'FC Breukelen bewijs van succesvolle fusie'

fcbreukelen.jpg
FC - FusieClub - Breukelen bestaat in 2012 vijf jaar. In de gratis voetbalkrant Rondom Voetbal van september 2012 verscheen een interview met Gert van Es, Henk van Laatum en Marco van der Meer, waarin zij terugblikken op de fusie van CSV Vitesse en VV Nijenrodes tot FC Breukelen. Dat interview staat hieronder.

‘De rollen zijn omgekeerd. Talentjes kiezen nu voor FC Breukelen’

BREUKELEN - Ze zitten er monter bij op het zonovergoten terras van restaurant Caprice. Gert van Es, Henk van Laatum en Marco van der Meer blikken terug op de veelbesproken fusie van CSV Vitesse en VV Nijenrodes tot FC Breukelen, nu vijf jaar geleden. Het is een succesverhaal wat klopt aan alle kanten. De stemming is goed. Waar Henk van Laatum steeds benadrukt dat het eerste elftal kan uitgroeien tot een stabiele hoofdklasser, is Gert van Es op een ander aspect trots: “We zijn een vereniging geworden waar voor iedereen plek is. Toen Hans Kraaij Sr. een keer te gast was en vertelde dat hij niet houdt van clubs met een B3 en een D4, dacht ik: Zo’n club mag FC Breukelen niet worden.”

Fusie als voorwaarde

De gekozen setting bij restaurant Caprice is niet helemaal toevallig. Zeven jaar geleden klopte VV Nijenrodes aan bij uitbater (van Restaurant De Herberg op die plek, red.) en voetballiefhebber Harry van der Klauw om te peilen of hij de club wilde sponsoren. Het bijzondere was dat Van der Klauw de hoofdsponsor was van de buren: CSV Vitesse. Van der Klauw ging ook in op de vraag van Nijenrodes, maar stelde één voorwaarde: beide clubs moesten maar eens gaan onderzoeken of een fusie haalbaar was. Eerdere pogingen strandden altijd al in een vroeg stadium, maar misschien daarom gingen de clubs dit keer wel uiterst secuur en grondig te werk. “Wij hebben een blauwdruk voor iedere fusie in het amateurvoetbal”, stelt Marco van der Meer, de oud-hoofdtrainer van CSV Vitesse. “We hadden een fusiecommissie met daaronder tien sub-commissies en zij spraken weer met alle leden, waardoor je een soort kerstboommodel krijgt. Op deze manier wist iedereen wat er gaande was en hielpen velen mee aan het bewerkstelligen van de fusie, terwijl er nog geen officiële stemming was geweest. In een eerder stadium liep de fusie vaak spaak omdat dit onderwerp dan werd meegenomen tijdens een ledenvergadering. Nu was de fusiecommissie losgekoppeld van de vereniging en kon zij dus in alle rust haar werk doen en voorbereidingen treffen.”

Spijt van ‘schoonmaak’

Weinig liep spaak. Alleen op de rigoureuze ‘schoonmaak’ kijken de heren spijtig terug. “Het verleden van beide verenigingen moest weggepoetst worden, was het idee”, aldus Marco van der Meer. In de praktijk betekende dat alle historische elftalfoto’s die een plek hadden in de kantines van Nijenrodes en Vitesse, de vuilnisbak in gingen om een dikke streep onder het verleden te zetten. Gert van Es: “Dat hadden we niet moeten doen. We hebben nu als bestuur alsnog afgesproken dat er in de kantine van FC Breukelen een fotowand komt en we zijn bezig om materiaal te verzamelen.” Het is het enige smetje waar ze op terugkijken. Voor de fusie namen de C-pupillen van Nijenrodes en Vitesse al een voorschot door gezamenlijk een elftal te vormen onder de naam Nijenrodes/Vitesse C2.

Kiezen voor zaterdag

In 2009 hakte FC Breukelen een gevoelige knoop door. Het hief de zondagafdeling op en zette in op het voetbal op zaterdag. “De tendens naar het zaterdagvoetbal was al even ingezet, maar ik kon me heel goed voorstellen dat voor de leden die al heel lang betrokken waren bij Nijenrodes, dit hard aankwam. Eerst de fusie en daarna geen zondagvoetbal meer”, weet Van der Meer. De beslissing pakte toch goed uit en had mede als doel om het vlaggenschip van FC Breukelen te laten uitgroeien naar een stabiele hoofdklasser. Momenteel komt het elftal uit in de eerste klasse A, na degradatie te hebben ontlopen via de nacompetitie. “Het niveau van het eerste elftal bepaalt de uitstraling van de vereniging”, meent Van Laatum. Nu de organisatie voor de jeugd staat als een huis en iedere pupil de mogelijkheid heeft om twee keer per week te trainen, heeft dat aantrekkingskracht. Van der Meer: “Vroeger kozen talenten voor bijvoorbeeld Argon, maar nu is het andersom. Ze kiezen nu voor FC Breukelen.” De club wierf ING als hoofdsponsor en heeft een accommodatie die niet misstaat tussen die van hoofdklassers. “Om wedstrijden tegen FC Utrecht te regelen moet je iets te bieden hebben. Ze komen graag weer tegen ons spelen, omdat we een prachtig hoofdveld hebben”, aldus een trotse Marco van der Meer.

(Bron: Rondom Voetbal, september 2012.)