FC Breukelen 1 medekoploper na winst bij Swift

Na de mooie 1-7 overwinning vorige week bij De Merino’s moest FC Breukelen 1 deze zaterdag naar Amsterdam voor haar tweede uitwedstrijd van het seizoen, tegen a.v.v. Swift 1. Dat FC Breukelen geen gemakkelijk middag tegemoet zou gaan, bleek al uit de ranglijst: de Amsterdammers stonden namelijk bij aanvang van de wedstrijd gedeeld eerste met s.v. Marken 1. In de openingsfase bleek direct dat Swift over een ploeg beschikt die wil en kan voetballen. Gelukkig is dat het type tegenstander dat FC Breukelen graag heeft. Immers, goed voetballende ploegen geven vaak wat ruimte weg die FC Breukelen, indien het vanuit een goede organisatie speelt, meestal wel weet te benutten.

Zo ook vandaag. Binnen enkele minuten moest de Swiftse keeper al handelend optreden. In de 7e minuut stuurde aanvoerder Roy Schaap met een mooie pass David van der Veld weg. Met een goede individuele actie liet hij de defensie van Swift kansloos: 0-1.

De eerste helft kenmerkte zich door twee ploegen die wilden voetballen. Swift wilde voetballend het spel maken en FC Breukelen probeerde vanuit de gesloten organisatie er telkens goed uit te komen. Dit leidde in de eerste helft tot nog een aantal grote kansen voor de mannen van Willem Leushuis. Echter deze kansen werden door de Breukelse voorwaartsen niet benut en bleef de marge slechts 1 goal. Nadat er in de rust nogmaals op gehamerd werd dat er scherp uit de kleedkamer gekomen moest worden - immers een week terug lag er binnen één minuut na de hervatting een tegendoelpunt in - ging Breukelen met deze voorsprong op zak vol vertrouwen het veld in. Swift had immers in de eerste helft een aardig positiespel tentoongesteld, maar tot uitgespeelde kansen voor de Amsterdammers had dit nog niet geleid. Het Breukelse concept leidde zo’n tien-twaalf minuten na rust tot een uitval van Jack Castelijns die op onreglementaire wijze onderuitgehaald werd. De overtreding werd buiten het zestienmeter gebied ingezet, maar Jack wist heel slim pas in het strafschopgebied ten val te komen en promoveerde de actie tot een penalty. Dit buitenkansje om de marge te verdubbelen, werd door Daniël Kops goed benut.

Swift begreep dat er wat moest gebeuren en kwam met een dubbele wissel. Deze leek direct goed uit te pakken, want binnen een paar minuten wisten de Amsterdammers de aansluitingstreffer te maken. Gesteund door de wetenschap dat dit slechts een van de weinige kansen tot op heden was geweest voor Swift, liet FC Breukelen zich hierdoor niet van de wijs brengen. Het probeerde de organisatie gesloten te houden, ondanks dat Swift meer druk zette om zo een gelijkmaker te forceren. Door het drukzetten werd het spel van FC Breukelen rommeliger en trainer Willem Leushuis besloot Gregory Thijm voor de moegestreden maker van de openingstreffer David van der Veld te brengen. De wissel pakte goed uit, Gregory zorgde met zijn ervaring voor rust en FC Breukelen kreeg weer grip op de wedstrijd. Swift probeerde het nog wel vanuit de tweede lijn, maar tot meer gevaar dan een bal op de lat leidde dit voor FC Breukelen niet. Omdat de Breukelse uitvallen ook niet tot doelpunten leidden, bleef het 1-2. Swift speelde bij fasen goed, maar kon FC Breukelen nooit echt tot wankelen brengen.

Met deze overwinning en het puntverlies van diverse andere ploegen neemt FC Breukelen de gedeelde koppositie van Swift over. Naar de ranglijst kijken heeft na drie wedstrijden echter geen zin. Belangrijker is dat er tegen een goede ploeg als Swift weinig kansen werden weggegeven en dat FC Breukelen vanuit de gesloten organisatie zelf wel voldoende kansen creëerde. Volgende week neemt FC Breukelen het op eigen terrein op tegen Roda ‘46 uit Leusden, de wedstrijd begint om 14.30 uur.

15 september 2012, a.v.v. Swift 1 - FC Breukelen 1 1-2 (0-1)

0-1 David van der Veld

0-2 Daniël Kops (p)