Driepunter levert FC Breukelen geen echte winst op

1
huizen
FC Breukelen 1 - s.v. Huizen 1. De gasten stonden bij aanvang van de wedstrijd zesde, FC Breukelen bezette de tiende plek. Nog geen enkele ploeg had dit seizoen meer dan twee goals gescoord tegen de groengele formatie. FC Breukelen lukte het vandaag wel om er drie achter de boomlange Huizen-doelman Johan Verkerk te prikken. De daardoor met 3-1 behaalde zege voelde uiteindelijk goed aan, maar de ploeg van Cor ten Bosch is er geen enkel plekje mee geklommen. Huizen zakte door de nederlaag wel een klein stapje naar plaats zeven.

De al geruime tijd geblesseerde FC Breukelen-speler Roy Schaap neemt wekelijks plaats hoog op de tribune. Met Mitchell van Friderici (eveneens gekwetst) beziet Schaap tandenknarsend het spel van zijn ploeggenoten, moedigt hen aan en brult tips & tricks naar het veld. Gisteren had Schaap al na tien minuten spel haarscherp in de gaten waarom FC Breukelen er in de beginfase nauwelijks aan te pas kwam. Huizen-verdediger Wouter Vente kreeg keer op keer alle ruimte om op te stomen en lange passes te verzenden die vrijwel allemaal puntgaaf aankwamen. Geen strobreed werd hem in de weg gelegd, FC Breukelen rende slechts achteruit. En Schaap kon brullen wat hij wilde, maar Huizen scoorde er zelfs de 0-1 uit. Er vloog in de tiende minuut weer zo’n lange bal over verdediger Rob van der Sluijs heen, Aron - broer van Davy - Klaassen kopte de bal ineens slim de zestienmeter in en de vogelvrije Omar Limon rondde gedecideerd af. Twee FC Breukelen-verdedigers stonden erbij en keken ernaar. De op de tribune aanwezige ex-international en voormalig Feyenoord-aanvoerder Rinus Israel keek het defensieve geschutter met lede ogen aan.

Na de vroege voorsprong verslapte het spel van Huizen echter aanzienlijk. FC Breukelen kwam meer en meer in de wedstrijd, hield de tegenstander verder van het eigen doel en mocht in de 25e minuut langszij komen nadat Daniël Kops binnen de bekende lijnen onreglementair ten val was gebracht. Kops benutte de strafschop door keeper Verkerk de verkeerde kant op te sturen. Tot aan de rust bleef de thuisploeg dreigender dan de gasten. Eerst mikte Quincy van Waveren voor s.v. Huizen nog wel van ver net over de lat, maar daarna noteerden we kansrijke pogingen voor Tom Kalkhuis (schot over), Deen van Embricqs (kopbal over) en wederom Deen die op aangeven van Daniël Kops de bal schitterend meenam, maar oog in oog met keeper Verkerk verzuimde te scoren.

Het onheil voor de thuisploeg tekende zich echter af op slag van rust. Marc van Rees moest een tackle inzetten op de doorgebroken Van Waveren en de grote vraag was natuurlijk of hij daarbij voldoende de bal zou raken. Arbiter De Waard oordeelde in eerste instantie dat een en ander onjuist was verlopen en wees naar de penaltystip. Een rode kaart voor Van Rees dreigde. Protesten van de FC Breukelen-spelers (Van Rees had de bal wel degelijk weggeschoten richting zijlijn - daar lag de bal nu immers! - en had dit bovendien gedaan buiten het strafschopgebied), brachten De Waard ertoe zijn assistent te consulteren. Het resultaat was een vrije trap buiten de zestienmeter die door Danny Benning weliswaar over de muur, maar ook over het doel van keeper Aäron Balk werd gekruld. De tackle leverde Marc van Rees wel een gele kaart op. Huizen kon het bloed van de arbiter wel drinken.

