Verliezen is ook een vak

zwaluwenutrecht1911
f3
Zwaluwen Utrecht uit om 12.10 uur… De meeste ouders vinden dat een hele prettige tijd voor een voetbalwedstrijd. Soms moet je voor dag en dauw al in de auto zitten omdat er bij een uitwedstrijd al om 8.30 afgetrapt gaat worden. Dat betekent dat je rond 8 uur bij de uitclub moet zijn en soms op de eerste dag van het weekend al om 7.30 in de auto zit en uit ervaring kunnen we melden dat zaterdagochtend om 7.30 in de auto zitten voor een uitwedstrijd best vroeg is…

Maar goed, hoe reageren onze spelers eigenlijk op dit soort tijdstippen. Onze jongens zijn natuurlijk volledig ingesteld om rond de klok van 08.45 ’s ochtends te vlammen en dat is heel wat anders dan om 12.10 scherp te zijn. Zo heeft als voorbeeld Ajax een hele slechte geschiedenis als je het over 12.30 wedstrijden hebt. Op vrijdagavond blijkt er opvallend weinig gescoord te worden in de eredivisie. Zelfs PSV, toch de koploper van de eredivisie, heeft moeite om het net te vinden op vrijdagavond. En Feyenoord blijkt erg veel moeite te hebben met zaterdagwedstrijden, trouwens op dit moment ook met vrijdagavondwedstrijden en wedstrijden op zondag maar dat geheel terzijde.

Terug naar onze jongens. Het antwoord op de eerdere vraag, hoe reageren onze spelers op dit soort tijdstippen, kunnen we inmiddels geven. Niet best… dat is helaas het licht teleurstellende antwoord. Vanaf minuut 1 was er een gebrek aan scherpte. De tegenstander, ouder, groter en sneller, nam vanaf het begin het initiatief en onze jongens waren overal een stapje te laat. Het leek erop alsof onze mannen niet uitgeslapen waren, terwijl juist het omgekeerde het geval was. Blijkbaar is vrije tijd voor een wedstrijd op zaterdagochtend nog niet aan onze jongens besteed. Die moeten wakker worden met voetbal in hun hoofd en gelijk na het ontbijt naar de club om te knallen. Na het ontbijt eerst nog even op de bank hangen, gamen, spelen met vriendjes of boodschappen doen met pa of ma is niet de juiste voorbereiding voor onze kanjers.

Toch kwamen we na een minuut of 10 op voorsprong. Lieuwe, die de eerste helft keepte, had met een aantal prachtige reddingen tot dan toe zijn doel schoon gehouden, en onze jongens kwamen er zo waar een keer uit. Via via liep de bal over de achterlijn van Zwaluwen en vanaf de linkerkant nam Max de corner. Met zijn machtige rechter knalde hij de bal voor en de keeper verkeek zich volledig op de bal. 0-1 en Max mocht weer een doelpunt bijschrijven op zijn indrukwekkende lijst mooie goals. Toch werd het voor rust nog 2-1 voor Zwaluwen. 2 momenten van onachtzaamheid bij ons en we stonden achter. Zo snel kan dat gaan tegen een tegenstander van het kaliber Zwaluwen F4.

En toen zag je dat onze mannen het verliezen nog niet hebben geleerd. De achterstand leidde meteen tot hangende koppies in de rust en onze jongens hadden zich op een enkeling na al neergelegd bij de nederlaag. Na de rust, met Julian Finn als strijdbare keeper in de goal, liepen de tegenstanders verder weg. Jack wist echter in een vlijmscherpe counter nog een prachtige goal te scoren waardoor de uitslag nog een iets prettiger karakter kreeg.

Zoals een paar weken geleden in het verslag al aangegeven, ook verliezen moet je leren. Zeker als je 2 x achter elkaar bijna ongeslagen kampioen bent geworden. We weten zeker dat onze jongens de mentale weerbaarheid hebben om ook met een nederlaag om te gaan, ze moeten alleen nog leren hoe. Dat was deze wedstrijd in ieder geval duidelijk geworden, dus een belangrijke les is weer geleerd. Gelukkig is het allergrootste voordeel dat iedere volgende wedstrijd, ook die na een dikke nederlaag zoals deze, gewoon weer begint op 0-0. Zaterdag dus weer alle kansen om te winnen en een ronde verder te komen in de beker!

We hebben er weer alle vertrouwen in mannen!