Renfurm wist in de 67e minuut uit een actie van Gregory Thijm de bal achter de keeper van Marken te krijgen en zo zijn invalbeurt te belonen met de voorsprong voor FC Breukelen: 1-2. Deze stand bleef geruime tijd op het bord staan en doordat FC Breukelen verzuimde de wedstrijd definitief te beslissen, wist het dat het daarmee de problemen over zich afriep. Marken stroopte de mouwen op en ging in het laatste kwartier volle bak naar voren spelen om zo te proberen de Breukelse defensie onder druk te zetten. Tot heel veel gevaar voor de goal leidde dit in eerste instantie niet en waar het wel gevaarlijk werd, vond het doelman Nick Turksma op haar weg.

Zo’n tien minuten voor tijd viel dan toch de gelijkmaker en zag Marken haar strijdlust beloond door een treffer van Michel Lion: 2-2. Tussendoor redde de grensrechter van Marken zijn team door als enige enkele malen buitenspel te constateren, waarna de leidsman van dienst deze signalen telkens als correct honoreerde. FC Breukelen wist dat het met dit gelijke spel de competitie weleens onnodig spannend zou maken en probeerde alles op alles te zetten om toch een driepunter uit het vuur te slepen. Rick de Lange werd door trainer Leushuis naar de frontlinie gestuurd en bij zijn eerste balcontact - vijf minuten vóór tijd - had dit het gewenste effect. De sterk spelende, lange verdediger verlengde de bal mooi over de verdediging van Marken heen en zette zo Daniël Kops vrij voor de keeper. Kops wist wel raad met de kans en tekende de 2-3 voor de bezoekers aan. Uitblinker De Lange werd direct weer terug naar zijn verdediging gestuurd om de voorsprong te verdedigen.

Een paar tellen later kreeg Daniël Kops de kans om de wedstrijd definitief in het slot te gooien, maar dit keer vond hij keeper Oudshoorn op zijn weg. Zo zou het nog een paar minuten billenknijpen worden voor de bezoekers op Sportpark Nooitgedacht. Doordat Marken de bal nog een aantal maal naar voren pompte kon de achttienjarige keeper Nick Turksma zich ontpoppen tot Man Of The Match. Met een aantal goede reddingen, waaronder één cruciale, behoedde hij zijn ploeg voor een kleinere marge op de ranglijst en bleef het in Marken uiteindelijk 2-3 voor de koploper van de 1e klasse.

Volgende week ontvangt FC Breukelen op paaszaterdag De Merino’s uit Veenendaal op sportpark Broekdijk Oost. De heenwedstrijd werd in het tweede competitieweekend eenvoudig door FC Breukelen met 1-7 gewonnen, waarbij aangetekend moet worden dat De Merino’s toen veel spelers miste. Dat het duel volgende week geen eenvoudige wedstrijd wordt, blijkt uit de stand in de periode. De Merino’s kan bij winst zich zelfs opwerpen als een serieuze kanshebber op de tweedeperiodetitel. FC Breukelen is dus wederom gewaarschuwd. Na de wedstrijd vertrekt de selectie naar de eredivisiewedstrijd FC Utrecht - VVV Venlo met aansluitend een diner en optredens van bekende artiesten in Stadion Galgenwaard. Dit teambuildingsuitje moet de impuls zijn voor de eindsprint en hopelijk als apotheose het kampioenschap. Op paasmaandag staat nog een (inhaal)speelronde in de 1e klasse A op het programma (met daarin o.a. de topper Zwaluwen'30 - SDV Barneveld), maar de ploeg van Willem Leushuis hoeft dan niet in actie te komen.

23 maart 2013, s.v. Marken 1 - FC Breukelen 1 2-3 (1-1)

1-0 Sebastiaan Peereboom

1-1 Deen van Embricqs

1-2 Matthew Renfurm

2-2 Michel Lion

2-3 Daniël Kops

Klik hier voor het verslag van deze wedstrijd op de website van s.v. Marken.