F2 eert Cruijff ook

osm75twitter
f2
In het weekend dat de hele eredivisie speler en coach Johan Cruijff eerde en er bij El Classico 98.000 bezoekers een fraai eerbetoon werd gegeven aan ons “belangrijkste exportproduct” deed de F2 ook een duit in het zakje. Er werd in de geest van Cruijff simpel gevoetbald. En dat is het moeilijkste wat er is.

Het begon al goed. Vanaf de aftrap ging het balletje gedisciplineerd rond, zodat iedereen de bal even had gevoeld. We speelden op een klein veld, van echt gras en met echte hoekvlaggen. Vanwaar we een behoorlijk aantal corners te nemen kregen.

Het spel was verzorgd, er werd samen gespeeld met steekpassjes op medespelers die op tijd vertrokken (of toch zeker eerder dan hun tegenstander) en misschien wel doordat het veld niet zo groot was, was iedereen op het juiste moment op de juiste plek. Ook achterin en ook bij balverlies.

We leken de eerste kans te krijgen, maar Sacha en Melle liepen elkaar in de weg. De eerste kans was voor het beste meisje op het veld. Gelukkig schoot ze op de buitenkant van de paal. Want hoe gaat dat bij ons vaak, degene die de eerste goal maakt, wint vaak. Ik dacht dat dit een zelf verworven wijsheid was, maar toen ik zojuist wat uitspraken van Cruijff google-de zag ik deze van JC: “Als je de eerste goal maakt, win je de wedstrijd”.

Na een handsbal van een speler van OSM kreeg Ollie op een lekkere plek een vrije trap te nemen, maar de bal vloog nog niet in de goal. Sowieso kregen we nog meer kansen voor onder andere Pom en Milan, maar de keeper redde keer op keer. Tot de veertiende minuut (ik neem hier wat dichterlijke vrijheid). Ollie ging in de buurt van de linker-cornervlag het duel aan en legde de bal terug op Sacha. Die passeerde zijn man en legde de bal keurig in de verre hoek.

De tweede helft bracht nog meer druk van de kant van FC Breukelen. En als OSM er een keer uitkwam was daar altijd nog rots in de branding Raf. Mooiste actie deze wedstrijd van hem? Hij nam de bal op de borst aan na een vrije trap van OSM. Ja, als zij de bal niet hebben, kunnen ze ook niet scoren. Das logisch.

Na een heerlijke slalom van Pom langs drie of vier man bezorgde hij de bal bij Milan die vanaf links de bal werkelijk snoeihard tegen de touwen joeg. 2-0. Wedstrijd gespeeld. We begonnen wat minder over te spelen waardoor het rendement wat lager was dan had gekund. Maar ja, het was wel leuk om naar te kijken. En Sytse, die in de tweede helft de plek onder de lat van Reno had overgenomen, stond solide te keepen. Zelfs met een klemvaste bal na een afstandsschot.

Milan bewaarde de mooiste goal voor het laatst. Op tijd gestart kreeg hij de bal in de loop mee. De voet onder de bal, een prachtige boog over de keeper in de verre kruising.

Voor de statistiek maakte OSM nog een eretreffer waardoor we op 1-3 eindigde. De beste Cruijffiaanse samenvatting:

We zijn op zoek gegaan naar de overwinning en dan kom je hem vanzelf tegen.”