De tweede helft was nog maar net bezig toen de mooiste aanval van de dag resulteerde in een 2-1 voorsprong voor de thuisploeg. Daniël Kops liet zich zakken vanuit de spits en werd in de voeten aangespeeld. Voor Mitchell de Zwart was dit het sein om langs de lijn te gaan sprinten. Kops gaf de bal in de loop van De Zwart mee die ermee doordribbelde tot aan de achterlijn en daar een ragfijne voorzet losliet over doelman Johan Verkerk heen. Voor de instormende Deen van Embricqs restte er toen slechts één klusje: de bal van dichtbij met het hoofd in het lege doel te koppen. En zo geschiedde.

Een klein kwartiertje later zagen we weer even het fijne combinatievoetbal terug dat vorig jaar onder andere leidde naar de vele goals en uiteindelijk de titel. Deen van Embricqs, Tom Kalkhuis en Daniël Kops sneden op het slecht bespeelbare hoofdveld door de Huizen-defensie en laatstgenoemde mocht van dichtbij zijn tweede van de dag en elfde van het seizoen noteren: 3-1. s.v. Huizen-trainer Henk van de Pol ontplofte luidkeels toen hij zag dat de treffer werd goedgekeurd (er zat inderdaad een flinke buitenspellucht aan, zo konden wij op de tribune constateren), liet zich vervolgens verbaal gaan tegen arbiter De Waard en mocht als beloning vanaf minuut 62 achter de afrastering plaatsnemen.

Dan even iets anders.

1. Sommige gele kaarten zijn dom, sommige zijn oliedom. Als je in één minuut - de zesenzestigste - twee keer geel pakt (eerst wegens een overtreding en daarna nog één wegens anderhalve minuut doormekkeren tegen de scheidsrechter), dan noemen wij dat hier thuis gewoon ‘oliedom’. Het overkwam middenvelder Tom Kalkhuis vandaag halverwege het tweede bedrijf. Hopelijk doet hij dit niet nogmaals.
  2. Sommige kaarten zijn terecht, sommige zijn zeer discutabel. Edwin Soenarto kreeg een gele kaart twintig minuten voor tijd. Edwin raakte licht geblesseerd bij de achterlijn naast zijn eigen doel. Scheidsrechter De Waard informeerde netjes of Edwin verzorging nodig had, maar volgens de verdediger ging het wel weer. Edwin mocht zich weer in het veld vervoegen mits hij dit zou doen ergens bij de zijlijn. Om daar te komen liep hij echter voorlangs de cornervlag in plaats van erachterlangs. Voor deze doldrieste kamikaze-actie, die natuurlijk absoluut niet thuishoort op een voetbalveld, ontving Edwin Soenarto een gele kaart. heel diepe zucht

We gaan weer verder. FC Breukelen moest met tien man verder en bracht s.v. Huizen weer langzaam in het zadel. Huizen-aanvoerder Erik Wisse liet een enorme kans op de aansluitingstreffer onbenut, een kopbal van de voor Quincy van Waveren ingevallen Oskar van Logtestijn belandde recht in de handen van keeper Aäron Balk en ook Sam Doeve probeerde het met links van buiten het strafschopgebied, maar moest daarbij constateren dat de doelen in Breukelen niet zo hoog zijn als hij zou willen.

Terwijl het al flink schemerig werd en de weer tot rust gekomen Roy Schaap en Mitchell van Friderici vanaf de tribune zagen dat de punten in Breukelen zouden blijven, besloot scheidsrechter De Waard na enkele minuten extra tijd dat het welletjes was geweest. FC Breukelen boekte weer eens een overwinning, maar het schoot daar zoals gezegd niet al te veel mee op. Huizen zakte van plaats zes naar plaats zeven en verliest de top enigszins uit het zicht. Zaterdag wacht voor FC Breukelen de uitwedstrijd tegen hekkensluiter r.k.a.v. Volendam en de week daarna volgt de laatste wedstrijd voor de winterstop, thuis tegen Achilles Veen.