FC Breukelen 1 zorgt met zevenklapper voor vuurwerk bij opening kunstgrasveld De Merino's

Na de doelpuntloze seizoensouverture vorige week tegen CSW ging FC Breukelen 1 zaterdag met slechts één missie richting Veenendaal: de eerste driepunter van het seizoen. Op het nieuwe kunstgrasveld van De Merino’s was het de thuisclub die het eerst gevaarlijk werd. Uit een vrije bal kon de inlopende man de bal richting doel koppen, echter de bal miste kracht en was derhalve een makkelijke prooi voor keeper Sieuwerd Teerink.

In de 16e minuut stuurde Rob van der Sluis Jack Castelijns de diepte die in eerste instantie de bal verloor, maar door uitstekende jaagwerk heroverde Jack de bal en kon deze toch voor de goal brengen waar - wie anders? - Daniël Kops klaarstond om met zijn linker de bal in de linkerbovenhoek te jagen: 0-1.

Lang kon De Merino’s niet bijkomen van deze achterstand, want enkele minuten later was het Jack Castelijns zelf die, na de diepte ingestuurd te zijn door Mark den Hartogh, met een fraaie actie 0-2 liet aantekenen. FC Breukelen bleef de druk goed op de ketel houden, waardoor Daniël Kops in de 25e minuut oog in oog met De Merino’s-goalie kwam te staan. Daniël dacht de keeper te omspelen, maar werd hierbij onreglementair gehinderd door de keeper met een gele kaart en een penalty voor FC Breukelen als gevolg. De ongeschreven regel dat de persoon die de penalty veroorzaakt, nooit de penalty moet nemen, is er één waar Kops lak aan heeft en derhalve tekende hij voor 0-3.

Hierna nam Breukelen wat gas terug, mede door het warme weer en het vele afjagen van de tegenstander. Toch viel er vlak voor rust nog wat te beleven voor het publiek. Wederom Daniël Kops kwam in de 44e minuut kansrijke positie en dacht even de bal uit de draai in de korte hoek te plaatsen. Hij was echter niet zelfzuchtig en zag de mee opgekomen Mark den Hartogh vrij staan die dankbaar gebruik maakt van dit buitenkansje en zo de 0-4 ruststand op het scorebord bracht.

Net als vorige week kwamen de mannen van Willem Leushuis, ondanks zijn waarschuwingen hiervoor, niet scherp (genoeg) uit de kleedkamer, met als gevolg dat vrijwel direct na de aftrap de bal ongehinderd voor de Breukelse goal gebracht kon worden waar de ingelopen Peter Rottger vrij de bal achter Sieuwerd Teerink kon knikken: 1-4. De Merinos ging er weer in geloven na deze frisse start van de tweede helft en in de hoofden van enkele uit Breukelen meegereisde supporter ontstond het ‘Het zal toch niet gebeuren’-gevoel. Dit gevoel bleek gelukkig onterecht, want in de 60e minuut was het David van der Veld die de bal, via een kluts/scrimmage voor de goal van de Merino’s, voor de voeten van Jack Castelijns deed belanden. Jack wist koel te blijven in deze scrimmage en zorgde voor zijn tweede goal van de middag: 1-5.

Dit was het signaal voor de trainer om de o-zo-belangrijke mannen op de bank speeltijd te geven. Allereerst was het Djuric Winklaar die het veld verliet voor de uitstekend invallende Lars van der Post en even later kwam Matthew ‘Matta’ Renfurm in het veld voor de moegestreden David van der Veld. Het leed was echter nog niet geleden voor De Merino’s dat in de 79e minuut met tien man kwam te staan toen Joop de Bruin zijn tweede gele kaart van de middag kreeg na een charge op Rob van der Sluis. Gregory Thijm werd vervolgens ingebracht voor Rick de Lange en kwam naast aanvoerder Roy Schaap te spelen.

Waar veel mensen dachten dat FC Breukelen het wel zou geloven en gas terug zou nemen, vertrok Daniël Kops in de 81e minuut nog maar eens de ruimte in op de rechterkant en bracht de bal uitstekend voor de goal, iets waar de ingevallen Matthew Renfurm wel raad mee wist. Hij rondde deze fraaie voorzet zowaar nog fraaier door de bal uit de lucht via de onderkant van de deklat achter de keeper te deponeren: 1-6. Drie minuten voor tijd liet Daniël Kops nog even zien dat hij niet alleen een goed gevoel voor positie kiezen heeft, maar ook nog eens een aardige actie in huis heeft. Na het passeren van enkele tegenstanders sneed hij de rand zestien in en haalde fraai uit met links: 1-7. Dit was tevens de eindstand.

Ondanks de mooie uitslag ging er toch wel het een en ander fout bij FC Breukelen vandaag. Dit zal volgende week beter moeten als FC Breukelen om 14.30 uur in Amsterdam speelt tegen het nog puntverliesloze a.v.v. Swift. Het tweede elftal speelt eveneens bij Swift komende week, en die wedstrijd begint om 12.00 uur.

8 september 2012, v.v. De Merino’s 1 - FC Breukelen 1 1-7 (0-4)

0-1 Daniël Kops

0-2 Jack Castelijns

0-3 Daniël Kops

0-4 Mark den Hartogh

1-4 Peter Rottger (De Merino’s)

1-5 Jack Castelijns

1-6 Matthew Renfurm