FC Breukelen 1 zet RCL 1 opzij en behaalt nacompetitie

Beide teams konden winnaar worden van de derde periode. Ook had FC Breukelen zich in de ideale situatie geknokt om op eigen kracht directe degradatie te ontlopen. RCL startte tegen de verwachting in met een enorm offensief. Directe kansen leverde dit niet op, maar FC Breukelen had het er wel lastig mee. Het middenveld werd overlopen en daardoor kwam de defensie in de problemen. Na tien minuten, toen de eerste storm was gaan liggen, nam FC Breukelen de controle van de wedstrijd over. Dit resulteerde in een uitstekende kans voor de sluw spelende spits Maikel Goossens die twee verdedigers afschudde en net tekort kwam voor de 0-1.

Verdiende voorsprong

De volgende kans was voor Deen van Embricqs die alleen op de sterke RCL-doelman Mathijs de Vreede afging. Het uitgestoken been van de keeper was net voldoende om de snelle Deen van een doelpunt af te houden. Uiteindelijk viel de verdiende 0-1 in de 29e minuut. Maikel Goossens gooide er een ouwerwetse schaar uit en schoot de bal behendig in de verste hoek. Keeper De Vreede was kansloos. RCL kreeg gedurende de eerste 45 minuten slechts één kans. Op links ging Nick Scheurwater ervandoor en dacht met een listige lob de geroutineerde Roland Wiegmans te verschalken. Juist op tijd deed Roland een stapje terug en tikte de loepzuiverde lob, net als in zijn jongere jaren, behendig over het doel. Uiteidelijk kon FC Breukelen met 0-1 de kleedkamers opzoeken. De berichten uit Nootdorp waren niet echt positief. DSO stond bij rust met 0-3 voor. Voor FC Breukelen wel duidelijk dat er gewonnen moest worden.

Spanning stijgt

FC Breukelen kwam goed uit de kleedkamer. Maikel Goossens ging er in de 47e minuut vandoor op rechts en werd onrechtmatig gestopt door de verdediging van RCL. Net als vorige week nam Deen van Embricqs zijn verantwoordelijkheid en scoorde uit de terechte strafschop 0-2. Het talrijke uit Breukelen meegereisde publiek dacht de winst binnen te hebben, maar kwam snel van en koude kermis thuis. RCL scoorde vrijwel direct daarna in de 48e de aansluitingstreffer door Nick Wijsman. Maikel Goossens werd vervangen door Dave Rijkaard en FC Breukelen ging weer vol in de aanval. De spanning in het veld steeg met de minuut en de gemoederen raakten verhit. De beresterke Djuric Winklaar, die samen Tom Kalkhuis en Jurriaan van Well het middenveld controleerden, haalde verwoestend uit en schoot van afstand de psychologisch belangrijke 1-3 binnen. Er waren toen nog 35 minuten te gaan en er zou nog van alles gebeuren.

Elf tegen acht

Na goed doorgaan van Tom Kalkhuis werd deze onderuitgeschopt in de zestien en de scheidsrechter had geen keuze: strafschop en rood voor de verdediger van RCL. Helaas werd de strafschop gestopt. Met tien tegen elf zette RCL nog maar eens aan en in de 71e minuut kopte Tim van Luxemburg 2-3 binnen. Na een tweede gele kaart voor protesteren en een hamstringblessure speelde RCL de laatste tien minuten nog met acht man tegen de elf van FC Breukelen. De ruimtes die ontstonden, werden niet goed benut, want anders had de score nog veel verder kunnen oplopen. Een counter in de 90e minuut leverde Deen van Embricqs’ tweede treffer van de middag op: 2-4.

Nu eerst v.v. Strijen

FC Breukelen had zich op eigen kracht verzekerd van de nacompetitie waar het de eerste twee wedstrijden tegen de winnaar van de tweede periodekampioen in de tweede klasse D, v.v. Strijen, moet opnemen. FC Breukelen mag terecht trots zijn het winnen van de derde periodetitel met 19 punten uit 9 wedstrijden en een doelsaldo van plus 10. Volgens ingewijden de eerste periodetitel van de zaterdag in de eerste klasse. s.v. Deltasport profiteert van deze Breukelse periodetitel via de stand op de ranglijst en mag proberen promotie naar de hoofdklasse af te dwingen via de nacompetitie.

12 mei 2012, RCL 1 - FC Breukelen 1 2-4 (0-1)

0-1 Maikel Goossens

0-2 Deen van Embricqs

1-2 Nick Wijsman

1-3 Djuric Winklaar

2-3 Tim van Luxemburg

2-4 Deen van Embricqs

Foto’s: Nico van Stroe.