Digitale spelerspas en mobiel wedstrijdformulier (MDWF)

De KNVB heeft besloten afscheid te nemen van de plastic spelerspassen. Met ingang van het seizoen 2017 - 2018 gaat er gebruik gemaakt worden van de digitale spelerspas. Tegelijk zal het Digitale Wedstrijd Formulier(DWF) vervangen worden door het MDWF (Mobiel Digitaal Wedstrijd Formulier) .

Onlangs zijn Wim Kragten en ik naar een informatieavond over dit onderwerp van de KNVB geweest. Hieronder de belangrijkste dingen die we daar hebben vernomen.

Gebruik MDWF

Het gebruik van het MDWF is alleen mogelijk op een iPhone of Android smartphone/tablet. Toegang is gebonden aan KNVB leden met het geregistreerde e-mailadres.

De ervaring leert dat vooral van de jeugdleden in de loop der tijd het e-mailadres verandert. FC Breukelen zal nog kijken op welke wijze de e-mailadressen makkelijk geactualiseerd kunnen worden.

Wat betekent dit voor de scheidsrechters?

De passencontrole hoeft in het vervolg niet meer bij de tos op het veld plaats te vinden. De scheidsrechter kan in overleg met de leider bepalen waar hij dit doet. Bijvoorbeeld vooraf in kleedkamer of ergens anders wat makkelijk is. Het is niet verplicht dat de scheidsrechter met een smartphone de wedstrijd gaat fluiten. De scheidsrechter legt na afloop de uitslag vast. Goedkeuring door de aanvoerder(s) is niet meer nodig.

Aanmaak digitale spelerspassen

De bestaande spelerspassen worden in de periode vanaf juni door de KNVB omgezet naar de digitale spelerspas.

Inleveren nieuwe pasfoto’s

Alle spelers die voor het eerst gaan spelen in de leeftijdsgroep JO/MO-12 moeten een pasfoto gaan uploaden. FC Breukelen zal dit via de leiders van de teams gaan organiseren. Wel moeten van alle spelers het e-mailadres bekend zijn bij KNVB. Wanneer en hoe horen de leiders van ons.

Voetbal.nl

De gebruikers van Voetbal.nl kunnen in de toekomst hun eigen KNVB gegevens (bijvoorbeeld een verhuizing of een andere telefoonnummer) veranderen zonder tussenkomst van de ledenadministratie.

KNVB handleiding

De handleiding over dit onderwerp zal binnenkort beschikbaar komen.

Info op de KNVB site

Informatie over MDWF en de digitale spelerspassen is te vinden op: www.knvb.nl/mdwf

Nieuwe functie beheer MDWF

Het invullen van het digitale wedstrijdformulier vindt nu nog plaats via een computer, die meestal in de bestuurskamer of in het secretariaat staat. Hierbij moeten scheidsrechter en aanvoerders akkoord geven op de uitslag en eventuele gele en rode kaarten. Dit gaat ook veranderen door KNVB toepassingen MDWF.

Enkele FC Breukelen medewerkers zullen een speciale bevoegdheid krijgen om op wedstrijddagen leiders en scheidsrechters te helpen met het invullen van het MDWF.

Toepassing van het MDWF en het bekijken van de relevante elftal-informatie zal plaatsvinden via de “wedstrijdzaken app“ van de KNVB.

Bondsteams

Het is de bedoeling dat FC Breukelen voor het begin van de competitie de namen van alle spelers per team in het KNVB systeem heeft ingevoerd. Bij het gebruik van het MDWF zijn dan de namen van de spelers al van te voren ingevuld. Het is dus niet nodig om elke week opnieuw de namen van de spelers in te voeren.

Als er vragen zijn over deze nieuwe digitale toepassingen hoor ik het graag en zal ik kijken of ik deze kan beantwoorden. Wacht hiermee niet tot midden september, want dan wordt het misschien kort dag om de vragen te beantwoorden.