Winst voor ODIN'59 in koplopersclash

1
De topper die maar geen echte topper werd: FC Breukelen en ODIN'59 hebben helaas niet voor een hoofdklassespektakel kunnen zorgen. De thuisploeg moest het 65 minuten lang doen met tien man; Djuric Winklaar kreeg rood nadat hij de doorgebroken Cerilio Cijntje onreglementair had gestuit.

ODIN'59 mag z’n twee aanvallende kanjers-in-vorm wel hartelijk bedanken: Cijntje en topscorer Thom de Vries. Het duo maakte grof gezegd het verschil. Voormalig Ajax-speler Cijntje door een terechte strafschop te claimen en later zelf fraai te scoren, De Vries door de penalty van Cijntje te verzilveren en met zijn handige bewegingen de FC Breukelen-defensie een zware middag te bezorgen.

Kenners zullen beweren dat de rode kaart van Winklaar (minuut 25) het breekpunt in de wedstrijd was. Dat kan zeer goed, want mét Djuric was tegenstander ODIN'59 de eerste twintig minuten onzichtbaar. De thuisploeg had binnen een handvol minuten al met 2-0 of 3-0 voor kunnen staan. We noteerden mooie kansen voor Mitchell van Friderici, Daniël Kops en vooral Mitchell de Zwart die de bal netjes in de handen van Barry van Dijk deponeerde waar iedereen een lobje of een tikje breed verwachtte. Kort daarop werd Daniël Kops een doelrijpe kans ontnomen door een grove overtreding, maar het fluitje van scheidsrechter Van den Berg bleef uit. Daarna ging de Breukelse storm wat liggen.

Zoals gezegd, ODIN'59-spits Cerilio Cijntje is in vorm: een rasvoetballer die het spelletje simpel laat ogen. Hij schatte in minuut 25 een dieptepass op waarde en kon alleen op keeper Balk af. Djuric Winklaar moest het in snelheid afleggen en ging voor een riskante tackle van achteren. Djuric miste echter de bal en raakte Cijntje licht. Daarmee ging een doorgebroken speler ‘in de zestien’ tegen het gras en dan weet iedereen hoe laat we gaan eten: penalty en rood voor Winklaar. De Vries scoorde vanaf elf meter zijn zevende seizoenstreffer.

Cijntje had zelfs vijf minuten voor rust 0-2 op de schoenen, maar hij schoot hard tegen keeper Balk aan. Uit het niets, na een domme duwfout van ODIN-zijde, punterde Mitchell van Friderici ineens 1-1 langs Van Dijk; een slim passje van Tom Kalkhuis ging hieraan vooraf. Cijntje vond het kennelijk prettiger om met 1-2 te gaan rusten, want met een paar fijne voetbewegingen zette hij de FC Breukelen-defensie te kijk en passeerde hij met een lobje doelman Balk. Ondanks het fraaie nazomerweer brak de rust daardoor aan met een katerig gevoel.

Mitchell van Friderici mocht kort na de thee tot verbazing van velen de stand gelijk trekken. Zijn duwfout bleef onbestraft en Mitchell kon moederziel alleen op de keeper af gaan, in een soort pupil-van-de-week-actie. Het is velen nog steeds een raadsel dat hier geen treffer uit voortkwam: de bal ging ruim over. In plaats van 2-2 stond het even later wel 1-3 toen ODIN'59-verdediger Joey Klare (met geel op zak speelde hij op het randje) een vrije trap van 25 meter kiezelhard in de kruising ramde. Doelman Balk zag de bal duidelijk aankomen, want hij had bewust gekozen voor géén muurtje, maar stond aan het gras vastgenageld.

Bij de thuisploeg kwam - na Rob van der Sluijs voor de gekwetste Roy Hom - Deen van Embricqs in het veld. Deen oogt nog wat onwennig, maar had wel een prima aandeel in een mooie aanval over veel schijven die door Mitchell van Friderici beheerst tegen de touwen werd geschoven: 2-3. De vermoeidheid ging FC Breukelen in het laatste deel van de match parten spelen en de hoge lange ballen op Van Friderici leverden nauwelijks meer balbezit en rendement op. Ook coach Cor ten Bosch was door zijn aanwijzingen heen, want het werd steeds stiller in en rond de dugout van FC Breukelen.

ODIN'59 zag dat het zo goed was en de ploeg van coach Mark Evers had via Thom de Vries zelfs nog verder afstand kunnen nemen. De Vries vond echter de prima spelende doelman Balk op zijn weg. Scheidsrechter Van den Berg trok er na de 90 minuten wat extra speeltijd bij, zodat de leidsman in minuut 92 zowel Edwin Soenarto als Mauro Franken op de bon kon slingeren. Vreemd en onnodig, want de wedstrijd had een uitermate sportief verloop. Maar een topper is het helaas nooit geworden.

Door de nederlaag en enkele andere resultaten in de hoofdklasse A staat FC Breukelen nu vierde. ODIN'59 gaat alleen aan kop, gevolgd door SDC Putten (1-2 winst bij Montfoort) en SteDoCo (0-0 bij Huizen). In de eerstvolgende speelronde gaat de ploeg van Cor ten Bosch naar Nijkerk om aan te treden tegen NSC. De Nijkerkers verloren uit met 3-2 van DFS.

4 oktober 2014, FC Breukelen 1 - ODIN'59 1, 2-3 (1-2)

0-1 Thom de Vries (pen.) 1-1 Mitchell van Friderici 1-2 Cerilio Cijntje 1-3 Joey Klare 2-3 Mitchell van Friderici